tiistai 14. tammikuuta 2025

Arvid Lydecken- ja Topelius-palkintojen raati arvosti ajankohtaista aihetta

 













Vuoden 2025 Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen voittajat ovat selvillä. 

Topelius-palkinnon on saanut Mila Teräs nuortenromaanistaan   Iso hyppy (Otava 2024) ja Arvid Lydecken -palkinnon saa Petra Heikkilä kuvakirjasta Huolisyöppö (S&S 2024, kuvittanut Mirkka Eskonen). 

Raadin perustelut Mila Teräksen romaanille Iso hyppy: 

17-vuotias Routa valmistautuu lukion vanhojentansseihin ja huolehtii samalla pikkusiskostaan. Kotona ei ole rahaa eikä aina ruokaakaan, joten sisarusten on oltava kekseliäitä selviytyäkseen isän seuraavaan rahapäivään. Tanssikurssin opettaja Otso houkuttelee Roudan tanssitunnille, mikä tuo ison muutoksen tämän elämään. Tanssi auttaa pakenemaan raskaita ajatuksia, sen voima vapauttaa. 

Iso hyppy on raastava, armottoman realistinen kuvaus lapsiperheköyhyydestä ja siitä, kuinka liian nuorena joutuu ottamaan liian ison vastuun. 

Toiveikkuutta tuovat unelmat ja se, että kaverit eivät hylkää. Routa otetaan mukaan, vaikka tiedetään ettei hänellä ole rahaa. Pienistä asioista voi syntyä toiselle suuri ilo, ja Roudan onneksi erilaisia auttajia löytyy niin tutuista kuin tuntemattomista. Kirja tarjoaa samaistumispintaa sekä nuorille että aikuisille. 

Raadin perustelut Petra Heikkilän ja Mirkka Eskosen kuvakirjalle Huolisyöppö:

Esikoululainen Nemo on kutsuttu kaverisynttäreille. Mitä antaa Stellalle lahjaksi, kun kaikki rahat menevät lahjapaperiin eikä äidistä ole apua? Nemo keksii tehdä tyhjästä rahapussista huolisyöpön, sellaisen minne voi kätkeä paperille kirjoitetut huolet. Äidilläkin on sellainen, joskin isomman kokoinen. 

Huolisyöppö on lämminhenkinen kertomus lapsen kekseliäisyydestä hankalassa tilanteessa. Aikuisen ja lapsen huolet ovat eri tasolla, mutta  Nemolla on ratkaisuja molempiin. Eikä hän ole yksin, sillä lähellä on myötätuntoisia aikuisia. 

Kirjassa työstetään vaikeita asioita, mutta mukana on iloa pienistä asioista sekä toiveikkuutta. Raadissa havaittiin, että lapset halusivat lukemisen jälkeen tehdä omia huolisyöppöjä tai huolinalleja. 




Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. 

Palkinnot jakaa Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Palkintojen voittajat on valittu vuonna 2024 ilmestyneiden kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen joukosta. Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan myöntövoden mukaisesti 2025 euroa. 

Palkintoraadin jäseninä toimivat kirjastonjohtaja Henna Kaukoniemi, erityisopettaja Helena Siitonen ja kirjailija Petteri Paksuniemi.   


                                                * * * * * * * *

Olen toistuvasti Arvid Lydecken- ja Topelius-palkintojen uutisointien yhteydessä Lastenkirjahyllyssä esittänyt toiveen, että palkintoraati kokoaisi havaintojaan isosta luku-urakasta palkinnon uutisoinnin kupeeseen. 

Tämän vuoden palkittujen osalta siihen olisi ollut jopa aivan erityistä syy, koska kumpikin kirja työstää kohderyhmänsä näkökulmasta samaa aihetta, lapsiperheköyhyyttä.



Hiukan hämmentävää on minusta sekin, että palkintoperusteet ovat sanasta sanaan samat kuin ehdolle asetuksen uutisoinnissakin. 

Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry täyttää ensi vuonna 80 vuotta. Lasten- ja nuortenkirjailijoiden yhdistys, alkujaan Nuorten kirja ry, perustettiin sodan jälkeen vuonna 1946 ja  ja sen yhtenä keskeisenä tavoitteena oli nimenomaan vahvistaa aloittamallaan palkintotoiminnalla lasten- ja nuortenkirjallisuuden tunnetuksi ja arvostetuksi tulemista. 

Nuorten kirja ry jakoi vuodesta 1947 lähtien Topelius-palkintoa ja Valistuksen palkintoa vuodesta 1947 sekä vuodesta 1951 lähtien Otavan palkintoa. Arvid Lydecken -palkinto on perustettu vuonna 1969.

Merkillepantavaa oli se, että kustantajat rahoittivat 1940-50-luvuilla kaikkia kolmea palkintoa. Topelius-palkinnon rahoitus tuli WSOY:ltä. 


Olisiko Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n aika tulevan juhlavuodenkin kunniaksi päivittää hieman palkinnon jakoon liittyvää protokollaa ja tiedotusta? 

Nykyisenä aikana, jolloin kotimaisesta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kootaan entistä vähemmän mitään yhteenvetoja ja summauksia, olisi tärkeää käyttää hyväksi kaikki konstit, jotta tieto suomalaisen lastenkirjallisuuden monipuolisesta valikoimasta tavoittaisi kaikki potentiaaliset tahot. 



Iloitsen tänä vuonna erityisen paljon Arvid Lydecken -palkinnosta kahdesta eri syystä: ensinnäkin siksi, että raati osoitti rohkeutta palkitsemalla kuvakirjan, joita on viime vuosina ani harvoin nostetu palkinnon saajiksi. Toinen henkilökohtainen syyni iloon on se, että palkinnon sai siskoni Petra. 


Mila Teräksen Iso hyppy -nuortenromaanin arvio on ilmestynyt Lastenkirjahyllyssä  17. syyskuuta.


Ei kommentteja: