torstai 10. maaliskuuta 2022

Kun selkomukautus koukuttaa lukemaan myös alkuteoksen












Marja-Leena Tiainen: Musta enkeli, 111 sivua, Avain 2021. Kansikuva Alexander Krivitskiy / Unplash.

 

Marja-Leena Tiainen: Rakas Mikael, 263 sivua, Tammi 1999. Kannen suunnittelu Markko Taina. 

 





Nuorten selkokirjojen määrä ja laatu on viime vuosina ilahduttavasti kasvanut. 

 

Parhaimpaan lopputulokseen päästään mielestäni silloin, kun kirjailija luo aivan uuden selkokielisen tarinan,  jossa ei tarvitse tehdä kompromisseja juonenkäänteiden ja henkilöiden rajaamisessa.

 

Marja-Leena Tiaisen nuortenromaani Rakas Mikael näyttäytyy vielä yli 20 vuotta ilmestymisensä jälkeenkin omintakeisena: se on säilyttänyt kiinnostavuutensa niin aiheensa kuin kerrontansakin ansiosta. 

Jopa dialogi on säilynyt yllättävän uskottavana: vain satunnaiset viitteet markka-aikaan, kännyköiden vähäisyyteen, perunalaatikkoon ja vanhempien ihmisten teitittelyyn kielivät kirjan iästä.

 

Viime vuonna ilmestynyt Tiaisen itse Rakkaasta Mikaelista tekemä selkomukautus Musta enkeli innosti minut lukemaan myös alkuteoksen uudelleen. 

 

Alkuteoksen  jujuna on kaikkitietävä – tai pikemminkin kaikkinäkevä – kertoja.

 

16-vuotias Mikael  kuolee päihtyneenä polkupyöräonnettomuudessa. 

 

Lukija pääsee seuraamaan Mikaelin silmin ja kertomana tapahtumia tämän kuoleman jälkeen: kuinka oma perhe, ystävät ja ennen kaikkea hänen tyttöystävänsä, vuotta nuorempi Roosa, suhtautuvat hänen äkilliseen poismenoonsa ja selviytyvät siitä, kukin tavallaan.

 

Hieman ennen Mikaelin kuolemaa Roosa on halunnut kertoa pojalle olevansa raskaana, mutta tieto ei ennätä tavoittaa Mikaelia. 

 

Selkomukautuksen nimi Musta enkeli juontaa samannimisestä laulusta, jonka Mikaelin bändin jäsenet ovat tehneet hänen muistokseen.

 

Kirjailijan vapaudella Tiainen on muuttanut selkomukautuksen kerrontaa tyystin toiseksi. 


Nyt fokuksessa onkin Roosa ja tapahtumia kuvataan hänen näkökulmastaan! 

 

Ratkaisu on ymmärrettävä: selkokirjassa kerronnallinen kikkailu ei palvelisi lukijaa.

 

Selkomukautuksessa myös Mikaelin ja hänen isoveljensä vanhempien avioero ja heidän uraorientoitunut elämänsä ohitetaan kokonaan ja perhe kuvataan ehyenä.  

 

Pidän entistä tärkeämpänä, että kiinnostavista nuortenromaaneista tuotettaisiin nykyisin heti kirjan ilmestyessä rinnalle myös selkomukautukset. 


Tämä toisi lukemiseen enemmän tasa-arvoa.

 

Haastankin yläkoulun opettajia työstämään Rakas Mikael- ja Musta enkeli -kirjoja koululuokassa. 


Arvelen, että oppilaat voisivat olla jopa motivoituneita lukemaan molemmat teokset juuri siksi, että niiden näkökulmat ja sisältö poikkeavat kiinnostavasti toisistaan.



 

  

Ei kommentteja: