torstai 28. toukokuuta 2015

Kevät-ja kesäfiiliksiä Miljan kanssa





Reetta Niemelä: Miljan kevät, kuvittanut Leena Lumme, 37 sivua, Otava 2004, up. 2015.

Reetta Niemelä: Miljan kesä, kuvittanut Leena Lumme, 36 sivua, Otava 2002, up. 2015.










Otavaa voi onnitella nappivalinnasta uusintapainosten valinnan suhteen.

Reetta Niemelän Milja-sarja perustettiin jo yli 10 vuotta sitten. Sille löytyy pohjoismaisia esikuvia, suomennoksinakin tunnetut Christina Björckin & Lena Andersonin Linnea kylvää ja kasvattaa ja Lena Andersonin Myrsky-Mari –kirjat.

Ensimmäisten Milja-kirjojen aikaan Suomeenkin rantautui villivihannesten keruu ja ns. hortoilu. Mutta todellisesta buumista voidaan varmasti puhua vasta nyt. 

Niemelä on siis ollut tämän aiheen kanssa todella varhain liikkeellä, ja uskonkin, että Milja-kirjojen lepppoinen elämäntapa, luonnon ehdoilla eläminen ja luonnon antimien hyödyntäminen osuu vielä aiempaa paremmin maaliinsa näiden uusintapainosten myötä!

Milja on alle kouluikäinen tyttö, joka viettää paljon aikaa maalla  Ukon, isoisänsä, kesämökillä yhdessä puuhastellen. Kevään merkkejä havainnoidaan ympäröivästä luonnosta. Milja on luonteeltaan utelias tarkkailija, joka viihtyy välillä myös itsekseen.

Milja-kirjoja siivittää nostalginen tunnelmointi: lapsi on aikuisen näkökulmasta  ihannelapsi, joka ei pitkästy luonnon ihmeiden äärellä. 

Viime aikoina on paljon puhuttu siitä, että suomalaislapset ovat jo vieraantuneet ns. villistä luonnosta. Jopa epätasainen metsämaasto voi olla tottumattomalle lapselle temppurataan verrattavan tasapainosuoritus!


Ukko ja Milja seisoivat veräjän takana yleisönä, kun Iita päästi lehmät kesälaitumille. Arvokkaat lihavat muorit pulleine utareineen poukkivat hullunkurisia keväthyppyjä sydämensä kyllyydestä. Äkkiä Iitankin oli pakko hypätä keväthyppynsä. Hän pinkaisi komean kolmiloikan lehmänläjien yli.        
Ukko ja Milja olivat menossa vanhaan tammimetsään. Metsänpohja näytti sinivalkoiselta vuokkojen mereltä. Sellaista kukkapaljoutta Milja ei koskaan ollut nähnyt. Milja löysi vuokkojen seasta omituisia pieniä vihreitä pallukoita, kuin nyrkkejä hennon varren päässä. Ne olivat avautuvia sananjalan versoja.
 
Leena Lumme taltioi lapsen asentoihin ja olemukseen paljon herkkyyttä.
Akvarellikuvitus on heleää ja yhdellä sanalla sanoen kesäistä. Leena Lumpeen
kuvitusta Reetta Niemelän kuvatietokirjaan Miljan kesä (Otava up. 2015). 



Niemelä on viime aikoina lanseerannut kirjastoissa yleistyneiden lukukoirien rinnalle myös lukulehmät Onnelin ja Annelin, jotka asustavat Kaiturin tilalla Maskussa. 

Reetta Niemelä on opiskellut Turun yliopistossa ekologiaa ja kansantiedettä, ja nämä intressit näkyvät myös Milja-kirjoissa fakta-aineksen luontevana lomittamisena Miljan arkiseen puuhasteluun.

Miljan kesä -kirjassa istutetaan muun muassa kehäkukkia ja ruusupapuja ja pidetään aurinkolettukestit. Perinteiseen lettutaikinaan lisätään kourallinen voikukan terälehtiä! 

Faktaa ja fiktiota yhdistävää tarinaa ryydittävät vielä pienet luontotunnelmointiin virittyneet Niemelän runot. 

Naapurin Iitan kanssa leikataan myös matonkuteita ja saunotaan antaumuksella itsetehdyn vihdan kera. Milja ei säiky lukkeja saati käärmeitä, vaan suhtautuu kaikkiin öttiäisiin yhtä suurella heltymyksellä. Milja-kirjat siis propagoivat myös hauskasti sukupuolisidonnaista ajattelua vastaan!

Tässä sävykkäässä kuvituskuvassa tallennetaan luonnon vähittäistä heräämistä 
talven jälkeen. Lumilaikkuja löytyy vielä maakellarin edustalta. Leena Lumpeen 
kuvitusta Reetta Niemelän kuvatietokirjaan Miljan kevät (Otava up. 2015). 


Leena Lumpeen kuvituksissa on sekä tunnetta että piiruntarkkaa pitäytymistä luonnontieteellisiin faktoihin. Kasvit, eläimet ja pikkiriikkisimmät hyönteisetkin on kuvattu tunnistettavan tarkasti. Olen aina ihaillut Lumpeen kykyä taltioida ihmishahmoihinsa niin paljon tunnetta ja karismaa. 



1 kommentti:

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Näitä Miljan kevättä ja kesää en ole vielä ehtinyt lukea, mutta talvella tutustuin Miljan talveen ja Miljan syksyyn. Pidin niistä kovasti, sillä tarinankerronta oli mukavan rauhallista, kirjat täynnä informaatiota ja pieniä puuhasteluvinkkejä lukijoille. Myös kuvitus on kaunista!