perjantai 13. tammikuuta 2012

Tuplapotti Topelius- ja Lydecken-palkinnoissa WSOY:lleSuomen Nuorisokirjailijat ry:n jakamat Topelius- ja Arvid Lydecken-palkinnot on hetki sitten julkistettu.

Lasten- ja varhaisnuorten romaanien Arvid Lydecken-palkinnon sai esikoiskirjailija Sanna Isto lastenromaanistaan Tinka ja Taika.

Rouva Huu on arvostellut sen toisaalle Helsingin Sanomiin.

Nuortenromaanien Topelius-palkinnon sai Jukka-Pekka Palviainen romaanillaan Joku vieraileva tähti, joka on arvioitu Lastenkirjahyllyssä
3. marraskuuta.

Palviaisen romaania raati luonnehti palkintoperusteissaan seuraavasti:

Goottityttö ja runopoika kohtaavat näytelmäharjoituksissa. Anni ja Atte ovat erilaisuudessaan hyvin uskottavia ja heidän ystävyytensä kasvaminen on kuvattu luontevasti. Kirjan aikuiset ovat myös inhimillisiä ongelmineen. Kirjailija saa pienillä piirroilla tarinaan lämpöä ja herkkyyttä - huumoria unohtamatta. Näkökulman vaihtelu pitää kerronnan tuoreena ja kiinnostavana.


Sanna Iston Tinkaa ja Taikaa perusteltiin tähän tapaan:

Sisarukset Tinka ja Taika ryhtyvät selvittämään mummon matka-arkun salaisuutta. Tyttöjen vanhemmat tulevat myös kiinnostavasti kuvatuiksi. Sekä kieleltään että juoneltaan kirjan taikamaailma pysyy lähellä tyttöjen arkista perhe-elämää. Kuvitus jättää tilaa lukijan mielikuvitukselle. Tutuista satuseikkailuaineksista on syntynyt uusi raikas lukukokemus.


Kun kyse on Nuorisokirjailijoiden jakamasta palkinnosta, on ymmärrettävää, että palkittavien joukkoa halutaan välillä pöyhiä ja uudistaakin, vaikka raati tietysti itsessään on lahjomaton ja tekee päätöksensä ilman kirjailijajärjestön ohjailua.

Toisaalta, kun Finlandia Junior -palkintojen esiraatien ja lopullisten valintojen linjaukset ovat välillä melko sattumanvaraisia, toivoisi myös ns. "vanhoille konkareille" eli taitonsa jo osoittaneille tekijöille, kannustusta uran eri vaiheissa. Annika Lutherin, Marja-Leena Tiaisen ja Sari Peltoniemen romaanit sohaisevat nuorta lukijakuntaansa ansiokkaasti ja mielestäni jopa Palviaisen tuotannon ensimmäistä nuortenromaania särmikkäämmin.

Heistä kaksi on tosin Topelius-palkinnon aiemmin saanutkin: Tiainen romaanista Rakas Mikael 1999 ja Luther romaanista Brev till världens ände (suom. Kirje maan ääriin) vuonna 2008.


Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 1700 euroa ja niitä tuetaan Kopioston varoista.

Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut kirjastonhoitaja Katariina Ahtiainen ja jäseninä kirjastovirkailija, lasten ja nuortenkirjallisuuden kriitikko Marja Welin, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Marja Rikaniemi ja freelancer-kriitikko Emma Saure.

Ei kommentteja: