torstai 18. helmikuuta 2010

Lukemattomat ja luetut

Rouva Huu oli koko päivän Kainon päivän kirjakutsuilla.

Pirkanmaan maakuntakirjasto järjestää joka vuosi alueen kirjastonhoitajille, opettajille ja muille alasta kiinnostuneille koulutuspäivän, jossa esitellään edellisvuoden lasten- ja nuortenkirjatarjonta.

Kirjakutsut pyrkivät ottamaan haltuun – uskokaa tai älkää – lähes koko tarjonnan ja näkökulma ja esittely keskittyvät käytännön kirjastotyöhön: mitä kirjoja kirjaston kokoelmaan ehdottomasti kannattaa ottaa, jopa monin kappalein, mihin luokkaan kirja kannattaa luokittaa, jotta se varmasti löytäisi otollisimmat lukijansa jne.

Kirjakutsut täydentävät hyvin myöhemmin keväällä perinteisesti niin ikään Tampereella Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin järjestämää Kirjakoria, jossa zoomataan hieman spesifimpiin aihealueisiin tai ilmiöihin tutkijanäkökulmista.

SNI:n Kirjakorin ohjelma valmistuu aivan pian, siitä myöhemmin lisää.

Vaikka Rouva Huu saa kotiinkantona luottamus- ja muiden toimiensa takia ja ansiosta lähes kaiken Suomessa ilmestyvän lasten- ja nuortenkirjallisuuden, niin silti Kirjakutsuilla tuli jälleen vastaan monta uppo-outoa ja kiinnostavaa teosta, jotka on hetimmiten otettava lukulistalle. Pienkustantajien tarjonta jää usein ansiottaan katveeseen kustantamon työvoimaresurssien vähäisyyden tai taloudellisten realiteettienkin takia: pienkustantamot eivät pysty julkaisemaan isoja mainoksia usein erinomaisista ja isojen valtavirtaa vastaan hanakasti pyristelevistä teoksistaan. Pienkustantajien helmet löytyvätkin usein puskaradion tyytyväisten käyttäjäkokemusten perusteella.

Kirjakutsuille osallistui myös Tuula Kallioniemi, jolla oli erityinen syy auvoiseen oloon. Hän sai nimittäin viime sunnuntaina Pirkkalaiskirjailijat ry:n, Suomen vanhimman maakunnallisen kirjailijayhdistyksen, myöntämän Alex Matson -kirjallisuuspalkinnon. Palkinto jaettiin nyt kahdeksannen kerran. Palkinnon suuruus on 2 000 euroa.

Tuula Kallioniemen kirjallinen ura alkoi vuonna 1978 ja hän on kirjoittanut jo yli 60 kirjaa lapsille ja nuorille. Kallioniemellä on herkät anturit aistia ajan ilmiöitä – ja yksi osoitus tästä kiinnostuksesta eri ilmiöitä kohtaan on myös se, että kirjailija toimertuu lasten- ja nuortenkirjallisuuden esittelytilaisuuteen kuuntelemaan, mitä muut kollegat koto-Suomessa ja maailmalla kirjoittavat juuri nyt. Kallioniemi kiertää myös uuraasti kouluissa imemässä vaikutteita tämän päivän lasten arjesta.

Lastenkirjahylly onnittelee!

3 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Kirjakori on jokavuotinen must-tapahtuma, josta palaa kotiin lukuintoa täynnä. Mutta Kainon päivän kirjakutsuista en ollut koskaan edes kuullutkaan! Bongasin linkin, jossa esitellään kirjoja: http://www.slideshare.net/katjalei/kainon-kirjakutsut

Rouva Huu kirjoitti...

Kainon päivän kirjakutsujen täydellinen lista löytyy osoitteesta

www.tampere.fi/kirjasto/lapset/kainonkutsut09.pdf

kirsti k kirjoitti...

Onnea ihanalle Tuulalle tätäkin kautta!

Mainio Kirjakori on jo useana vuonna tullut tutuksi, mutta Kainon päivä on minullekin outo tuttavuus. Vaikuttaa kiinnostavalta!