maanantai 29. lokakuuta 2018

Arkinen oodi kirjastolle ja lastenkirjoille


Kristiina Louhi: Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka, 32 sivua, Tammi 2018.


Kirjan omisteilla on merkitystä.

Kristiina Louhi kiittää Tomppa ja Kerttu kirjatoukka -kuvakirjan esilehdellä ”kirjastoväkeä, jonka ansiosta kirjastoista rakentuu satulaivoja, niiden koosta ja iästä riippumatta”. 

Louhi kiittää myös Eric Carlea kirjasta Pikku toukka paksulainen, joka oli hänen poikansa lempilukemista 33 vuotta sitten.  

Tomppa ja Kerttu kirjatoukka -kuvakirja on oivallinen alueenvaltaus. 

Leikki-ikäiselle suunnatussa arkisessa,  muodoltaan ja mitaltaan rajatussa kuvakirjatekstissäkin voidaan käsitellä isoa ja kauas kantavaa asiaa – lapsen ja vanhemman yhteistä rakkautta kirjoihin ja lukemiseen.

Tompan perhe on kasvanut uudella perheenjäsenellä Kertulla, ja Tomppa joutuu nyt mukautumaan siihen, että pikkusiskon tarpeet menevät usein hänen edelleen.  

Toisaalta Tomppa kokeekin jo olevansa aika iso ja osaava. 

Lukemiskasvatukseen liittyvän pääteeman rinnalla käsitellään luontevasti ja sävykkäästi myös Tompan muuttunutta roolia perheessä.

Tomppa lähtee isän ja pikkusisko Kertun kanssa kirjastoon. Isä sanoo:

”Maailma odottaa! Ja kirjasto! Äkkiä pesulle ja pisulle”. 

Vähitellen selviää, että he ovat menossa Helsingin uuteen keskustakirjastoon, Oodiin. Satutunnilla luetaan kirjaa Oi ihana Panama. Tompan on
vähän vaikea keskittyä, sillä hän kokee tarpeelliseksi
seurata vähän myös Kertun touhuja. Kristiina Louhen kuvitusta
kuvakirjaan Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka (Tammi 2018). 


Tomppa osallistuu satutunnille. Isä uppoutuu tutkimaan kirjoja, ja Kerttu ryömii omille teilleen. Kerttu on tohkeissaan, sillä hän on löytänyt oman lempikirjansa, Pikku toukka paksulaisen, hyllystä.


Kerttu löytää oman lempikirjansa, Pikku toukka
paksulaisen! 
Kristiina Louhen kuvitusta kuvakirjaan
Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka (Tammi 2018).


On erinomaisen hauskaa, että Louhi on tehnyt tunnistettavia lastenkirjan kansia: satutunnilla luetaan Janoschin Oi ihana Panama -kirjaa, Kertun kirjakasasta löytyy toukkakirjan lisäksi Camilla Mickwitzin Jason, Gunilla Bergströmin Mikko Mallikas ja Mulperi ja Jean de la Brunhoffin Babar. Sisäkansissa on vielä Tammen Kultaiset kirjat -sarjasta tuttu Kisu Killisilmä

Kirjastossa isä lukee Tompalle ja Kertulle runoja Hannele Huovin ja Louhen yhteisestä runokuvakirjasta Karvakorvan runopurkki.

Kirjastokäynnin huipentumana Tomppa saa oman kirjastokortin. 


Tomppa kuuntelee koko kehollaan isän loruttelua!
 
Kristiina Louhen kuvitusta kuvakirjaan
Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka (Tammi 2018).


Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka markkinoi kirjoja, kirjastoa ja lukemista konstailematta ja  houkuttelevasti.

Aika ajoin kuulen varhaiskasvattajilta ja kirjastoammattilaisilta viestiä siitä, että moni lapsi tai nuori ei ole koskaan käynyt kirjastossa eikä edes tiedä, mitä kaikkea siellä voi tehdä tai kuinka siellä asioidaan. 

Suomeen tulee myös pakolaisina paljon lapsiperheitä, joille kirjat ja kirjasto ovat uppo outoja asioita. Tompan matkassa tämäkin kansallinen ominaispiirre tulee tutummaksi.Tompan mielestä kirjasto näyttää suurelta laivalta,
joka on uinut keskelle kaupunkia. Kristiina Louhen kuvitusta
kuvakirjaan Tomppa ja Kerttu-kirjatoukka (Tammi 2018). 

Viekkaasti Kristiina Louhi todistaa vielä aivan viimeisellä sivulla, kuinka pikkulasten kuvakirjakin on aina myös tietokirja. 

     Tämä talo on satulaiva ja herkkulaiva, Tomppa pohtii.
  Mutta mitä tarkoittaa Oodi? Sen saa isä selvittää.
-->

Ei kommentteja: