torstai 14. lokakuuta 2010

Hirviöakatemia käynnistyy sopivan karmivasti


Martin Widmark & Christina Alvner: Hirviöakatemia. Kauhuagentti Nelli Rapp. Suomentanut Outi Menna. 86 sivua. Tammi 2010.Ruotsalainen Martin Widmark tunnetaan Suomessa entuudestaan Lasse-Maijan etsivätoimisto- ja David ja Larissa -kirjasarjoista.

Kauhuagentti Nelli Rapp -sarja on alkanut Ruotsissa jo 2003, mutta sitä on ryhdytty suomentamaan vasta nyt, todennäköisesti myös eri ikäisten lukijoiden vampyyrimuodinkin nosteessa.

Uusi sarja on jälleen hyvä esimerkki ruotsalaisten taidosta tehdä helppolukuista, kuvan ja sanan yhteispeliin luottavaa lastenkirjallisuutta, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan: typografiaa, taittoa, vetävää tekstiä ja letkeää kuvitusta myöten.

Sarjan avausosan, Hirviöakatemian, alkutilanne on näin leppoisa:


Nelli Rapp viettää rauhallista koti-iltaa takkatulen lämmössä yhdessä äitinsä, isänsä ja Lontoon, bassetti-rotuisen koiransa, kanssa. Leppeä rauha kuitenkin häiriintyy, kun sukulaisssetä Hannibal ottaa Nellin perheeseen yhteyttä ja kutsuu heidät luokseen kartanoonsa.

Ja tästä sukeutuu hauska seikkailu, josta tosin suuri osa tapahtuu vain Nellin mielikuvissa ja suunnitelmissa. Yhtä kaikki terhakka ja aikaansaapa Nelli tekee setänsä ylläpitämän Hirviöakatemian opettajaan, Lappaaja-Leenaan, vaikutuksen, ja Nelli hyväksytään Hirviöakatemian oppilaaksi kouluttautumaan hirviöagentiksi. Hirviöagentit ovat erikoistuneita taisteluun hirviöitä, petoja ja kummituksia vastaan.

Nelli keksii keinon, kuinka päihittää vampyyrien ylivalta Transsilvaniassa. Aseinaan vampyyria vastaan Nelli käyttää hammastahnaa, hammasharjaa, hammaslankaa ja herätyskelloa… Monipolvista kerrontaa on selkeytetty erilaisilla kirjasintyypeillä.Christina Alvnerin kuvitus on eloisaa, mutta sopivan humoristista taittamaan terän pahimmilta peloilta ja jännitykseltä.

Ei kommentteja: