Valtakunnallisesta Lasten LukuVarkaus –palkinnosta kisaavat tänä vuonna seuraavat seitsemän kirjaa. Ohessa myös esiraadin perustelut:
Mari Kujanpää:
Minä ja Muro. Otava 2009.
Mari Kujanpään Minä ja Muro on surumielinen kaikkien tarina pienen tytön ja lemmikkinallen ystävyydestä. Kirjan sankari ei ole maailman reippain sankari, mutta tarina pistää miettimään lasten maailmaa uudesta näkökulmasta, missä lapsi on yksin, eivätkä edes omat vanhemmat kuuntele.
Paula Noronen:
Emilian päiväkirja - Supermarsu pelastaa silakat Gummerus 2009.
Paula Norosen Emilian päiväkirja - Supermarsu pelastaa silakat on hulvattoman hauska tarina, jonka jaksavat monenikäiset lukea, koska siinä eivät juonenväänteet lopu. Supermarsu-sarjan tässä osassa nostetaan esiin huoli ympäristöstä, mikä teki tästä osasta erityisen mielenkiintoisen.
Elisabeth Aho: A
adan aikaikkuna. Otava 2009.
Elisabeth Ahon Aadan aikaikkunassa päähenkilö pääsee erikoiselle matkalle 1960-luvulle. Aada kulkee ajassa oman koti-ikkunansa kautta. Tarina on fantasiaelementistään huolimatta hyvin realistinen kuvaus menneeseen maailmaan.
Keskeinen ajatus tarinassa on se, mitä yhdeksänvuotias Aada kokee tavatessaan omat sukulaisensa pieninä ja niin kovin erilaisina kuin nykypäivänä.
Marja-Leena Lempinen:
Pelastuspartio Reppu. WSOY 2009.
Marja-Leena Lempisen Pelastuspartio Reppu kuvaa, miten pienen koulun vähän vilkkaat pojat tarttuvat toimeen pelastaakseen kyläkoulunsa lopettamiselta. Kirjassa on lasten kannalta tärkeät pulla-ainekset: lähikoulun lopettamishuoli, aikuisten toimettomuus ja lasten liiallinenkin toimeliaisuus, joka purkautuu välillä jälki-istunnoiksi saakka. Lempisen kirja on vauhdikas ja hauska kuvaus erilaisesta kouluarjesta.
Annika Eräpuro:
Benin kulmilla. Tammi 2009.
Annika Eräpuron Benin kulmilla kuvaa koirien elämää koirien näkökulmasta. Koiramaailmassa pahan mahdollinen alkuperä voi tietysti olla vain kissa, mutta kaikenlaista sattuu ennen kuin kissat ja koirat voivat puhua rehellisesti toisilleen. Kirja on vertauskuvallinen ja hellyttävä kertomus koirien maailmasta, jossa on suuri ripaus meidän maailmaamme.
Timo Parvela:
Ella ja jättipotti. Tammi 2009.
Timo Parvelan Ella ja jättipotti tuo lukijan eteen tutun koulun tutut lapset. Vaikka kyseessä on jo sarjan 14. kirja, niin vauhtia riittää, kun lapset löytävät lottokupongin, joka nyt sattuu olemaan jättipottikuponki. Taas kerran lapset opettavat aikuisille, mitä oikeastaan on tärkeätä elämässä, mutta tarina kietoutuu jalkoihinsa mainiolla ja yllättävällä tavalla.
Ritva Toivola:
Tuomas karhumieli. Tammi 2009.
Ritva Toivolan Tuomas karhumieli yhdistää historiallista seikkailutarinaa perinteiseen fantasiaan ja käyttää hienosti hyväkseen suomalaista uskomusperinnettä. Tuloksena on jännittävä, vauhdikas ja ajatuksia herättävä seikkailutarina, joka jää mieleen.
Stora Enso Oyj ja Varkauden palkinto perustivat palkinnon vuonna 2001. Se on suuruudeltaan 3500 euroa.
Tämänkaltaista lastenkulttuuritahtoa toivoisi löytyvän muiltakin isoilta yrityksiltä. Vaikka palkinto on valtakunnallinen, se profiloi hienosti myös alueellisesti Varkauden kaupungin myötämielisyyttä lastenkirjalisuudelle ja –kulttuurille. Palkinnon saaja julkistetaan perinteisesti Vekara-Varkaus –kesätapahtuman yhteydessä, tänä vuonna 16. 6 2010.
Aikuisista koostuva esiraati valitsee ehdokaskirjat, mutta lopullisesta palkittavasta päättää lapsista koostuva raati, johon tänä vuonna kuuluvat varkautelaiset Kuoppakankaan koulun oppilaat
Rasmus Hahtala,
Ervo Halonen ja
Sini Pelkonen sekä Kangaslammin koululaiset
Elina Kallio,
Santeri Immonen ja
Ella Nilsen. Raatilaiset ovat iältään 9–12-vuotiaita.
Lastenkirjahylly onnittelee kaikkia ehdokkaita. Rouva Huu liputtaa erityisesti
Ritva Toivolan Tuomas karhumielen puolesta. LukuVarkaus-lastenraadin valinnat eivät aiemminkaan ole menneet yksiin kaupallisten trendien kanssa, joten Paula Norosen ja Timo Parvelan kirjojen kaltaiset median suosikit voivat hyvinkin saada haastajan.