Avril McDonald &
Tatiana Minina: Jukka Hukka ja iso hukka,
menetyksestä ja surusta selviäminen; Jukka
Hukka ja varjohirviö, pelon ja jännityksen kesyttäminen; Jukka Hukka ja lohikäärmevauva, rauhoittumisen harjoitteleminen; Jukka Hukka ja hirveä harmi,
itseluottamuksen vahvistaminen, Jukka
Hukka ja kirjava takki, ystävällisyys ja toisten huomioiminen, suomentanut Arja Pikkupeura, tehtävät
kasvattajille Liisa Ahonen, kansi Jukka Ahonen, taitto Juha Paakkolanvaara, 40 sivua, PS-kustannus 2018.
Ympyräiset-sarja:
Anne-Marie Kuusela & Matias Teittinen: Sisu Kettu ei anna periksi; Kiva
Kirahvin kannustus; Räyhä Ravun
kiukkupuuska, asiantuntija Maija Nuorteva, 33 sivua, Kustannus-Mäkelä 2017.
Lastenkirjallisuudelle
osoitettu vähentynyt ja entistä sattumanvaraisempi mediahuomio aiheuttaa
toisinaan kummallisia ilmiöitä.
Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla ilmestyi maaliskuussa Lontoon kirjeenvaihtajan Anna-Mari Sipilän näyttävä henkilöhaastattelu Jukka Hukka –kirjojen tekijästä Avril McDonaldista.
Viime
sunnuntaina Aamulehden kulttuurisivuilla ilmestyi Lännen mediat -konsernin free lance
–toimittajan, Ida Kanniston, koko sivun juttu McDonaldista ja Jukka Hukka -sarjasta,
otsikolla Paniikkikohtaus sysäsi kirjailijaksi.
Annamari
Sipilä luonnehtii jutussaan sarjan tekoprosessia moderniksi. Sarjan kuvittaja,
nuori Massachusettissa asuva Tatiana
Minina on löytynyt verkosta ja sarjan verkkosivut ovat Sipilän luonnehdinnan mukaan ”tiptop”. Sarjan verkkosivujen mediaosastossa on lukuisia poimintoja sen saamasta mediahuomiosta.
The Feel Brave -sarjaa on tähän mennessä käännetty kreikaksi ja suomeksi ja neuvottelut ovat käynnissä käännöksistä myös Romaniaan, Turkkiin ja Kiinaan.
Sarjan alkuperäinen kustantaja Crown House Puglishing, hiisi vieköön, osaa markkinoida!
Luokanopettajana työskennellyt McDonald on kertonut sarjan markkinoinnin yhteydessä avoimesti lapsena kokemastaan paniikkikohtauksesta ja oman lapsensa painajaisunista. Näihin täkyihin on henkilövetoisessa juttutyypissä helppo tarttua.
Tekstin ja kuvituksen toteutuksen näkökulmasta tuntuu ällistyttävältä, että
Avril McDonaldin sarja on saanut Suomessa näin ison huomion. Taiteelliselta laadultaan ja sisällöltään sarja on keskinkertainen.
Tatianan
Miniman digikuvitus on yksiulotteinen ja hengetön. Riimitelty teksti ei
ääneen luettaessa toimi, enkä usko, että syy olisi suomentaja Arja Pikkupeurassa.
Jokaisen
kirjan lopussa on ammattikasvattajille suunnatut kasvatustieteen tohtorin Liisa Ahosen tehtäväosiot, jotka antavat vinkkejä varhaiskasvattajille kirjan työstämiseen lapsiryhmän
kanssa.
Ahosen
osuus on itse asiassa sarjan parasta antia, mutta taitto tekee tekstistä vaikealukuisen. Kotimaisen asiantuntijan panokselle olisi pitänyt antaa isompi arvo. Ahosen kasvatusnäkemyksistä ja ns.
häirikkölapsiin suhtautumisesta julkaistiin myös hiljattain Helsingin Sanomissa haastattelu.
PS-kustannus
on ottanut viidestä kirjasta 23 000 kappaleen painoksen, mikä tekee 4 600
kappaletta per kirja.
Ilmiö selittyy suurelta osin uusista opetussuunnitelmista löytyvistä tunnetaitojen hallintaan liittyvistä painotuksista.
Yksittäisiä, teemaan niveltyviä kuvakirjoja ilmestyy monelta
eri kustantajalta.
Lasten Keskuksella on myös varhaiskasvattajille suunnattu
Katri Kirkkopellon Molli-kuvakirjaan liittyvä tuoteperhe.
Kustannus-Mäkelä
lanseerasi viime vuonna kotimaisen Ympyräiset-kirjasarjan, joka on lähtökohdiltaan ja konseptiltaan lähestulkoon samankaltainen kuin uusseelantilainen verrokkinsa. Tosin Jukka Hukka -sarja on selvästi brändätty päiväkodeille ja Ympyräiset lasten vanhemmille.
Tunnetaitojen treenaus on kummassakin sarjassa loitonnettu eläinten maailmaan.
Ympyräiset-sarjassa jumpataan Sisu Ketun kanssa sinnikkyyttä, Kiva Kirahvin kanssa löydetään omat vahvuudet ja Räyhä Ravun kanssa opitaan selviämään kiukkuhetkistä.
Ympyräiset-sarjassa jumpataan Sisu Ketun kanssa sinnikkyyttä, Kiva Kirahvin kanssa löydetään omat vahvuudet ja Räyhä Ravun kanssa opitaan selviämään kiukkuhetkistä.
Sarja täydentyy elokuussa vielä kolmella uudella osalla.
Jokaiseen
kirjaan liittyy pedagogi Maija Nuortevan
kasvattajalle suunnattu verkkomateriaali ja vinkkejä tunnetaitojen hallintaan. Vuorovaikutteisuutta kirjojen lukuhetkiin syntyy tunnepilvistä löytyvistä
kirjan teemaan liittyvistä kysymyksistä.
Konseptin
takana on Rounders Entertaintment Oy. Lapset ovat testanneet kirjasarjaa Helsingin
Yliopistossa Playful Learning Centerin ohjauksessa.
Matias Teittisen kuvitus muistuttaa
monin kohdin muodoiltaan ja värimaailmaltaan Rovion Angry Birds –hahmoja.
Pelkistetty ja pintaan jäävä kuvitustyyli on varmasti tiimityön kompromissi, sillä kehitteillä on kirjojen lisäksi animaatiosarja, mobiilipelejä ja mobiilisovellus.
Pelkistetty ja pintaan jäävä kuvitustyyli on varmasti tiimityön kompromissi, sillä
Lastenkirjakriitikkona pidän aina kotimaisen lastenkirjallisuuden puolta ja ihmettelen nyt ehkä vähän naiivisti, mutta suu ymmyrkäisenä ihmetyksestä, että miksi hyvän tähden Ympyräiset ei ole saanut aikaan mitään hypetystä
suomalaisessa mediassa?
Lastenkirjallisuuden brändäys on tätä päivää.
Siinä ei ole mitään pahaa, kyse on puhtaasti hengissä selviämisen metodista lastenkirjaviidakossa. Brändäyksen avulla pyritään parhaimmillaan hyvinkin innovatiivisin keinoin erottumaan massasta.
Ongelman ydin on siinä, että median ammattilaiset eivät osaa seuloa niin sanotusti jyviä akanoista.
Kustannus-Mäkelän Ympyräiset-sarja ei toki sekään ole kuvitustaiteellinen mestariteos tai sanataiteellinen helmi, mutta siinä olisi silti monin verroin enemmän potentiaalia kansalliseen mediahypetykseen verrattuna Jukka Hukka -sarjaan.
4 kommenttia:
Itse olen myös kirjastossa pistänyt nuo Jukka Hukka-kirjat merkille. Eivät herättäneet mielenkiintoani, enkä usko että oma lapseni pitäisi näistä kirjoista, oli niiden viesti sitten miten tärkeä tahansa. Kuvituksesta en tykännyt ollenkaan, jo pelkästään sen takia jätän lukematta.
Tämä oli tosi hyvä postaus. Julkaisin joulukuussa rohkeusteemaisen omakustannesatukirjan ja jouduin ottamaan siitä toisen painoksen huhtikuussa. Itse tekemällä ja ammattilaisia käyttämällä sain siitä juuri sellaisen kuin olin halunnut, paksua paperia ja vesivärikuvitukset, ilman että hinta nousee viiteenkymppiin kappale. Vanhanaikaiset kustannussopimukset tuntuvat jättävän molemmat osapuolet puille paljaille.
Hei!
Kiitos tuhannesti tästä todella hyvästä postauksesta!
Kirjastotyössä ja erityisesti lasten ja nuortenkirjallisuutta tarkkaillessani blogisi on hyvä oheislukemisto. Ja tässä tunnetaitokirjallisuutta käsittelevässä postauksessa nostamistasi havainnoista en voisi olla enempää samaa mieltä. Sosiaalialalla työskentelevät tuttavani ovat hehkuttaneet Jukka Hukkaa ja itsekin menin hieman siihen lankaan; lukiessani niitä lapsille ääneen ne olivat aikamoinen pettymys! Hankala ilmiasua, ei toiminut ääneenluettuna ja laadukkaatkin asiantuntijaosiot jäävät arjessa helposti lukematta taiton ja pituuden vuoksi. Kun taas aiemmin ilmestyneet Ympyräiset -sarjan osat olivat mielestäni todella helppotajuisia ja lapset nauttivat ympyröiden johdattelemista vuoropuheluista. Se markkinointi!
Ammatinpuolesta olen myös puhunut siitä, että kirjojen lukeminen opettaa lähtökohtaisesti tunnetaitoja; ei tarvitse olla alleviivatusti aiheesta kirjoitettu ja markkinoitu kirja. Monelle tämä tuntuu edelleen olevan yllätys.
Anni Tormas/kirjastonhoitaja
Kiitos, Anni, palautteesta ja hyvistä ruohonjururitason havainnoistasi. Kesän ja syksyn uutuuksissa on taas paljon tunnetaitoja, niistä myöhemmin myös Lastenkirjahyllyssä.
Lähetä kommentti