tiistai 16. elokuuta 2022

Kuinka paljon rakkautta mahtuu ihmisen sydämeen?
Sofia Chanfreau & Amanda Chanfreau: Kirahvin sydän on tavattoman suuri. Suomentanut Outi Menna. 209 sivua. S&S 2022.

 

 
S&S -kustantamossa ollaan jo pidempään oltu kirjalliset anturit herkkinä ja poimittu valikoimaan lastenkirjoja, jotka kuvaavat lapsiperheen arjen kipupisteitä.


Ongelmarealistisen angstin sijasta S&S:n kotimaisissa lastenromaaneissa kevennetään usein tunnistettavia perhedynamiikan ongelmakohtia fantasialla.

 

Sisarukset Sofia ja Amanda Chanfreau ovat syntyneet Helsingissä mutta asuvat kumpikin nykyisin  Malmössä Ruotsissa. Kirahvin sydän on tavattoman suuri on heidän esikoisteoksensa ja se on ilmestynyt samanaikaisesti Schildts & Söderströmin kautta ruotsiksi. 

 

Epätavanomaisesti nimetyllä lastenkirjalla on yhtä omintakeinen kansikuva, jossa kirahvin sydämestä nousee osin veden alla oleva saari. 

 

Amanda Chanfreaun taidokkaat lyijykynäpiirrokset levittäytyvät usein koko sivun kuvituksiksi. Harmaan, valkoisen ja mustan skaaloista syntyy kiehtova tunnelma: kuvien katsoja kyllä värittää mielikuvituksessaan sykkivät värit paikoilleen! 


Teos on myös kirjaesineenä poikkeuksellisen kaunis ja viimeistelty. 

Vegan mielikuvituseläimet työntyvät siekailematta
isän ja tyttären ankeaan ruokailuhetkeen ja
viestivät näin myös lukijalle ja kuvan katsojalle, että Vega ei
ole murheineen yksin. Amanda Chanfreaun kuvitusta 

Sofia Chanfreaun tekstiin lastenromaaniin 
Kirahvin sydän on tavattoman suuri (S&S 2022).Kirahvisaarella asuva Vega on pian kymmenen vuotta täyttävä  tyttö, jonka isä on aina vain vähemmän läsnä ainoalle tyttärelleen. 

 

– – Liituympyrä, joka isällä oli tapana piirtää keittiön lattiaan aina kun he söivät päivällistä, oli suhraantunut ja unohdettu. Selkeän rajan puuttuessa eläimet olivat alkaneet häiriköidä ruokapöydässä ja varastella ruokaa lautasilta. Isä ei huomannut mitään. Hän oli kokonaan lakannut laulamasta Vegalle iltaisin. Vega toki tiesi olevansa liian vanha kehtolauluille, mutta hällä väliä. Hyvänyönlaulu oli niitä harvoja asioita, jotka hän saattoi yhä jakaa isän kanssa. Päivällinen oli yksi ja iltalaulu toinen. – – 

 

Isän sydämen sykekin on heikentynyt, ja kun isä syö, tuntuu kuin hän pureskelisi lasia. Vegan mielestä kaikki johtuu isän uudesta naisystävästä, Violasta, joka on jäädyttänyt isän.

 

Äidistään Vegalla ei ole muuta muistoa kuin valokuva. Vegalla on kuitenkin ympärillään joukko toinen toistaan erikoisempia eläimiä, jotka tuovat hänelle turvaa. 

 

Isän mielestä tyttö voisi jo heivata mielikuvituseläimet pois. Tyttö piirtää mielikuvituseläimiä vihkoonsa ja kuljettaa piirustuslehtiötä aina mukanaan. 

 

Vega tiesi, että nurmikko oli tyhjä. Ruotiaisia ei ollut olemassakaan, kuten ei myöskään riemunkärhämiä, asfalttimajavia, kauholeikkoja tai mankutööttejä. Hän oli ymmärtänyt sen. Niistä ei kerrottu tietosanakirjoissa, ja ne saivat veden valumaan hänen isänsä harjakattokulmakarvoista. Vaatekaapeissa ei ollut mammutteja eikä hänen huoneessaan ollut jääkarhuja. Isä oli sanonut niin. Monta kertaa.

 

Koulussa opettaja järjestää kaikille lapsille kirjeenvaihtoystävät. Vega ryhtyy kirjeenvaihtoon naapurikaupungissa asuvan Jannan kanssa, jonka äidit ovat töissä paikallisessa sirkuksessa. 

 

Vegalla on myös ystävänä sielunsukulainen, Nelson. Pojalla on erikoisia kokoelmia, mm. erikoisen muotoisia hiekanjyviä, vanhoja puhjenneita ilmapalloja, käytettyjä raaputusarpoja ja pölykoiria ja hän tallentaa nauhurilleen erikoisia nauruja. 


Nelson rakastaa myös erikoisia faktoja erilaisista eläimistä ja kirjoittaa niitä ylös muistikirjaansa. 


Niinpä jokainen lastenromaanin luku on nimetty jonkin eläimen erityisominaisuuden mukaan: romaanin kuluessa oppii esimerkiksi, että meritähdillä ei ole aivoja, mutta iilimadoilla on kolmetkymmenetkahdet aivot, hämähäkkien veri on läpinäkyvää ja siat eivät hikoile. Näin lastenromaanista kasvaa myös ylistys luonnon monimuotoisuudelle ja mielikuvitukselle. 

 

Konkreettista turvaa Vega saa isoisänsä Hektorin luota. Tämä ei kyseenalaista tyttärentyttärensä erikoisia piirteitä, koska on itsekin varsin erikoinen persoona. 


 

Viktorin keskimobiilissa on paljon kiinnostavia yksityiskohtia:
vohvelikuvioitu etupuskuri, kaulinportaat ja kakkuvuokiin
 istutetut ajovalot! Amanda Chanfreaun kuvitusta 

Sofia Chanfreaun tekstiin lastenromaaniin 
Kirahvin sydän on tavattoman suuri (S&S 2022)Isoisän luona Vega saa olla juuri sellainen kuin haluaa. Hektorilla on ketterä keksimobiili, joka kypsentää liikkuessaan samalla muffineita! 


Sen kyydissä lähdetään lopulta myös etsimään Vegan äitiä sirkuksesta yhdessä Nelsonin ja jättikokoisen Floora-koiran kanssa.


 

 Romaanin lopussa tunteet ja kohtaamiset huipentuvat
sirkusareenalle. Amanda Chanfreaun kuvitusta 
Sofia Chanfreaun tekstiin lastenromaaniin
Kirahvin sydän on tavattoman suuri (S&S 2022).Lastenromaanin tunnelma on paikoin kaihomielinen, mutta omaperäinen tarinamaailma pitää lukijan hyvin otteessaan. 


Kirahvin sydän on tavattoman suuri puhuu kauniisti lapsen oikeudesta olla oma itsensä, kaikkine erityispiirteineen ja persoonallisine oikkuineenkin. 


 


 
 


Ei kommentteja: