torstai 28. lokakuuta 2010

Messutaan lasten- ja nuortenkirjojenkin puolesta












Eilisessä Helsingin Sanomissa oli Helsingin kirjamessujen 10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi iso kirjallisuuden teemaliite.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus pilkahteli sentään Antti Majanderin näkökulmakolumnissa “Nyt myy maailma kuuluu ammattiin”, kun Majander muistaa yleväksi lopuksi mainita myös lastenkirjojen vientinäkymien parantumisesta mainiten esimerkkeinä Mauri Kunnaksen, Aino Havukaisen ja Sami Toivosen sekä Timo Parvelan lastenkirjakäännösten leviämisen maailmalle.

Toinen häivähdys lasten- ja nuortenkirjallisuudesta löytyy sarjakuvasivulta Aarni Korpelan Klassikoita kolmessa ruudussa –sarjakuvasta, jossa aiheena on J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarja.

Ne kaikkien valmiiksi tuntemat hittikirjat ja niiden tekijät ovat tietysti näkyvästi esillä tänään alkaneilla Helsingin kirjamessuilla, mutta onneksi messuilla äänensä saavat kuuluviin myös ne monet kotimaiset "tavis"kirjailijat, jotka kirjoittavat antaumuksella lapsille ja nuorille.

Kansainvälisenä tähtivieraana messuilla on mahdollisuus nähdä esimerkiksi brittiläinen kuvakirjailija Lucy Cousins, jonka tuotantoon palataan Lastenkirjahyllyssä lähiaikoina.

Grafomaniasta löytyy pätevä kooste kotimaisten lasten- ja nuortenkirjailijoiden ohjelma-annista koko messujen ajalta.

Rouva Huu pysyy taas visusti työpöytänsä ääressä eikä lähde messuhulinaan tänäkään vuonna.

Mutta olisi huisin kiva olla kärpäsenä katossa kuuntelemassa huomista paneelikeskustelua, joka on raflaavasti nimetty otsikolla Nuortenkirjallisuus – pelkkää roskaa?

Myös lauantain keskustelu Onko nuortenkirjallisuudessa tabuja? kiinnostaisi kovasti kuten myös sunnuntain esitys, jossa Marjut Hjelt, Anneli Kanto ja Katri Tapola vastaavat kysymykseen Vaativatko kirjat taustatöitä?

Niin ikään sunnuntainen 10 vuotta lastenkirjailijana –esitys kuulostaa lupailevalta: Katariina Romppainen haastattelee kollegaansa Sari Peltoniemeä, joka totta tosiaan viettää tänä vuonna 10-vuotista kirjailijajuhlaansa!.

Toivottavasti näistä mielenkiintoisista esityksistä saa lukea myöhemmin esimerkiksi Grafomaniasta jotain koosteita!

3 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

"Rouva Huu pysyy taas visusti työpöytänsä ääressä eikä lähde messuhulinaan tänäkään vuonna."
-> Ymmärrän paremmin kuin hyvin! Yritetään pitää Rouva Huu ajan tasalla niin Grafomaniassa kuin omien blogien puolella.

Anonyymi kirjoitti...

Tähän messu-ja nuortenkirjallisuuspolemiikkiin liittyen:

Juha Seppälä kirjoitti lauantaina 30.10 kolumnissaan Aamulehdessä: "Valtamedialla on ikävä tapa kanonisoida kirjailijat kasteihin, joiden rajoja on vaikea murtaa. Kerran lastenkirjailija, aina lastenkirjailija"... jne...

Ehkä ja toivottavasti Seppälä ei sentään tarkoita, että rajojen murtaminen tarkoittaisi lastenkirjailijuudesta pyrkimistä pois, ylöspäin, ettei jäisi(!) vain lastenkirjailijaksi.
Hänen varsinainen asiansa on toki säälitellä Jukka Laajarinteen "oikean" kirjan, Kehyksen jäämistä arvostelujen ulkopuolelle.
Jotenkin jää sellainen fiilis, että on automaatio jäädä lastenkirjailijana arvosteltavien ulkopuolelle. Ja varsinkin, että niin kuuluukin tietysti olla.

Miksiköhän kolumnista tuli sellainen olo, että lastenkirjallisuus on ilman muuta vähäpätöisempää kuin aikuiskirjallisuus?

Johtuukohan se siitä, miten Seppälä kolumninsa lopussa kritisoi tätä huomiota kuulemma ansaitsevaa aikuiskirjaa nimeltä Kehys?

"Kirja on kaikin tavoin kekseliäs ja sisältää näppäriä koukkuja ja silmukoita."
(Onko Seppälän mielestä oikea, kunnollinen aikuiskirjakritiikki ihan totta tällaista?)

Vai siitä, että
"...mehu tarjoillaan ikään kuin tiivisteenä"

Vai siitä, että
"Mutkat vedetään suoriksi silloikin, kun voisi viipyillä, syventää ja täyteläistää..."

Vai siitä, että olisi
"kiire?"

Tai että Laajarinne ylipäänsä jo olisi tottunut
"lasten- ja nuortenkirjojen niukempiin raameihin", kun
"romaanin mitta on sen pieni heikkous"?

Voi voi sentään. Näin sitä sitten pyritään eroon "kanonisoinnista", kun valtamediaan kirjoitetaan "kritiikkiä", vaikkakin kolumnin nimissä.

Tuula

Rouva Huu kirjoitti...

Kiitos Tuula vinkistä!

Täytyy huomenna hakeutua Nekalan kirjastossa Aamulehden ääreen. Rouva Huu lakkautti Aamulehden tilauksen jo hyvän aikaa sitten.

Jatketaan ajatusten vaihtoa ensi viikolla!