tiistai 14. toukokuuta 2013

Koirien päiväkodissa riittää vipinääBarbro Lindgren & Eva Eriksson: Raisu Roosa tarhassa Suomentanut Anna Warras. Tammi 2000.
Kun tämä ruotsalainen kuvakirja ilmestyi reilut kymmenen vuotta sitten, sen kerronnallinen ratkaisu loitontaa lapsen päiväkotiin totuttelu koirien maailmaan tuntui lystiltä, joskaan ei kovin uskottavalta kiepiltä.  

Helsingin Sanomissa toissa viikon sunnuntaina julkaistussa toimittaja Mikko Heikkisen Morris-terrierin onnenpäivä -jutussa  kerrottiin terrierin totuttelusta koirien päiväkotiin Lauttasaaressa.

No, ehkäpä Ruotsissa on ollut jo yli kymmenen vuotta sitten ihan oikeasti kirjan kaltaisia koirapäiväkoteja!

Bullterrieri Roosa oireilee yksin kotona pitkän maalaiskesän jälkeen ja vaatii töistä saapuvalta emännältään lakkaamatta huomiota:

Ei koirien pidä istua sisällä murisemassa aamusta iltaan, se käy aivan liian tylsäksi.

Roosa arkailee ensin uutta paikkaa ja monia sille vieraita koiria. Eva Erikssonin
kuvitusta Barbro Lindgreniin kuvakirjaan Raisu Roosa tarhassa, Tammi 2000.


Koirien ja ihmislasten päiväkotien säännöt menevät kyllä yllättävän hyvin yksi-yhteen. Roosan emäntä tulee ensimmäisinä päivinä sen kanssa tutustumaan  päiväkodin arkeen ja käytänteisiin:

Kerran sinne tuli tuhma koira, joka halusi purra muita. No, se passitettiin kotiin tekemään tuhmuuksiaan.
– – Kävelyn jälkeen koirat pannaan päiväunille. Jotkut käyvät nukkumaan omaan koriinsa, toiset taas vaihtavat keskenään nukkumapaikkaa. Eräät ahtautuvat mukavasti yhteiseen koriin. Vaikka joku koira ei haluaisi nukkua, sen on silti pakko mennä päiväunille. Sellaista on tarhassa.

Kirput ja hinkuyskätartunnat vaivaavat Roosan päiväkotiryhmää, mutta
onneksi vastukset voitetaan.  
Eva Erikssonin kuvitusta Barbro Lindgreniin
kuvakirjaan Raisu Roosa tarhassa, Tammi 2000.


Myös koirien päiväkodissa on monenlaisia vastuksia: yhteen koiraan tulee kirppuja ja sitten Roosa saa koirahinkuyskätartunnan.  

Roosa on aluksi arka ja haluton osallistumaan toisten koirien leikeihin, mutta vähitellen se reipastuu. Koirien päiväkodissakin on jatkuvaa kilpailua parhaasta kaverisuhteesta.


Ulkoilu vaatii järjestelmällisyyttä ja valppautta päiväkodin henkilökunnalta... Eva Erikssonin kuvitusta Barbro Lindgreniin kuvakirjaan Raisu Roosa tarhassa,
Tammi 2000.Barbro Lindgren ja Eva Eriksson on rautainen tekijätiimi, joka ei tee puolivillaista jälkeä koskaan. Erikssonin koirat ovat kukin omia persoonia. Koiraharrastajien iloksi kirjan lopussa on lista kaikista koirapäiväkodin hoidokkien koiraroduista.

Raisusta Roosasta kerrotaan myös kuvakirjoissa Raisu Roosa ja Raisu Roosa muuttaa kaupunkiin (Tammi 1996 ja 1997).
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Raisu Roosa on mahtava! Meillä on näistä kirjoista kovasti nautittu. Lapset tykkäsivät koirien päiväkoti -ajatuksesta, ja muutenkin näitten kirjojen tapahtumia pohdittiin. Myös koirarotuja tutkittiin.

Nyt kun lapset ovat varttuneet, olen laittanut osan kuvakirjoista kiertoon, mutta Raisu Roosa -kirjoista en luovu.

Terv. Sari P.