perjantai 10. toukokuuta 2013

Kiinnostava runokuvakirja uhanalaisesta liito-oravasta
















Elina Kynsijärvi  & Benjam Pöntinen: Liituri. 72 sivua. Maahenki 2013. Uloasu Riikka Löytökorpi. Kuvankäsittely Petri Kuokka/ Aarnipaja Ky.





Kirjastonhoitajat ja opettajat viestivät usein, että eläinkirjoista käyttökelpoisimpia ovat nimenomaan valokuvakuvitetut lasten tietokirjat. Kyse on todennäköisesti ennen muuta lapsen kyvystä samastua ja eläytyä luontoon enemmän todistusarvoa sisältävän valokuvan kautta.   

Jyväskyläläinen Elina Kynsijärvi (s. 1982) on tehnyt aivan pienillekin leikki-ikäisille lapsille sopivan riimitellyn tarinan  uhanalaisesta liito-oravasta yhdessä Lapualla asuvan ammattiluontokuvaaja Benjam Pöntisen (s. 1953) kanssa. 

Tekijäparilta on ilmestynyt aiemmin kaksi muuta lasten luontokirjaa, Loruja linnuista ja Loruja nisäkkäistä (Maahenki 2011 ja 2012).

Räväkät tekstisivujen väripinnat oudoksuttavat aluksi. Väri on otettu männyn rungon rouheasta oranssista, ja vaikutelma jää kuitenkin levolliseksi. Benjam Pöntisen valokuvakuvitusta Elina Kynsijärven kirjaan Liituri, Maahenki 2013.




Kirjassa seurataan kahden liito-oravan pariutumista ja uusien poikasten syntymän ihmettä:

Vaan eräs vanha tikankolo uuden ilmeen saa,
Kun liito-oravaneiti muuttaa sinne asumaan.
Lämpimästä naavast se naavapallon muovaa,
Tuulelta ja kylmältä tuo pesijänsä suojaa.

Melko maltillisesti Kynsijärvi inhimillistää riimitetyssä tarinassaan oravien toimia.  Välillä kuvissa vilahtelee myös metsän muita asukkaita, huomiota saavat mm. varpuspöllö, viirupöllö sinitiainen ja käpytikka.

Pieni tietoisku liito-oravan elinoloista ja uhanalaisuudesta olisi kuitenkin ollut paikallaan kirjan loppuun. Se olisi lisännyt kirjan käyttöarvoa päiväkodeissa ja kouluissa huomattavasti. 

Emolla on suuri huoli pesueesta:

--- Liiturin poika tahtoo päästä maailmaa katsomaan,
tuntea tahtoo tuulen ja nähdä kuka se sirkuttaa?
Äiti poikaa toppuuttaa, sanoo: kasva vielä vähän.
Et valmis ole ollenkaan suureen maailmaan tähän.
Pesäkolon suojassa on hyvä pienen olla,
vielä ehdit peuhata ja liitää kuutamolla.

Voi vain arvailla, kuinka monta väijytuntia luontovalokuvaajalla menee tällaisenkin "potretin" ottamiseen. Benjam Pöntisen valokuvakuvitusta Elina Kynsijärven kirjaan Liituri, Maahenki 2013.


Benjam Pöntisen uhanalaista kohdetta kunnioittavat valokuvat tekevät oikeutta liito-oravan ilmeikkäälle olemukselle eläimen omilla ehdoilla.  Hän on erikoistunut nisäkäistä nimenomaan liito-oravien ja lepakoiden kuvaamiseen. 

Kirjan tekstisivut ovat pohjaväriltään kirkkaita ja karamellimaisia, mikä on hieman räikeä kontrasti ”luontevaa miljöötä” vasten, mutta visuaalinen ratkaisu menettelee kohtuullisesti nuorta lukijaryhmää silmällä pitäen.


Tällaiset näkymät eivät ole enää jokaisen lapsen arkista herkkua: metsästä lumoudutaan nykyisin useammin virtuaalisen tai etäännytetyn kokemuksen kuin oikean metsäretken kautta! Benjamin Pöntisen valokuvakuvitusta Elina Kynsijärven kirjaan Liituri, Maahenki 2013.
 

Välillä katsoja saa lepuuttaa silmiään myös koko aukeamalle levitetyissä metsänäkymissä.

2000-luvun alussa puolestaan liito-oravien suojelu nostettiin lähes ohjelmallisesti useammankin lasten- ja nuortenkirjan sivu- tai pääaiheeksi, esim. kahdessa saturomaanissa, Mari Mörön Kärrykoti kullan kallis, Tammi 2006 ja Maria Vuorion Jäniksen housuissa, Tammi 2006 sekä Annika Lutherin nuortenromaanissa Brev till världes ände (2008, suom. Kirje maan ääriin). Näissä kirjoissa liito-oravan pesimäalueen löytyminen – tai sellaisen lavastaminen!  – estää kaupunginbyrokraattien suunnitelmien toteutumisen. 

Ekokriitikot kutsuvat tällaista menettelyä uhanalaisen eläinlajin nostamiseksi lippulaivaksi: on helpompi saada suuret lukijajoukot kiinnostumaan yksittäisestä hellyttävästä eläinlajista kuin vaikeasti hahmotettavasta ekosysteemeistä.

Maahenki on helsinkiläinen pienkustantamo, joka on keskittynyt luontoa,  maaseutua, taidetta ja arkielämää käsittelevien kirjojen kustantamiseen. Erityisen kiinnostuksen kohteena on mm. ympäristöestetiikka, ortodoksinen kirkkotaide ja itseoppineiden kansantaiteilijoiden ITE-taide. Kustantamo tekee myös tilaajan toiveen mukaan räätälöityjä juhla- ja tilauskirjoja.  

Ei kommentteja: