keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Anneli Kanto uusin Anni Swan –mitalisti























Joka kolmas vuosi erittäin korkeatasoiselle kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle jaettavan Anni Swan –mitalin on hetki sitten Lastenkirjainstituutissa Tampereella järjestetyssä tilaisuudessa saanut tamperelainen kirjailija Anneli Kanto kuvakirjasarjan Viisi villiä Virtasta (Karisto, vuodesta 2011) kolmesta osassa  Perttu Virtanen ja varkaus, Virtasen lapset ja pentu ja Vilma Virtanen virpomassa.

Sarjan on kuvittanut Noora Katto.


Vuodesta 1961 jaettu Anni Swan -mitali on vanhimpia suomalaisia lasten- ja nuortenkirjapalkintoja. 

Palkinnon myöntää IBBY Finland (vuoteen 2003 asti Suomen nuortenkirjaneuvosto – Finska Ungdomsboksrådet) ja palkintoon kuuluu   kuvanveistäjä ja kuvataiteilija Wäinö Aaltosen suunnittelema hopeinen mitali.


Palkintolautakunta perusteli vaiintaa seuraavasti:

Anneli Kannon Viisi villiä Virtasta -kuvakirjasarja kertoo tuoreesti lasten tunteista, sisarussuhteiden kiemuroista ja lapsiperheen arjen hankalista asioista. Kirjoissa seikkailevat alle kouluikäiset Veera, Vilma, Paavo, Perttu ja Kastehelmi Virtanen. Kirjat ovat nousseet sekä eri-ikäisten lasten että aikuisten suuriksi suosikeiksi.

Sarjan kirjoissa käsitellään tunteita poikkeuksellisen avoimella ja rohkealla tavalla. Kirjat purkavat rooliodotuksia sekä näkymättömyyden, reippauden ja liian kiltteyden vaatimusta. Kannon tarinoissa tunteita ei varota tai väistetä, vaan Virtasen lapset kadehtivat, pelkäävät ja tahtovat. Kovaäänisten ja rohkeiden sisarustensa lisäksi myös arat ja tavalliset lapset saavat äänen Virtasen perheessä. Poikien ei tarvitse hävetä kyyneliä tai kauneuden kaipuutaan ja tyttö voi johtaa joukkoja ja toimia asiantuntijana. Lapsille annetaan Virtasen perheessä tilaa olla yksilöitä.

Virtasen lapset ja pentu -kirja kertoo perheeseen tulevasta koiranpennusta, Perttu Virtanen ja varkaus näpistämisestä ja Vilma Virtanen virpomassa -kirja nykypäivän lasten pääsiäisenviettotavoista. Kirjoissa ongelmia ratkaistaan yhteistyön ja sisarusten keskinäisen välittämisen kautta. Lapset sopivat yhdessä koiranhoitovuoroista, lähtevät ujon Vilman kanssa virpomaan ja lainaavat Pertulle rahaa varastetun nuken korvaamiseen. Vaikka tunteiden kuohuessa Perttu pelkää vankilaa ja Veeraa itkettää koiranpennun menettämisen uhka, Virtasen perheessä ongelmiin löytyy yhteinen ratkaisu. Tarinoissa korostetaan puhumisen tärkeyttä ja sitä, miten tunteet muuttuvat hallittaviksi, kun ne jakaa muiden kanssa. Viisi villiä Virtasta -kirjat osoittavat, että myös leikki-ikäisille voi kirjoittaa kirjoja vaikeista aiheista kaunokirjallisten arvojen ja tarinan kiehtovuuden kärsimättä.

Aikuinen muistaa tarinoita lukiessaan, miltä lapsuus tuntuu ja miten pelottavia ja ahdistavia monet lapsen kohtaamat tilanteet ovat. Toisaalta huumori keventää vakavia aiheita ja naurattaa kaiken ikäisiä. Tarinoiden kieli on rikasta ja houkuttelevaa. Teksti on monitasoista, tunteita koskettavaa ja monenlaisia ajatuksia herättävää, ja soveltuu erinomaisesti tunnekasvatukseen. 
Noora Katon humoristinen ja ilmeikäs kuvitus ja henkilöhahmojen eleet ja ilmeet tuovat tunteet ja erilaiset persoonat taidolla esiin. 
Viisi villiä Virtasta -sarja on nuoren kuvittajan ja taitavan kirjoittajan notkeaa yhteistyötä. 



Onnellinen Anni Swan -mitalisti Anneli Kanto palkinnon
julkistustilaisuudessa Lastenkirjainsitituutissa. Valokuvan copyright PHH. 

Palkintolautakuntaan kuuluivat puheenjohtajana Tuija Mäki sekä Pia Göös, Paula Niemi, Teresia Volotinen, Mikaela Wickström ja Kaislamari Ilmanen.

Anni Swan -mitali jaettiin nyt 20:nnen kerran. 

Valtaosa palkituista on ollut  pitkän lasten- tai nuortenproosan kirjoittajia. 

Kuvakirjallisuus on ollut palkinnon kohteena vain kerran aiemmin, vuonna 1970, kun Oili  Tanninen sai Anni Swan -mitalin kuvittamistaan ja kirjoittamistaan kuvakirjoista Hippu, Nunnu putoaa ja Romulus.  

Virtasten suurperheestä kertovat kuvakirjat asettuvat luontevaan jatkumoon Maikki Harjanteen Minttu- ja Kristiina Louhen Aino-kirjojen kanssa. 

Anneli Kannon ja Noora Katon sarjan ilmeisenä etuna edeltäjiinsä nähden on samastuttavien päähenkilöiden runsaus sekä laveampi ikä- ja sukupuolijakautuma. 

Konstailemattoman kerronnan ja aihepiiriensä puolesta sarja on otettu lapsiperheissä hyvin vastaan. 

Suosion yhtenä ilmeisenä syynä on Noora Katon kuvitus, joka ei ole alakouluikäistenkään mielestä "liian lapsellinen". 

Sarja on ominaislaatunsa puolesta luokiteltavissa - hyvässä mielessä - lapsiperheiden käyttökirjallisuudeksi: sitä lainataan ahkerasti kirjastoista ja aiheidensa ansiosta sarjaa luetaan taajaan myös päiväkodeissa. 

Eri osissa on nostettu esille monia aiemmin vähälle käsittelyille jääneitä aiheita,  (esim. sukupuoliroolit, varastaminen ja kateuden tunnot). 


Viisi villiä Virtasta -sarjan kuvakirjoista  on aiemmin arvioitu Lastenkirjahyllyssä Vilma Virtasen uimataito ja  Paavo Virtanen ja tyttöjen tavarat ja  Vilma Virtanen virpomassa.

Palkinnonjakotilaisuudessa julkistettiin myös uusin sarjan osa, Virtaset huvipuistossa.



                     Täydennetty klo 15.30. 


Ei kommentteja: