perjantai 17. tammikuuta 2014

Vaikeudet vahvistavat ja yhteistyö on tärkeää
Louise Spilsbury & Mike Gordon: On hienoa olla minä. Kohenna itsetuntoasi ja löydä sisäinen sankarisi. Suomentanut Terhi Leskinen. 64 sivua. Kustannus-Mäkelä 2013.Aikuisille julkaistaan nykyisin valtavasti erilaisia elämäntapaoppaita sisäisen mielenrauhan ja harmonian tavoittamiseen. Myös lapsille ja nuorille erilaisia opaskirjoja on julkaistu vuosikymmenten mittaan paljon. 

Suurin osa on kuitenkin tarkoitettu murrosiän pahimman 15+ -angstin liennyttämiseen. On hienoa olla minä soveltuu jo hyvin jo kymmenvuotiaan, esimurrosikää enteilevän lapsen itse lukemaksi. 

Kirjassa on paljon toiminnallisia harjoituksia, vinkkejä ja kannustusta – olipa kyse opiskelutekniikasta, ulkonäköpaineista, ihastumisesta tai erilaisten henkilökemioiden aiheuttamasta hankauksesta. 

Oman varhaisen nuoruuden tärkeinä tienviittoina ovat olleet ruotsalaisen Kerstin Thorvall-Falkin Kirja sinulle (Otava 1960), Sirkka Valvanteen toimittama Nuoren Eevan kirja (Otava 1967) ja Ulla-Maija Aaltosen Uman kirja sinulle (1977). 

Kaksi ensin mainittua olivat peräisin naapurin Annelin kirjahyllystä. Vaikka niiden nuoruuden kuvaus oli kymmenen vuotta vanhentunutta, niin viehätyin jo tuolloin kirjojen tyyliin, myös kuvituksen osalta,  ja tiettyyn aikavan-pedanttiin otteeseen tekstissä.  

Ehkä tämä mieltymykseni johtui myös siitä, että luin samaan aikaan paljon 1960-luvun tyttökirjoja, joita kummitätini Pirkko lahjoitti minulle kasapäin.

Kustannus-Mäkelän julkaisema kuvatietokirja on peräisin Isosta-Britanniasta. Kulttuurierot eivät kuitenkaan näy häiritsevästi tekstissä, joka on asiallista, jämptiä mutta silti eloisaa.

Ajan hengelle ominaisesti kirjassa huomioidaan myös oppimisvaikeudet tai muut toimintarajoitteet, mutta niihinkin suhtaudutaan kannustavasti:

--- Suurin osa ihmisistä sanoo, että he ovat oppineet enemmän itsestään sairautensa tai muun toimintarajoitteensa kautta ja että heistä on kehittynyt vahvempia, määrätietoisempia ja itsevarmempia kuin he olisivat ilman kokemiaan vaikeuksia.

Vanhempien kanssa kannustetaan kirjassa myös avoimuuteen ja jos ongelmat äityvät pahaksi, niin apu on aina lähellä: 

Koulutetut ammattilaiset voivat auttaa sinua selviytymän raskaista ja vaikeista ajoista. Sinä tai vanhempasi voitte ottaa yhteyttä kouluun tai terveyskeskkseen ja kysyä sopivan asiantuntijan yhteystietoja. Monet käyvät hakemassa tällaista ammattiapua. Se ei ole yhtään sen kummempaa kuin mennä lääkäriin, jos jalka on kipeä, tai viedä auto korjattavaksi, jos se on rikki. Kaikki tarvitsevat joskus vähän ylimääräistä apua, jotta asiat saadaan kuntoon. 

Perusmyönteistä tekstiä siivittää Mike Gordonin humoristinen kuvitus, jossa suvaitsevaisuus näkyy brittityyliin tiedostavasti myös ihonväreissä, kansallisuuksissa ja lasten olemuksessa. 

Ei kommentteja: