lauantai 2. lokakuuta 2010

Leikitään piilosta!


Yusuke Yonezu: Kameleontti: sateenkaarileikki. 12 sivua. Suomentanut Tuuli-Maaria Rauta. Lasten Keskus 2010.
Tässäpä viehättävä pahvikirja, jossa kameleontti leikkii piilosta kuvan katsojan kanssa.Japanilaisen Yusuke Yonezun yksinkertainen kollaasikuvitus ja vetoluukkuja ja liikkuvia osia sisältävät elementit toimivat erinomaisesti pienessä ja hauskasti yllätyksellisessä tarinassa.

Väriään vaihtava kameleontti Leo on hukannut parhaan ystävänsä Amelien. Sen täytyy olla varuillaan maastossa liikkuessaan, ja sukkelasti se vaihtaa tarpeen tullen väriään, kun sitä uhkaavat käärme, susi ja krokotiili:Vetoluukkujen mekanismit ovat napakoita ja hyvin suunniteltuja.

Tämän yksinkertaisen pahvikirjan mietitty kokonaisuus ja konstailematon toteutus miellyttää yhtälaisesti niin lasta kuin aikuistakin.

Suomumatelijoihin kuuluvan, värinvaihtotaidostaan, pitkästä tahmeasta kielestään ja sukkelasti liikuvista silmistään tunnetun kameleontin löytää myös Eric Carlen kuvakirjasta Kameleontti Kaikenkirjava (Weilin+Göös 1985) ja Petra Heikkilän kuvakirjasta Mikko Kettusen pupupöksyt (Lasten Keskus 2001).

Carlen kameleontti näkee eläintarhassa toinen toistaan kauniimpia eläimiä ja se pyrkii jäljittelemään niitä parhaansa mukaan, kunnes sen pieni pää menee jo aivan pyörälle ja se toivoo taas palautuvansa ennalleen – tavalliseksi kameleontiksi ja omaksi itsekseen.

Heikkilän kuvakirjassa Mikko-kettu aloittaa kuvataidekoulun. Muut eläimet kiusaavat sitä pupupöksyistä, mutta Mikolla onkin mielikuvitustyvä, Kamelontti Kantti, joka osaa puhua kontinkieltä.

Ei kommentteja: