tiistai 23. huhtikuuta 2024

Hätkähdyttävän ajankohtainen YLEn nuortensarjaSori siitä. 13-osainen nuortensarja Yle Areenassa ja 21.4. lähtien Yle TV2:lla. Käsikirjoitus Katariina Romppainen. Ohjaaja Johanna Smith. Rooleissa Varpu Laakkonen, Linnea Leino, Ella Korpinen, Iida Majaus, Maria Jaskari, Taneli Aho, Oiva Vellonen, Miro Lopperi, Tuukka Huttunen, Petra Ahola ja Seela Sella.


Katariina Romppainen: Sori vaan, se on totuus. 230 sivua. Karisto 2015.


Kotimaisista  nuortenkirjoista tehdään aivan  liian harvoin sovituksia teatteriin, elokuvaan tai tv-sarjaan. 

 

Katariina Romppaisen lähes 10 vuotta sitten ilmestyneeseen nuortenkirjaan

 Sori vaan, se on totuus pohjautuva nuortensarja todistaa, että nuortenromaaneissa on kyllä potentiaalia, kun työryhmä uskoo alkutekstiin ja sen teemoihin riittävästi.

 

Tv-sarja Sori siitä on asetelmiltaan varsin uskollinen alkuteokselle, vaikka ymmärrettävästi 10–15 minuutin mittaisiin osiin pilkotussa sarjassa fokusta on pitänyt rajata. 


Romaanin ja tv-sarjan keskeinen teema, lapsiperheköyhyys, on juuri nyt jopa puistattavan ajankohtainen. 

 

Senjan yksinhuoltajaäiti työskentelee laitossiivoojana ja äidin vaihtuvien töiden perässä onkin jouduttu muuttamaan usein eri paikkakunnille. Isäänsä Senja ei ole koskaan nähnytkään. 


Yläkoulun alkaessa Senja rakentaa suojakseen hätävalheiden kyllästämät kulissit, sillä uudet luokkakaverit suhtautuvat Senjan ja äidin "pahamaineiseksi" väitettyyn kotilähiöön hyvin ennakkoluuloisesti. 


Senjan valheiden verkko kiristyy, ja tästä asetelmasta syntyykin uusien kaverisuhteiden rakentamisen ja  luokan dominoivan tyttöporukan vallankäytön kuvaamisen oheen sarjaa loppuun saakka kannatteleva jännite. 

 

Tv-sarjassa vastapooleina korostuvat alkuteosta enemmän Senjan ja tämän uuden ystävän Iinan erilaiset kotitaustat, Iinan parhaan kaverin kaipuu ja erityisesti uraa tekevän äidin kunnianhimo, joka heijastuu muihin perheenjäseniiin. Romaanissa nimittäin myös Iinan hyvätuloisen perheen kulissit romahtavat. 


Senja oivaltaa, että taloudellisesta epävarmuudesta huolimatta hänen äitinsä antaa hänelle huolenpidon ja aidon kiinostuksen kautta sellaista aineetonta hyvää, jota ei voisi rahalla edes hankkia. 

 

Sekä kirjassa että tv-sarjassa Senja saa selville, kuinka hänen omatkin vanhempansa ovat rakentaneet suojakseen erilaisia valheiden verkkoja.  


Tv-sarjan nuoret näyttelijät ovat kaikki ensikertalaisia mutta silti rooleissaan hyvin luontevia. 


Pääosassa Senjaa näyttelevä Varpu Laakkonen rakentaa pienieleisesti, mutta juuri siksi niin vakuuttavasti oikeudentuntoisen, herkän, mutta silti voimakkaan tytön ääriviivat. 


Tyttären ja äidin henkilökemiat välittyvät erityisellä latauksella Laakkosen ja ammattinäyttelijä Linnea Leinon roolisuorituksissa. Leino on aiemmin tehnyt monia nuoren tytön elokuvarooleja (esimerkiksi tänään Teema Fem -kanavalla esitettävässä elokuvassa Tytöt tytöt tytöt ja viimeksi Lapua-elokuvassa). 


 

 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja: