sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Etana on näyttänyt sarvensa ja taitonsa


Hetki sitten on Turun kirjamessuilla jaettu Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinto, jonka sai Etana Editions -kustantamo.  

Kuvakirjoihin erikoistunut kustantamo palkitaan rohkeudesta ja visionäärisyydestä, jolla se on edistänyt kuvakirjojen arvostusta Suomessa. Réka Király ja Jenni Erkintalo Etanan messuosastolla
palkinnonjaon jälkeen
Turussa. Kuva PHH. 

Ohessa perustelut:

Jenni Erkintalo ja Réka Király ovat luotsanneet vuonna 2014 perustamaansa kustantamoa rohkeasti ja visioihinsa uskoen. Etana Editions -kustantamon toiminta on edistänyt kuvakirjojen yleistä arvostusta Suomessa. Kustantamon kirjat todistavat, että kuvakirja ei ole vain pikkulasten kirjallisuutta, vaan kiinnostaa monen ikäisiä.   
Etana on kiiruhtanut hitaasti ja harkitusti eteenpäin, tuntosarvet herkästi ojossa.  
Etanasta on muutamassa vuodessa tullut varteenotettava toimija suomalaisella lastenkirjakentällä. Sen monipuolinen kuvakirjavalikoima haastaa myös isompia kotimaisia kustantamoita muistamaan, kuinka tärkeä kuvakirja on lapsen esteettisen maun, muotokielen ja taidekasvatuksen koulijana.  
Ensimmäisenä Etanan toimintavuotena 2014 ilmestyi kaksi pikkulasten katselukirjaa. Ensi vuoden kustannusohjelmassa on jo kymmenkertainen määrä kotimaisia ja käännettyjä kuvakirjoja. Etanan keskeisenä tavoitteena on alusta lähtien ollut tehdä Suomen markkinoille kansainvälisestikin kiinnostavia kirjoja. 
Näissä tavoitteissa on onnistuttu nopeasti: Etana on luonut suhteita moniin ulkomaisiin, samanhenkisiin kustantamoihin, joiden kirjoja käännetään suomeksi. Etanan kustantamia suomalaisia kuvakirjoja on jo myyty moneen maahan, mm. Ruotsiin, Italiaan, Espanjaan, Puolaan, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.    
Etanan erityisenä ansiona on sen terävä profiili ja fokus: Etanan kirjoissa kuva on itseoikeutetusti kuningas ja ykkönen. Etana haastaa myös kuvakirjoihin tekstin tekeviä kirjailijoita visuaaliseen rohkeuteen. Toisaalta se haluaa antaa kuvittajille mahdollisuuden kokeilla rahkeitaan tekstin tekijöinä.  
Kaikki Etanan kustantamat kirjat ovat ulkoasultaan poikkeuksellisen viimeisteltyjä: monissa kirjoissa on perinteinen kluuttiselkä, kirjojen paperi tai kartonki valitaan käyttötarkoituksen mukaan ja näin pyritään lapsiystävällisiin ratkaisuihin. Kustantamo kiinnittää erityistä huomiota taiton lisäksi painotyön eri vaiheisiin. Etana pitää tärkeänä, että valmiin kirjan värimaailma on uskollinen kuvittajan kuvitusoriginaaleille.   
Näillä toimillaan kustantamo viestii, että vaikka lastenkirjat ovat lapsiperheissä ennen muuta käyttökirjallisuutta, kirjat voivat silti olla samanaikaisesti muotoilunsakin puolesta ilo silmälle.   
Monet Etanan kirjat houkuttavat lasta vapaaseen leikkiin, luovaan ilmaisuun ja mielikuvitteluun. Etanan kirjallisuuskasvatusfilosofian mukaan parhaimmat tarinat ovat niitä, jotka kysyvät enemmän kuin antavat valmiita vastauksia.  
Etanan kustantamat kirjat ovat saaneet lukuisia kotimaisia tunnustuksia, mm. Vuoden kauneimmat kirjat- ja Vuoden huiput -kilpailuissa. Kuvakirjat on noteerattu myös kansainvälisesti mm. Bolognan lastenkirjamessuilla ja yksittäiset teokset ovat yltäneet kansainvälisen Youth Libraryn ylläpitämälle suosituslistalle ja IBBY Finlandin kunnialistalle. Réka Király ja Jenni Erkintalo olivat myös tänä vuonna Suomen nimeämiä ehdokkaita kansainväliselle ALMA-palkinnolle. 


Helsingissä asuvat Jenni Erkintalo (s. 1978) ja Réka Király (s. 1977) ovat graafisia suunnittelijoita ja kuvittajia. Kumpikin on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi. Unkarilaissyntyinen Király on valmistunut myös Unkarin kuvataideakatemiasta. 

Erkintalo ja Király ovat tehneet töitä graafisen suunnittelun ja mainonnan parissa ja julkaisseet useampia omia kuvakirjoja. Heidän kuvituksiaan on nähty yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Kaksikko on järjestänyt myös muotoiluun ja tarinankerrontaan keskittyviä työpajoja lapsille. 

Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkintoa on jaettu vuodesta 1993 lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä edistävästä teosta tai toiminnasta. Palkinnon voi saada yksittäinen henkilö tai yhteisö. 

Tunnustuspalkintoon kuuluu Marjatta Kureniemen saturomaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.   

Palkintoraadissa olivat toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen (pj.), kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen (siht.), kuvittaja Jani Ikonen, FT, emeritaprofessori Leena Kirstinä sekä toimittaja Anu Tuomi-Nikula.  

Ei kommentteja: