keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Opossumi tykkää, kun tykätään


Johanna Venho: Opossumi ja sata tykkäystä, kuv. Emmi Jormalainen, 174 sivua, WSOY 2019. Johanna Venhon & Emmi Jormalaisen Opossumi-sarja muistuttaa monin kohdin Elina Karjalaisen ja Hannu Tainan vuonna 1977 alkanutta Uppo-nalle -sarjaa.  

Parin vuoden takaisessa avausosassa Paju-tytön isä toi Australian matkaltaan tuliaisiksi opossumipehmolelun, josta tulikin puhuva ja arkisiin rientoihin aktiviivisesti osallistuva perheenjäsen. 

Opossumi on on yksi nykylastenkirjallisuuden positiiviimmista sankareista: se suhtautuu elämään lunkisti, tahtoo kaikille pelkkää hyvää eikä koskaan kyseenalaista omaa viehätysvoimaansa.

Opossumi on tarkkavaistoinen ilmapuntari myös Pajun kaveriporukassa, kun perustetaan Kärkiryhmä, joka tarkkailee kiinnostava ilmiöitä ja on valmis ratkomaan pieniä arvoituksiakin.

Räppäämiseen mieltynyt Opossumi ryhtyy nyt videobloggariksi ja ilahtuu jokaisesta uudesta tykkäyksestä:

– – onhan se kivaa, jos joku tykkää. Minä olen sellainen, että tarvitsen tosi paljon tykkäämistä. 
Opossumin huoleton elämä yhdeksänvuotiaaseen Pajuun nähden selittyy sillä, että Opossumilla ei ole ”koulupakkoa, vaan oppimisoikeus”. 

Se voi jättää menemättä kouluun silloin, kun sitä väsyttää tai huvittaa tehdä jotakin muuta. 


Lomamatka uhkaa mennä mököttämiseksi,
kun tyttöjen kolmiodraama on sotkenut asioita.
Emmi Jormalaisen kuvitusta Johanna Venhon
lastenromaaniin Opossumi ja sata tykkäystä (WSOY 2019).  

Pajun vanhemmat ottavat toukokuussa vähän omaa lomaa ja varaavat matkan Pärnun kylpyläkaupunkiin. Pajun kaveriksi matkalle pääsee myös Roosa, mutta tytöillä on jotain kummallista kärhämää ja matka alkaa vähän apeissa tunnelmissa.

Tyttöjen väliset kaverikiemurat onneksi selviävät ja Opossumin tempaukset värittävät lomamatkaa monin tavoin. 

Oikeudentuntoisena Paju kuitenkin murehtii vielä kotiin palatessa tyttötrioon kuuluvan Elinan motiiveja levittää perättömiä valheita. 


Opossumin alati myönteinen ja siekailematon
elämänasenne valloittaa romaanin kaikissa käänteissä.
Emmi Jormalaisen kuvitusta Johanna Venhon
lastenromaaniin 
Opossumi ja sata tykkäystä (WSOY 2019).  


Opossumi ja sata tykkäystä työstää lastenkirjoissa  esillä olevia tunnetaitoja ilman alleviivausta monesta puhuttelevasta vinkkelistä. 

Romaanin lopussa ylimääräistä kierrettä tulee vielä rehtorin ja Pajun tädin yllätyshäistä ja koiranpennuista.Kaverien keskeinen merkitys tulee esille myös Pajun
murehtiessa yötä myöten ystävyyssuhteiden hankauksia.
Emmi Jormalaisen kuvitusta Johanna Venhon
lastenromaaniin 
Opossumi ja sata tykkäystä (WSOY 2019).  


Ajankohtaisista aiheista myös ilmastonmuutos on keskiössä. 

Paju haaveilee perhelomasta Thaimaassa, mutta ekologisesti ajattelevien vanhempien mielestä lähimatkailu on monin tavoin parempi ratkaisu:

– Todettiin isän kanssa, että lennot ovat liian pitkät, meidän täytyy ajatella hiilijalanjälkeä, äiti sanoo ja jatkaa: – On turha kierrättää ja ostaa käytettyä, jos lentelee muihin maanosiin. Ja sitä paitsi, no, ei meillä edes ole rahaa sellaisiin reissuihin.

Emmi Jormalaisen nelivärikuvitus kulkee läpi romaanin ja myötäelää oivaltavasti keskushenkilöiden tunteita. 

Ei kommentteja: