Kansikuva: yksityiskohta Anne Vaskon kuvituksesta Heli Laaksosen runokirjaan Ykköne (WSOY 2018). |
Onnimanni 3/2018. Lastenkirjainstituutin julkaisema lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja sen tutkimusta edistävä lehti. Ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Kestotilaus 38 euroa. Lehti sisältyy Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen jäsenmaksuun, 35 euroa. Opiskelijahinta 20 euroa. Päätoimittaja Päivi Heikkilä-Halttunen.
Toissapäivänä tai viimeistään eilen kopsahti monen lasten- ja nuortenkirjaentusiastin postilaatikkoon Lastenkirjainstituutin Onnimanni-lehti.
Lehden toimitusvastuu siirtyi alkukesällä Onnimannin pitkäaikaiselta päätoimittajalta Tuula Korolaiselta minun kontolleni.
Lehti on toki minulle läpikotaisin tuttu. Ensimmäinen juttuni ilmestyi Onnimannissa 2/1989 ja lehden tuntipalkkaisena toimittajana olen tehnyt töitä yhtäjaksoisesti vuodesta 1991 alkaen.
Syksyn Onnimannissa luodataan vielä viime vuoden Kirjakori-näyttelyn lasten- ja nuortenkirjatrendejä kirjastosihteeri Päivi Antilan artikkelissa. FM Hanna Järvenpää esittelee Lastenkirjainstituutin valtakunnallisen erikoiskirjaston ainutlaatuisia valikoimia, joista hyötyvät monet tahot.
Onnimanni pyrkii joka numerossaan nostamaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden tekijöitä esiin haastatteluin. Kolmosnumerossa yksi harvoista suomalaisista lasten sarjakuvan tekijöistä, Anne Muhonen, kertoo työnsä iloista ja haasteista.
Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen summaa ajatuksiaan Lukutaitofoorumin asiantuntijatyöryhmätyöskentelystä otsikolla Lukutaitoa kaikille miljoonalla eurolla.
Tänään alkavien Turun kirjamessujen teemamaana on Viro, ja sen kunniaksi tutustutaan toimittaja Jouko Grönholmin artikkelissa virolaiseen tyttökirjaklassikkoon, Silvia Rannamaan Kadriin.
Kirjastonhoitaja Leena Laakson artikkelissa Ollaan hyviä köyhille paljastuu Zacharias Topeliuksen vanhasta lastennäytelmästä lähiluvussa yllättävänkin ajankohtaisia, yhteiskunnallisia säikeitä.
Muistokirjoituksilla kunnioitetaan edesmenneitä bibliofiili Kari Rahialaa ja lastenkirjailija Vuokko Niskasta.
Pikku-uutisissa kerrataan uusimpia lasten- ja nuortenkirja-alan kuulumisia.
Tärkeä osa Onnimannia on myös uusimman lasten- ja nuortenkirjallisuuden arviointiin paneutuva Puntari-osasto. Kolmosnumerossa julkaistaan poikkeuksellisesti peräti 26 kuluvan vuoden uutuuden arviot.
Alan tutkimuksia ja muuta tietokirjallisuutta arvioidaan Seula-palstalla, josta löytyy Terhi Laitisen arvio Jukka Parkkisen elämäkerrasta Aapeli. Aika hyvä kirjailijaksi (Docendo 2018), Elina Koivusen arvio Markus Långin kokoamasta ja suomentamasta Lewis Carrollin (Charles Dodgsonin) Kirjeitä lapsiystäville ja muita kirjoituksia -kokoelman toisesta, laajennetusta laitoksesta (Omakustanne 2018) sekä Veli-Matti Huhdan arvio Satu Apon Ihmesatujen historiasta (SKS 2018).
Onnimannin uusimman numeron aineistosta saa maistiaisia Lastenkirjainstituutin verkkosivujen kautta.
Onnimannilla on paljon asiantuntevia, vakituisia avustajia, mutta toivotan tiimiin mukaan myös uusia avustajia. Otan varteen juttuvinkkejä ja lupaan kuunnella herkällä korvalla palautetta.
Tehdään yhdessä lasten- ja nuortenkirjoja paremmin näkyviksi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti