torstai 22. joulukuuta 2011

22. luukku: Joulukalenteri täyttää tänä vuonna 160 vuotta


Mervi Koski: Joulupukin jalanjäljillä. Kuvitus Mika Kolehmainen. Karisto 2011. 109 sivua. Ulkoasu ja taitto: Radiant Graphics Oy/ Sakari Tiikkaja.









Aika ajoin ilmestyy kotimaisia tietokirjoja joulusta. Niissä selvitetään Joulupukin etymologiaa ja suomalaisia sekä toisaalta myös kansainvälisiä jouluperinteitä ansiokkaasti.

Hämeenlinnalaisen lastenkulttuurin monitoimijan, kirjastonhoitaja Mervi Kosken Joulupukin jalanjäljillä –kirjan sisältö on tuhti ja perusteellinen. Tuntuu siltä, että kirjan toimittamisen kanssa olisi käynyt hiukan samaan tapaan kuin vanhan joululaulun joulupukille, joka sekoitti hajamielisyyksissään perheenjäsenten lahjatoiveet keskenään.

Kirjan kohdentamisen ongelmasta kertoo sekin, että verkkokirjakaupan sivuilta löytyy tästä kirjasta myös todennäköisesti kirjalle alunperin suunniteltu lapsenmielisempi kansikuva, joka vetoaa huomattavasti enemmän nuorempaan lukijakuntaan.

Lopullisessa kansikuvassa Kolehmaisen kuva on istutettu muun nostalgisen kuvamateriaalin sisälle ikään kuin postikortiksi.



Mika Kolehmaisen karikatyyriset tonttupotretit vetoavat lapsiin, samoin Kosken lukujen alkuun sijoitetut Korvatunturin tonttujen vuoropuhelut. Muu tuhti tekstiaines onkin enemmän aikuiseen makuun, pienen pienestä ja vaikealukuisesta kirjasimesta ja isoista tekstipalkeista lähtien.




Kuvatietokirjassa on kuitenkin kiinnostavaa joulutietoutta. Esimerkiksi joulukalenteri täyttää tiettävästi tänä vuonna 160 vuotta: ensimmäinen maininta joulukalenterista on löydetty hampurilaisen Elise Averdickin lastenkirjasta vuonna 1851. Tekstissä kerrotaan kuinka äiti ripustaa lasten iloksi seinälle joka ilta uuden kuvan.

Mervi Kosken sujuva kerronta tasapainoilee vanhojen jouluperinteiden ja uusien modernien sovellusten konsensus-välimaastossa. Punaiset pääotsikot houkuttelevat kyllä lukemaan: Joulukiireen julistus, Monikasvoinen joulupukki, Taskutietoa tontuista jne.




Kariston kustantamolla on kunniakkaat perinteet suomalaisen lastenlehdistön historiassa. Niinpä mukaan on poimittu myös Kariston vuodesta 1900 aina 1980-luvulle ilmestyneessä Nuorison joulu –lehdesssä ilmestynyttä materiaalia.

Mika Kolehmaisen vesivärikuvitusten kupeessa on paljon vanhojen valokuva-albumien mustavalkokuvia, kiiltokuvia ja vanhoja nostalgisia joulukortteja.

Ei kommentteja: