lauantai 2. kesäkuuta 2012

Gunilla Bergströmin kuvakirjassa Mikko ja kuva ovat molemmat kuninkaita


Gunilla Bergström: Mikko Mallikas on kuningas. Suomentanut Sanna Uimonen. 32 sivua. Tammi 2012.




















Ruotsissa on varmasti ilmestynyt useitakin juhlakirjoja Mikko Mallikkaan 40-vuotisjuhlavuoden ja Gunilla Bergströmin 70-vuotissyntymäpäivän kunniaksi, mutta Suomessa saadaan iloita tästä viime vuonna alunperin ilmestyneestä uudesta Mikko Mallikas -sarjan suomennoksesta.

Bergström on tinkimätön kuvakirjailija, joka tahtoo selvästi kulkea omia polkujaan. Mikko Mallikas ihmettelee -kirjasta lähtien sarjan kirjat ovat olleet entistä filosofisempia. Ne käsittelevät isoja asioita - maailmankaikkeutta, sotaa ja oikeudenmukaisuutta.

Tavallaan kehityksen voi nähdä myös heijastelevan muuttunutta lapsikäsitystä. Bergström ei enää katso asiakseen kuvata lapsen arkeen liittyviä ohimeneviä ongelmia: niitä on käsitelty jo riittävästi. Nyt hän haluaa sysätä uutta 2000-luvun lapsisukupolvea isojen asioiden äärelle ilman holhousta ja hyssyttelyä.



Bergström ei ole koskaan vähätellyt lasten ymmärrystä ja oivalluskykyä.

Mikko Mallikas on kuningas -kirjassa varsinainen nelivärinen tarina on unta ja sen prologi ja epilogi mustavalkoisia. Näin Bergström korostaa, mikä tarinassa on tärkeintä, olkoonkin se vain - ilmitasollaan – pelkkää kuvitelmaa.

Mikko näkee siis unen ja kertoo siitä innostuneena herättyään isälleen. Isä vähättelee unen merkitystä, sillä "--- eihän sitä oikeasti tapahtunut".

Unessa Mikko on siis kuningas, kaikkivoipainen ja onnensa kukkuloilla. Hänellä on voimasäkki, josta

--- löytyy tulta ja vettä, eli taskulamppu ja suihkepullo
kultaa ja jalokiviä... eli kauneimmat lasikuulat
leipää ja aseita... eli pullaa ja papatteja
ja ruusu ja muuta tarpeellista.
Ja lisäksi hänellä on tietysti kuruunu.
Sillä hän itse... on kuningas!






Mikon hallitseman omakansan asiat eivät kuitenkaan ole niin hyvin kuin hallitsija luulottelee itselleen. Nälänhätä ja kuivuus riuduttavat omakansaa. Nuuskijat vakoilevat kuningasta ja suunnittelevat kapinaa.

Mutta Mikolla on voimasäkissään taikaesineitä, jotka saavat kaiken parhain päin. Suurimman vaikutuksen tekee säkin pohjalla oleva ruusun terälehti.

Jokainen voi itse kuvitella, mitä tuo voimauttava ruusun terälehti todellisuudessa symboloi.





Bergströmin viisaan tarinan voi ajatella kuvaavan maailmanpolitiikkaa, kehitysmaiden tilannetta, demokratiaa tai suuren ja pienen kohtaamista.

Yhdellä tasolla kyse on myös lapsen kaikkivoipaisuuden kokemuksesta: että lapsella on käsissään kaikki se voima ja viisaus, millä maailman ongelmat - olipa kyse sitten kaveripiirin, perheen tai suurvaltojen tason ongelmista – voidaan käden käänteessä ratkaista. Ja tietysti kuvakirja on myös lapsen mielikuvittelun ja pidäkkeettömän fantasioinnin puolustuspuhe. Juuri tästä kaikissa Mikko Mallikas -kirjoissakin on kyse!

On myös loogista, että Berström on vähin erin muuttanut Mikko Mallikas -kirjojen vaikeusastetta. Mikko on varttunut ensimäisten kirjoen nelivuotiaasta leikki-ikäisestä kriittisesti ajattelevaksi ekaluokkalaiseksi. Siksi kohtaamiset isänkin kanssa ovat entistä haasteellisempia, ja isä ei enää aina itsekään osaa vastata Mikon kiperiin kysymyksiin.

Kollaasikuvituksen osalta Bergström on jäljittelemätön mestari, jonka nyansseista moni retrokuvituksen vanavedessä tekniikasta riehaantunut nuoremman polven kuvittaja voisi ottaa oppia.

Bergström käyttää valokuvaa, tapettia, eri värisiä papereita hyvin maltillisesti kuvituksensa tehokeinona. Näin kollaasi ei syö huomiota itse pääasialta, tärkeältä sanomalta, jossa vastapoolit asettuvat selkeästi näyttämölle.



Tänään koulujen päätösjuhlapäivänä moni nuori tuntee kaikkivoipaisuutta tulevaisuuden suunnitelmien suhteen.

Rouva Huu toivoo heille kaikille omia voimasäkkejä uusiin haasteisiin.

Ei kommentteja: