tiistai 17. tammikuuta 2012

Sulo Omenamies on hurmaava puutarhatyöläinen


Pilke Salo, Virpi Talvitie & Heikki Salo: Sulo Omenamies. 32 sivua. Vakka ja Kansi 2011. Graafinen suunnittelu Tuija Kuusela.


On hienoa, että uutta lastenmusiikkia pidetään yllä hiukan yllättävälläkin taholla eli lastenkirjallisuudessa. Samaan aikaan kun lastenmusiikki on Yle Ykkösen kanavauudistuksessa ajettu alas, niin pieni saarijärveläinen kustantamo Vakka & Kansi on lanseerannut uuden kuvakirjasarjan, jossa seikkailevat lastenlauluista tutut sankarit.

Sarjan avausteoksena ilmestyi viime vuonna Pentti Rasinkankaan lastenlauluun perustuva Mari Mörön ja Virpi Talvitien kuvakirja Markan possu.

Sulo Omenamiehen tekee kiinnostavaksi myös se, että Heikki Salon lauluun on puhaltanut kirjallisen hengen hänen tyttärensä Pilke Salo, joka näin tekee myös debyyttinsä lastenkirjatekstin laatijana.

Heikki Salon sanoittama ja Juha Louhivuoren säveltämä, Herra Heinämäen lato-orkesterin esittämä lastenlaulu "Sulo Omenamies" kertoo pienestä miehestä, joka asuu omenapuuhun ripustetussa linnunpöntössä. Sulolla on tärkeä tehtävä pitää omenapuusta huolta ja maalata syksyn tullen omenat houkuttelevan punaisiksi.
Pilke Salo on lihottanut tarinaa kehyskertomuksella, jossa sisarukset Mai ja Touko saavat vihiä Sulon olemassaolosta. Sirkeät lapset vierailevat loma-aikoina mummolassa ja Suloon tutustuttuaan auttavat häntä myös parhaan kykynsä mukaan.

Avuliaisuuden, lähimmäisenrakkauden ja sukupolvien välisen luontevan yhteyden tärkeät ja alati ajankohtaiset teemat tulevat tarinassa turhia alleviivaamatta esille.

Kuvittaja Virpi Talvitie on antanut omenapuulle sielun ja omenapuu esiintyy eri vuodenaikojen loistossaan koko aukeamalle levitetyissä kuvissa. Sinisen, vihreän ja punaisen murretut värit suorastaan loistavat kuvista katsojan silmille: tällaista väriterapiaa tarvitsee tähän aikaan vuodesta!

Hieno yksityskohta on ylläolevassa kuvituskuvassa viitteellisesti ja ah, niin runollisesti, kuvatut siluettimaiset oravat, pikkulinnut, jänikset ja peura!
Hiukan harmillisesti teksti välillä himertyy Talvitielle tyypillistä raapetaustaa vasten melko vaikealukuiseksi. Taitollisesti oivia ratkaisuja onkin ollut latoa teksti esimerkiksi auton kylkeen tai väripadan mustaan pintaan.

Tosikkomaista aikuista ja perushuolestunutta lasta saattaa hiukan askarruttaa oheinen kuva, jossa Sulo sahaa oksaa, jonka päällä samanaikaisesti istuu. Todennäköisesti Sulolla on selässään propelli vähän samaan tapaan kuin Astrid Lindgrenin Katto Kassisella, ja hän voi singahtaa sen varassa ilmaan juuri ennen kuin oksa katkeaa...

Rouva Huun pikkuruisessa puutarhassa on kolme omenapuuta ja se rakkain ja hyväsatoisin on usein katseen alla keittiön ikkunasta ulos katsottaessa. Edellisvuosina rouva Huu on somistanut puun pienin kynttilälyhdyin mutta kuluvan talven pitkään jatkunut lumeton pimeys ajoi siipan hankkimaan omenapuulle tähtivalon tuiketta.

Sulo Omenamiehen Huvitus-omenapuun alla mummon kotiinpaluun kunniaksi vietettävä juhlakuva antaa jo itsessään lupauksen että talven selkä tästä vielä taittuu ja ennen kuin rouva Huu huomaakaan, voi samanlaiset kekkerit viettää hyvien ystävien seurassa oman omenapuun alla....


Ei kommentteja: