torstai 1. joulukuuta 2011

1. luukku: Himmelihommaa ja hepulikohtauksia


Anu Tuomi-Nikula: Neposen joulu. Kuvittanut Nadja Sarell. 96 sivua. Otava 2006. Taitto Janne Harju.Nyt on taas Lastenkirjahyllyn perinteisen joulukirjakalenterin aika.

Terhakkka, mutta luonteeltaan silti pelokas jänötyttö Neponen tunnetaan entuudestaan Pikku Kakkosen lastenohjelmista, joissa se on seikkaillut käsinukkena Jyrki Laaksosen juontajaparina vetämässä Neppajymy-kerhoa. Neposen äänenä ja "henkilökohtaisena avustajana" toimii Anu Tuomi-Nikula.Käsinukke-Neposen ilmeikkään ja hellyttävän olemuksen on tehnyt Anna-Liisa Tarvainen, tamperelaisesta nukketeatteri Mukamaksesta tuttu nukentekijä ja lavastaja.

Neposen joulu on onnistunut esimerkki siitä, kuinka lastenkirjallisuus paiskaa nykyisin reippaasti kättä eri medioiden kanssa.

Samalla konseptilla on Otavan kautta ilmestynyt jo useampiakin kirjoja reissukissa Katti Matikaisesta, joka on Silja Sillanpään luoma ja niin ikään Pikku Kakkosen lastenohjelmista tutuksi tullut hahmo.
Neposelle kaikki jouluun liittyvä on uutta ja ihmeellistä. Tällainen asetelma on jouluaiheisille lastenkirjoille hyvin tuttu: siten voidaan luontevasti kertoa lapselle jouluun liittyvistä asioista ilman pönäkkää opettavaisuutta. Neponenkaan ei tiedä lainkaan, miltä joulu näyttää, tuntuu, maistuu tai tuoksuu.

Erakoitunut myllytonttu Jyvä-Jynni perehdyttää jänöä kärsivällisesti suomalaisen joulun perinteisiin, joihin kuuluvat muun muassa joulusiivous, joululaulut, puuronkeitto, Lucian päivä, kuusenhankinta, himmeli, joulutervehdykset, metsän eläinten ruokkiminen ja askartelut.

Kirjan 24 lukua lievittävät joulun odotusta perinteisen joulukalenterin tapaan. Kirjan teksti pohjaakin TV 2:ssa esitettyyn joulukalenterisarjaan.
Anu Tuomi-Nikulan seesteiseen kerrontaan tuo lisäjännitettä Neposen hangesta löytämä lukittu arkku. Se on Joulupukin taikaesine, suuntalipas, jonka avulla hän pystyy löytämään aattoiltana kaikkien lasten luo. Neponen ja Jyvä-Jynni ovat tietysti autuaan tietämättömiä salaisesta etsintäpartiosta ja esineen tärkeydestä. Onnellisessa lopussa Neponenkin pääsee osalliseksi aidosta joulutunnelmasta.

Neposen joulu keikkuu lajityypiltään helppolukuisten lastenromaanien ja tarinasikermien välimaastossa. Isompi kirjasin ja väljempi rivien ladonta olisi tehnyt lukukokemuksesta vielä nykyistä miellyttävämmän.

Kuvittaja Nadja Sarell on tavoittanut kuviinsa veikeästi Neposen karismaattisen olemuksen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, rouva Huu! Olen odottanut joulukalenteriasi kuin lapsi joulua.

Ihastun esittelysi kuvien perusteella Nadja Sarellin kuvitukseen. Äkkipäätään googlettelemalla en löytänyt muita hänen kuvittamiaan teoksia. Muistaako rouva yhtään?

Rouva Huu kirjoitti...

Nadja Sarell on - valitettavasti - tehnyt harvakseltaan kuvituksia lapsille:

ensimmäinen oli Pirkko-Liisa Perttulan Tyttöjen jutut (Otava 2005), sitten tuli tämä Neposen kuvitus sekä kuvitus Samuli Valkaman lastenromaaniin Pingviini William (Tammi 2007) ja kuvitus Minerva Keltasen kirjaan Putti, Putto ja Putte Sinebrychoffin taidemuseossa (Valtion taidemuseo, 2007).

Tuo viimeksi mainittu on minullekin ihan tuntematon, täytyy yrittää löytää jostain.

Sarell (s. 1975) on kiinnostava kuvittaja siinä mielessä, että hän valmistui ensin tanssijaksi Teatterikorkeakoulusta ja lähti sen jälkeen Walesiin opiskelemaan lastenkirjakuvitusta. Sarell on tuttu nimi myös Kuvittaja-lehden sivuilta.

kirsti k kirjoitti...

Hiphei, nyt alkaa joulu. Olen odottanut tätä kalenteria.

Minulla on ollut kunnia tehdä töitä valloittavan Neposen kanssa. Usein kuvauspäivän jälkeen kotonakin huomasi puhuvansa hellyttävällä Nepos-nuotilla.