torstai 13. heinäkuuta 2017

Toisenlainen Opossumi valloittaa


Johanna Venho: Opossumi repussa, kuvittanut Emmi Jormalainen, 237 sivua, WSOY 2017.Johanna Venhon & Emmi Jormalaisen yhteistyönä luoma vinkeä opossumi on selvästi sukua tänä vuonna 40-vuotisjuhlavuotta viettävälle Elina Karjalaisen Uppo-Nallelle.   

Lelu-opossumi on isän tuliainen Australiasta. Se liennyttää kakkosluokkaa käyvän Paju-tytön ikävää parhaan kaverin Siljan muuton jälkeen.

Paju on luonteeltaan arka ja huolehtii asioista usein  liikaa. Aluksi tyttö hämmentyy Opossumin terhakkuudesta ja aloitteellisuudesta niin kotona kuin koulussakin. Pajun mielestä on suorastaan noloa, kun se ilmaisee varmoja mielipiteitään niin siekailematta. 

Äiti on uudesta perheenjäsenestä yksinomaan hyvillään, kun toivottua pikkusisarusta ei enää taida Pajulle hartaasta yrityksestä huolimatta ilmaantua. Aina yhtä joviaali isä suhtautuu Opossumin edesottamuksiin lunkisti.  

Paju-tytön arkuus lientyy vähitellen, kun Opossumi näyttää mallia,
kuinka nautitaan elämästä ilman turhaa nipotusta. Opossumin kuonon päässä on vaaleanpunainen sydän, joka kertoo paljon sen humaanista luonteesta.
Emmi Jormalaisen kuvitusta Johanna Venhon lastenromaaniin
Opossumi repussa, WSOY 2017. 


Opossumi haluaa  osallistua Song of Finland -kisaan. Se räppää, haaveilee videoblogista, liittyy bändikerhoon ja uskoo ilman muuta saavansa taustakuoroonsa kaikkien fanittaman Sanninkin. Tämän lisäksi se haluaa oppia lukemaan ja kirjoittamaan. Opossumi ja Paju pääsevät Kärkikerhon jäseniksi, ja oppivat näin paljon yhteiseen hiileen puhaltamisesta ja joukkovoimasta.  

Muualta tulleen Opossumin tunnot tarjoavat samastumispintaa moneen:

Alussa Opossumi ei osannut puhua suomea. Se ei osannut puhua yhtään mitään. Ei Paju sitä ihmetellyt. Toiset ovat hiljaisia, toiset puheliaita. Ja pehmoeläinten Paju ei ollut kuullut muutenkaan koskaan puhuvan. Opossumi istuskeli teddykarhujen ja furbyjen tapaan enimmäkseen Pajun sängyllä ja tuijotteli taivasta pää kallellaan. Austaliassa se oli ollut yöeläin ja nukkunut päivät. Mutta Suomessa oli päivä silloin kun Australiassa oli yö, joten se ryhtyi nyt nukkumaan öisin. Ja Pajun kainalossa oli mukava nukkua. Opossumi kiersi häntänsä rullalle ja tuhisi nukkuessaan.

Kärkikerhossa ratkotaan pulmia, jeesitään kavereita ja opitaan, että
myötäeläminen ja tiimihenki pienentää vastuksia ja murheitai. 

Emmi Jormalaisen kuvitusta Johanna Venhon lastenromaaniin 
Opossumi repussa, WSOY 2017. 


Opossumi on moniarvoisuuden lähettiläs, ilman sormenheristystä ja paasaamista. Se kyseenalaistaa kaikki vallitsevat normit omaan vastustamattoman tapaansa:

– Jos yksikään laulaja ei koskaan ennen ole ollut pieni ja karvainen, se EI tarkoita sitä, etteikö jonkun uuden bändin laulaja voisi olla sellainen. Pienillä ja karvaisilla voi olla kokonaan oma laulutyyli.
 

 Opossumi repussa on riemastuttava lisä kotimaiseen lastenkirjallisuuteen. Arvatenkin seikkailut jatkuvat ja saadaan selville, kuinka kykykilpailussa käy... 

1 kommentti:

Pikku Pia kirjoitti...

Vaikuttaapa raikkaalta arkikertomukselta mielikuvitushöystein! Jormanaisen kuvissakin IHQ-peruskoulututtujen väriliitujen matskun tuntua fantasoivissa sävyissä. Tahtoo tarttua, tutustua :D