maanantai 10. lokakuuta 2022

Ei sitten kun, vaan just nyt

 
















Ansu Kivekäs: Raakaversio, Tammi 2022. 183 sivua. Kansikuva Laura Lyytinen.

 





Mä synnyin 15-vuotiaana, kun Jussuf työnnettiin tän mestan ovesta sisään. Siihen asti olin lähinnä haaveillut elämästä. Elämästä joskus tulevaisuudessa. Se alkaisi, kun mä kelaisin täältä täysi-ikäisenä ulos.

 

 

Näin ytimekkäästi ja informatiivisesti alkaa Ansu Kivekkään nuortenromaani Raakaversio

 

Minäkertoja  Elli on vammautunut liikenneonnettomuudessa. Vanhempien elämänhallinnan viimeistenkin rippeiden katoamisen jälkeen hänet on otettu huostaan ja sijoitettu perhekotiin.  


Elli haaveilee elokuvaohjaajan urasta ja some-influensserina saavutetusta menestyksestä.

 

Elli ei halua, että häntä leimataan vammansa kautta.


Hän haluaa kokea asiat kuten kaikki muutkin ikäisensä nuoret. 


Näiltä osin Kivekäs avartaa nuortenromaanien  sankarikaartia tervetullein painotuksin. Elli ei kaipaa sääliä, vaan tunnetta siitä, että tulee nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään, ilman invamopoa ja pyörätuolia ja tuen tarvetta monissa arjen toimissa. 

 

Espanjan Torreviejassa asuva mummi tsemppaa Elliä parhaansa mukaan. 

 

Elli joutuu tahtomattaan keskelle rikollisjoukon välienselvittelyjä ja vankilassa tuomiotaan istuva isäkin käyttää häntä ja pyörätuolia häikäilemättömästi hyväkseen. 

 

Ansu Kivekkään räyhäkkää tyyliä onkin ollut jo ikävä. 

 

Edellisestä nuortendekkarista Tuli perheen alla (Tammi 2012) on jo kymmenen vuotta. 


Sitä edeltäneiden Päin Porkkalaa (2008) ja Täysillä metsään  -nuortendekkarien tavoin (2010) myös juuri ilmestyneen uutuuden nuorissa keskushenkilöissä on samaa särmikkyyttä, kun he  tasapainoilevat elämässään eri syistä kaltevilla pinnoilla ja ovat vaarassa suistua turmion teille. 

 

Raakaversio kertoo yhtäältä jo tuhannesti ennen kerrotun epäonnisen lovestoryn, mutta toisaalta Kivekäs onnistuu lataamaan siihen niin paljon ehtaa tunnetta, että lukuelämys tuntuu uudelta ja kutkuttavan omaperäiseltä. 


Ellin säkenöinti, uhma ja vimmainen tahtotila tekevät lukijaan lähtemättömän vaikutuksen. 


Luontevasti ja kirjan tyyliin sopivasti Kivekkään kielellinen tykitys muuntuu toisinaan rapiksi tai muutoin iskeväksi lyriikaksi. 




Ei kommentteja: