torstai 7. kesäkuuta 2012

Anni Swan -mitali Raili Mikkaselle
Suomen lastenkirjakaupassa jaettiin eilen IBBY Finlandin kolmen vuoden välein jakama Anni Swan –mitali. Tunnustus, johon kuuluu akateemikko Wäinö Aaltosen suunnittelema mitali myönnettiin lasten- ja nuortenkirjailija Raili Mikkaselle hänen viime vuonna ilmestyneestä lasten tietokirjastaan Suomen lasten linnakirja (Minerva, kuv. Laura Valojärvi).

Kirja on ollut esillä Lastenkirjahyllyssä viime vuoden heinäkuussa.

Palkintoperusteluissa sanottiin

kirjan yhdistävän taidokkaasti faktaa ja fiktiota. Laajassa tuotannossaan Mikkanen on ennenkin tarttunut suuriin historiallisiin tarinoihin ja henkilöihin ja onnistunut kertomaan menneestä elävästi ja koskettavasti.

Suomen lasten linnakirjan tarinat lähtevät liikkeelle historiallisista tapahtumista. Kaunokirjallisuuden ja tutkimustiedon yhdistäminen kiinnostavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi on haaste, jossa Mikkanen onnistuu - historia herää henkiin lukijan silmien edessä.

Lapsen ja nuoren näkökulmat tulevat tarinoissa ansiokkaasti esiin. Tietoa ja elämyksiä lukija saa paitsi Suomen linnoista, myös niin ylhäisten kuin alhaistenkin ihmisten elämästä ja kohtaloista. Kirjan on kuvittanut Laura Valojärvi. Suomen lasten linnakirja on erinomaista luettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin.


Mikkanen palkittiin viime vuonna myös koko urastaan erityisesti historiallisten lasten- ja nuortenromaanien tekijänä Suomen Tietokirjailijat ry:n jakamalla 8 000 euron suuruisella Tietopöllö-palkinnolla.

Rouva Huu esitti viimekesäisen Suomen lasten linnakirjan arvion kupeessa toivomuksen, että kirja päätyisi itsestäänselvyytenä kaikkien Suomen linnojen museokauppoihin. Huu ei ole päässyt tekemään pistokokeita museokauppoihin mutta toivoo kainosti, että Lastenkirjahyllyn lukijat niitä tekisivät kesälomamatkoillaan ja ihmettelisivät museokauppojen henkilökunnalle erittäin painokkaasti, jos kirja valikoimista uupuu.

Lämpimät onnittelut Raili Mikkaselle myös Lastenkirjahyllystä!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Voi, kiitos Rouva Huu! Onnellinen olenkin, jalat yhä vähän maanpinnan yläpuolella.