tiistai 2. huhtikuuta 2024

Toukan tolleroita ja sorjia sisiliskoja


 Eric O. W. Ehrström: Keken kesälauluja pikku eläimistä. 40 sivua. Suom. Otto Manninen. Oppian 2023. 


Alkuteos Gugus visor om de små små djuren, Schildts 1923, suom. Keken kesälauluja pikku eläimistä, Otava 1923, suom. Otto Manninen.

 
Eric O. W. Ehrström (1881–1934) tunnetaan parhaiten urastaan graafikkona, taidekäsityöläisenä ja taidetakojana. Hän oli Akseli Gallén-Kallelan oppilaana Ruoveden Kalelassa 1899–1900 ja sittemmin hän suunnitteli monia taidekäsitöitä  Hvitträskin erämaa-ateljeeseen.

 

Kuvittaja-lehdessä 2007 kuvitustaiteen tutkija Maria Laukka ihmetteli  Eric O. W. Ehrströmiä käsittelevässä artikkelissaan, ettei  omintakeisesta kuvarunokirjasta Gugus visor om de små djuren ole otettu uusintapainoksia. 


Pienen Oppian-kustantamon kautta ilmestyi kirjasta uusi painos, tosin alkuperäisteosta roimasti pienemmässä koossa. 


Uusintapainoksen kansikuva ei liioin le alkuperäinen (ks. kuva vasemmalla), vaan otettu yksittäisen runon kuvituksesta.   

 

Oppian on julkaissut viime vuosina yhä enenevässä määrin teosten tekijänoikeuksien vapautumisen jälkeen monista koti- ja ulkomaisesta kaunokirjallisuudesta ja lastenkirjallisuuden klassikoista uusintapainoksia ja selkomukautuksia.  

 

Keke-kirjan uusintapainos on lajissaan hurmaava kuriositeetti nykysukupolvien unohtumasta mutta yhä viehätyksensä säilyttäneestä lastenkirjasta, joka tosin pienen postikorttimaisen kokonsa takia hukkuu kirjaston ja kirjakaupan hyllyyn.


 


Uusintapainos tärvelee harmillisesti alkuperäisteoksen idean,
jossa yhdistettiin samalle sivulle kaarevaan muotoon piirretyt
 dekoratiiviset eläinten ja hyönteisen kuvituskuvat ja turpean
Keken humoristinen hahmo. Eric O. W. Ehrströmin
kuvitusta runokuvakirjaan  Keken kesälauluja pikku eläimistä
(Otava 1923 ja Oppian 2023). 


Luonnon ihmeistä haltioituva keskushenkilö, möhkälemäinen keltainen Gugu (suom. Keke), lienee yksi suomalaisen lastenkirjallisuuden omintakeisimmista hahmoista. Suomen Nuorisokirjallisuuden instituutti (nyk. Lastenkirjainstituutti)
teetti Ehrströmin runokuvakirjasta vuonna 1991 suomen-
ja ruotsinkielisiä postikortteja. 
Näyttävän ja koristeellisen kasviornamentikaan osalta Ehrströmin lastenkirja on tyypillinen esimerkki lastenkirjakuvituksissakin tyypillisestä myöhäisjugendista, joka on tuttua esimerkiksi Elsa Beskowin kuvakirjoista.

Ei kommentteja: