torstai 25. kesäkuuta 2020

Nyt lapsiperheet reissaavat kotimaassa ja valinnan varaa riittää!















Tittamari Marttinen: Lasten matkaopas Suomeen, piirrokset Anne Stolt, 247 sivua, Avain 2019. 




Taas yksi todiste siitä, kuinka lastenkirjallisuus on ajan hermolla. 

Tittamari Marttinen kirjoitti ensin lasten tietokirjan Lasten matkaopas Eurooppaan (Avain 2018) ja sen luontevaksi jatkoksi ilmestyi viime vuonna Lasten matkaopas Suomeen, joka tänä kesänä tulee todelliseen tarpeeseen.

Miksi haikailla matkustusrajoitusten vuoksi myttyyn menneitä ulkomaan matkoja, kun kotimaassa on kävely-, pyöräily-, auto-, juna- tai laivamatkan päässä niin paljon kiinnostavia, koko perhettä kiinnostavia matkakohteita?

Ekologinen ajattelu tulee ilmi jo kirjan johdannossa:

Kun reissaat lähellä kotia, voit samalla ajatella ympäristöä ja toimia ystävällisesti sitä kohtaan. Vaikka matkustaminen on kivaa, se kuluttaa monesti luontoa. Siksi kannattaa miettiä, voisitko retkeillä ja lomailla tutkimalla tarkemmin paikkoja ihan kodin lähellä. Käveleminen, pyöräily ja junalla liikkuminen ovat kaikkein ympäristöystävällisempiä liikkumisen muotoja. – –  

Kirjaan vaadittua taustatyötä voin vain varovaisesti arvailla. 

Matkalle lähdetään Helsingistä ja sieltä edetään sitten ristiin rastiin liki 20:ssä kaupungissa päätyen lopulta pohjoiseen, Rovaniemelle ja Sodankylään ja Ivaloon asti. 

Tittamari Marttinen on syntynyt Kajaanissa, asunut pitkään Helsingissä ja muuttanut sittemmin Rovaniemelle.  

Matkaoppaina ja asiantuntijoina on Lenni-poika perheineen. 

Lennin ja pikkusikso Annin huomiot ja postikortit eri kohteita elävöittävät sopivasti listamaista esitystapaa. 

Verkko-osoitteiden avulla kohteista saa halutessaan lisätietoa. 

Kaupallisten yritysten rinnalle on löydetty kiitettävä määrä pienempiä kohteita ja tarjolla on paljon myös elämys- ja kokemustiloja, joihin ei ole lainkaan pääsymaksua, esimerkiksi lapsiystävälliset kirjastot, retkikohteet ja puistot.

Myös paikkakunnalle sijoittuvia lastenkirjoja mainitaan sopivissa yhteyksissä. Lenni kertoo lukeneensa Tapani Baggen ja Salla Savolaisen kuvatietokirjan Hämeenlinnan Janne (Tammi 2015) ja pyysi sen inspiroimana vanhemmiltaan, että lähdettäisiin kirjan tapahtumapaikoille.

Tamperelaisena ilahdun siitäkin, että Lastenkirjainstituutti on mainittu yhtenä tutustumisen arvoisena retkikohteena!

Toivoisin, että Lasten matkaopas Suomeen kuuluisi kaikkien lapsiperheiden matkakirjastoon tänä kesänä. Sieltä löytyy paljon kiinnostavia matkakohteita ja elämyksiä myös tarkan euron budjetilla koettavaksi.

Asiahakemisto olisi lisännyt vielä entisestään kirjan käytettävyyttä.

Kovakantisesta kirjasta kannattaisi varmasti tehdä myös nidottu rinnakkaispainos. 

Paikallisia ruokavinkkejä tuodaan myös kiinnostavasti, jopa reseptein, esille. Kasvisruokailijakin otetaan huomioon ja arvoa annetaan myös matkakohteiden etnisille ravintoloille. Tänä vuonna Marttiselta ilmestyykin Lasten vegekeittokirja



Pyydettäessä tein Iltalehdelle oman kesäkirjalistauksen lasten- ja nuortenkirjoista, joita aion lukea kesän mittaan. 

Lasten matkaopas Suomeen oli mukana listalla. 


Ei kommentteja: