lauantai 23. toukokuuta 2015

Satu Kettuselle Rudolf Koivu -palkinto

Hetki sitten on  Akateemisessa kirjakaupassa Helsingissä julkistettu Grafia ry:n joka toinen vuosi jakaman Rudolf Koivu -palkinnon saaja. 10 000 euron suuruisen palkinnon saa Satu Kettunen esikoiskuvakirjastaan Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu (Tammi 2014).

Ote perusteluista:

Kettusen kuvituksesta näkyy vahva tekemisen ilo. Kirjan kuvitus on tuore ja raikas. Keski-ikäinen Otso lastenkirjan päähenkilönä ilahdutti erityisesti. – – Omaperäisyydellään kirja erottuu edukseen muista kollaasitekniikalla toteutetuista kirjoista. Kettusen värimaailma on totaalisen oma ja rohkean hallittu. Kolmiulotteinen kuvitus, jossa pinnatkin elävät, on ilmava ja kuulas – kuin valo loistaisi siitä läpi. Kuvituksesta näkyy, että sen eteen on tehty paljon työtä. Free lance -kuvittajana työskentelevä Kettunen tekee myös lehtikuvituksia, mm. Helsingin Sanomille

”Vaikka rakastan lehtikuvitusten nopeasyklisyyttä, olen pitänyt kuvakirjan kuvittamista aina raskaamman sarjan taitolajina. Rudolf Koivu -palkinnon voitto on minulle todella iso juttu ja valtava kunnia. Päästä niin hienojen palkittujen kuvittajien joukkoon, ja vieläpä esikoiskirjalla, se laittaa nöyräksi”, Kettunen sanoo. 


Kettusen toinen kuvakirjakuvitus ilmestyy syksyllä: Inka Nousiaisen tekstiin perustuva Yökirja ilmestyy niin ikään Tammen kustantamana. Kettusen blogissa kerrotaan helmikuussa alkaneesta kuvitusprosessista.


Tuomaristo myönsi vielä kunniamaininnan kolmelle kuvitukselle: Aino-Maija Metsolan Tähtienlaskijan runoja (runot Tuulia Aho, WSOY 2014),  Camilla Pentin  Kaikki hyvin kasvimaalla (runot Jukka Itkonen, Lasten Keskus 2014) sekä Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta (WSOY 2013).

Palkinnon tuomaristoon kuuluivat kuvittaja Matti Pikkujämsä, lastenkirjallisuuden kriitikko Arja Kanerva, kuvittaja Teemu Järvi, yrittäjä Linda Liukas ja kuvittaja Ossi Pirkonen


Grafia jakaa Rudolf Koivu -palkinnon joka toinen vuosi parhaasta kotimaisesta lasten- tai nuortenkirjakuvituksesta. Palkinto on jaettu vuodesta 1949 taiteilija Rudolf Koivun elämäntyön kunniaksi. 


Tänä vuonna palkinnosta kisasi 70 teosta vuosilta 2013 ja 2014.


Ei kommentteja: