tiistai 14. tammikuuta 2014

Karistolle, uusille tekijöille ja perusarjelle ansaittua huomiota Nuorisokirjailijat ry:n palkinnoissa





















Hetki sitten on Kariston toimitiloissa julkistettu Suomen Nuorisokirjailijat ry:n jakamien Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen saajat.

Nuortenromaanille myönnettävän Topelius-palkinnon on saanut viime vuoden esikoiskirjailija, Jyri Paretskoi, teoksestaan Shell´s angles (Karisto) ja lastenromaanille myönnettävän Arvid Lydecken -palkinnon niin ikään lastenkirjallisuuteen vasta viime vuonna tulleen Johanna Hulkon Geoetsivät –sarjan avausosa Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus (Karisto). 

Kirjallisuuspalkinnotkin profiloituvat, mikä on yksinomaan viisasta nykyisen  kierroksiltaan jatkuasti kiihtyvän palkintokarusellin aikana.

Kun Topelius-palkintoa vuonna 1946 perustettiin, Nuorten kirja ry (nyk. Suomen Nuorisokirjailijat ry) asettui hyvin yksituumaisesti ajamaan niin sanotusti aitojen lasten- ja nuortenkirjailijoiden puolta. Satunnaisesti lasten- ja nuortenkirjallisuudessa vierailleet aikuistenkirjailijoina tunnetut tekijät jäivät Nuorten Kirja ry:n noteerauksissa nuolemaan näppejään.  

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintopolitiikasta kiinnostunut voi paneutua näihin käänteisiin väitöstutkimuksessani Kuokkavieraasta oman talon haltijaksi, suomalaisen lastenkirjallisuuden institutionalisoituminen ja kanonisoituminen 1940–1950-luvulla (SKS 2000).

Palkinnon alkuaikojen historiassa Nuorten kirja ry:n keskeiset toimijat pyrkivät vaikuttamaan palkintojen linjauksiin.  Nykyisin Topelius- ja Lydecken -palkinnoista päättää yhdistyksen valitsema riippumaton asiantuntijaraati, puheenjohtajana kriitikko, kirjastovirkailija Marja Welin sekä jäseninä erityiskirjastonhoitaja Markku Kesti, äidinkielenopettaja Marja Rikaniemi ja kriitikko Emma Saure.

Oman näkemykseni mukaan Topelius- ja Lydecken -palkintojen raati on tehnyt suoraselkäistä ja suurelta osin perusteltuakin lastenkirjallisuuspolitiikkaa jo ehdokasasettelussaan. 

Kymmenestä ehdokkaasta neljä on Kariston, keskisuuren kustantamon, tallista. 

Isoihin kustannustaloihin verrattuna Karisto on ollut viimeisen 10 vuoden aikana poikkeuksellisen aktiivinen etsimään uusia käsikirjoituksia myös kirjoituskilpailuiden kautta. 

Anni Polvan kunniaksi järjestetty tyttöromaanikilpailu vuodelta 2006 on varmasti poikinut Karistolle monia uusia tekijöitä, voittajaksi nousseen Vilja-Tuulia Huotarisen (Siljan laulu, 2007) lisäksi. 

Helmikuun loppuun asti Karistolla on käynnissä Perhe on paras -niminen kirjoituskilpailu, jossa haetaan 8–12-vuotiaille tarkoitetun romaanisarjan aloitusosaa. 

Työntäyteinen ja aikataulutettu kustannustalon arki kuormittuu kirjoituskilpailuiden takia entisestään, mutta niiden merkitys näkyykin parhaimmillaan pitkälle tulevaisuuteen, kun taloon saadaan uusia tekijöitä. 

Samaan aikaan moni suurista kustantamoista on ajanut alas helppolukuisia, arkiseen miljööseen luontevasti sijoittuvia lastenromaanisarjoja. Tästä syystä povaan Kariston kilpailulle poikkeuksellisen  sankkaa osanottajajoukkoa!

Shell´s angles on arvoitu eilen Lastenkirjahyllyssä ja Johanna Hulkon Geoetsivät-sarjan avaus on arvioitu Lastenkirjahyllyssä viime toukokuussa. 

Lämpimät onnittelut voittajille!


Ei kommentteja: