Valtionpalkintojen kautta annettiin tänään tunnustusta ja huomioita lastenkirjallisuudelle ja aivan erityiseen valokeilaan pääsi kuvakirjallisuus.
Lastenkulttuurin valtionpalkinnon sai nimittäin Etana Editions -kustantamo, joka on erikoistunut korkeatasoiseen ja kuvavetoiseen lastenkirjallisuuteen.
Ohessa perustelut:
Etana Editions on Jenni Erkintalon ja Réka Királyn vuonna 2014 perustama suomalainen lasten kuvakirjoihin erikoistunut pienkustantamo, joka on nopeasti saanut arvostetun aseman kotimaisen lastenkirjallisuuden kentällä.
Kustantamon kirjat ovat sisällöllisesti rikkaita, kuvitukseltaan ennakkoluulottomia sekä materiaalivalinnoiltaan laadukkaita. Etana Editions -kustantamon työssä on korostunut erityisesti lastenkirjallisuuden kuvitustaiteen merkitys. Etanan ajattelussa kuvitus ei ole tekstille alisteinen, vaan merkittävä osa tarinan kerrontaa.
Kustantamon omistajat ovat myös itse merkittäviä lastenkirjojen kuvittajia ja kirjoittajia. Vahva osaaminen juuri kuvassa ja visuaalisessa tarinankerronnassa näkyy kustantamon toiminnassa. Kustantamon pienestä koosta huolimatta sen kirjat ovat saaneet lukuisia merkittäviä palkintoja ja palkintoehdokkuuksia. Etana Editionsin kirjat tunnetaan myös ulkomailla. Kustantamon tekijöissä on vahva edustus suomalaisia ja kansainvälisiä muotoilun ja graafisen suunnittelun ammattilaisia, jotka osaltaan rikastavat kotimaista lastenkirjataidetta.
Etana Editions edustaa Suomessa uutta, tekijävetoista lasten kuvakirjojen kustantamisen tapaa. Se on pystynyt nopeasti luomaan kokonaan uuden sukupolven suomalaisia lastenkirjoja ja on selviytynyt alan haastavissa kaupallisissa ristipaineissa. Kustantamon toiminta on suomalaisen lasten kuvakirjan ja lastenkulttuurin näkökulmasta arvokasta: taiteellisesti korkeatasoisten kuvakirjojen julkaisu Suomessa sekä korkeatasoisen suomalaisen kuvakirjan kansainvälistäminen vahvistavat koko alan osaamista ja kehittymistä Suomessa.
Etana Editionsin palkitseminen on tunnustus pienen kielialueen omintakeiselle, sisältövetoiselle ja korkeatasoiselle lasten kuvakirjalle ja kahdelle asialleen tulisieluisesti omistautuneen ammattilaisen työlle.
Kuvitustaiteen valtionpalkinnon sai Marika Maijala, joka on myös julkaissut viime vuosina suuren osan kuvakirjoistaan Etana Editions -kustantamon kautta.
Ohessa perustelut:
Marika Maijala (s. 1974) on lasten kuvakirjoihin erikoistunut kuvittaja, lastenkirjailija ja graafinen suunnittelija. Maijala on osoittanut, että visuaalisesti kunnianhimoisille, lastenkirjallisuuden valtavirtaa haastaville teoksille on kysyntää niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Maijalan kuvitus on yhtä aikaa luonnosmaisen ekspressiivistä ja graafisen hallittua. Hän käyttää eri tekniikoita akvarellista vahaliituun vaikuttavalla rentoudella ja varmuudella.
Maijala on saanut useita kotimaisia kuvituspalkintoja, ollut esillä ulkomaisissa parhaiden lastenkirjojen valikoimissa ja näyttelyissä sekä ehdolla ulkomaisissa palkintokategorioissa. Maijalan tuoreita teoksia ovat mm. Ruusun matka ja Suden hetki. Maijala on työskennellyt lähes kaikille lastenkirjoja Suomessa julkaiseville kustantajille.
* * * * * *
Olen seurannut uteliaasti alusta alkaen Etana Editionsin ja Marika Maijalan tuotantoa.
Maijala kuvitti aluksi monia helppolukuisia lastenromaanisarjoja.
Jo varhaiset 2000-luvun alun Maijalan kuvitukset Laura ja Ville Lähteenmäen Salakari-lastendekkarisarjaan kiinnittivät huomiotani: hänellä oli rohkeutta leikitellä perspektiiveillä ja ihmishahmojen liioitellun pitkät raajat toivat kuvituskuviin dynaamisuutta.
Maijala on tehnyt myös oppi- ja tietokirjojen ja antologioiden kuvituksia. Yhdessä Juha Virran kanssa hän on julkaissut pari kuvakirjasarjaa, joista ensimmäinen, Sylvi-sarja, leikitteli pitkänhuiskealla kapealla kirjaformaatilla.
Maijalan omat kuvakirjat, Ruusun matka (Etana Editions 2018) ja Suden hetki (Etana Editions 2020), ovat herättäneet ansaittua huomiota myös maailmalla. Ruusun matka on tänä vuonna nostettu maailman kuvakirjojen parhaimmistoa esiin nostaville White Ravens- ja dPictus-listoille.
On onnekasta, että Maijala on saanut omien kuvakirjojensa kustantajaksi nimenomaan Etanan, joka arvostaa Maijalan rouheaa tyyliä ja kuvan etuvetoisuutta.
Ilman Etanaa luotsaavan kahden uskalikon, Réka Királyn ja Jenni Erkintalon, näkemyksellisyyttä, visuaalista asiantuntemusta ja määrätietoista hullunrohkeutta suomalainen kuvakirjatarjonta olisi tällä hetkellä varsin yksiniitistä.
Numerot puhuvat puolestaan:
Etana Editions on kuuden vuoden aikana julkaissut jo 53 kuvakirjaa, joista 33 suomenkielistä ja yhdeksän esikoisteosta.
18 suomenkielisen kirjan käännösoikeudet on myyty 14 eri kielelle. Viiden viime vuoden aikana Etana Editionsin kirjat ovat saaneet Suomessa ja maailmalla 33 kansainvälistä ja kotimaista palkintoa ja ehdokkuutta.
Rohkenen toivoa, että Etanan esimerkki haastaa myös suuria kustantamoita suomalaisen kuvakirjatarjonnan laajamittaiseen kehittämiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti