torstai 8. joulukuuta 2011

Gisellen kuolema ehdolla Runeberg-palkinnolleTälle päivälle osuu sattuman summana useampikin palkintouutinen.

Yksi kahdeksasta Runeberg-palkinnon ehdokkaasta on nimittäin Siiri Enorannan Gisellen kuolema, joka on saanut liepeeseensä kaksi luokitusta: nuorten- ja aikuistenromaanin!

Enorannan ehdolle asettelu jatkaa kiinnostavasti monella taholla virinnyttä keskustelua nuortenromaanien lukijakunnasta.

Vuoden 2012 Runeberg-palkinnon saajaksi on ehdolla perinteiseen tapaan kahdeksan kirjailijaa. Listalla ei ole mukana yhtäkään kuudesta Finlandia-palkintoehdokkaana olleesta teoksesta.

Romaaneista palkintoa havittelevat Birgitta Boucht kirjallaan Tusenblad, en kvinna som snubblar (Schilts), Siiri Enorannan Gisellen kuolema (Robustos), Katja Ketun Kätilö (WSOY) ja Essi Tammimaan Paljain käsin (Gummerus).

Runokokoelmista ehdolla ovat Pauliina Haasjoen Aallonmurtaja (Otava) ja Kurt Högnäsin De bronsblå solarna (Söderströms). Ralf Andtbackan Magnetmemoarerna (Ellips) yhdistelee runoutta ja esseetä. Novelleilla palkintoa hakee Joni Pyysalo teoksellaan Ja muita novelleja (WSOY).

10 000 euron palkinto annetaan voittajalle Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Voittajan valitsee palkintoraati, johon kuuluvat päätoimittaja Ville Hänninen, kirjailija Mikaela Strömberg ja käsikirjoittaja Vuokko Tolonen.

Ensimmäistä kertaa Runeberg-lautakunta osoittaa moista avarakatseisuutta ja nostaa esille romaanin, jolla on myös tuo N-luokitus.

Ennakkoluulottomaan esiraatiin kuuluivat kirjailija Hannu Niklander sekä kriitikot Siru Kainulainen ja Ann-Christine Snickars.


Gisellen kuolema on arvioitu 25. kesäkuuta
Lastenkirjahyllyssä.

1 kommentti:

Rouva Huu kirjoitti...

Parnasson päätoimittaja Jarmo Papinniemi kommentoi Runeberg-ehdokaslistaa Päätoimittajan päiväkirja-blogissaan seuraavasti:


"Tämän vuoden ehdokasasettelut kertovat siitä, että kirjallinen kenttä on yhä hajanaisempi. Ei ole olemassa yhtenäisiä laadun kriteereitä, vaan laajasta tarjonnasta voi aivan perustellusti koota hyvin monenlaisia valikoimia."