torstai 25. maaliskuuta 2010

Eilen oli Kitty Crowtherin onnenpäivä... ja vähän oravan myös


Toon Tellegen: Oravan syntymäpäivät ja muita eläinten juhlia. Kuvittanut Kitty Crowther. Suomentanut Tarja Roinila. 89 sivua. Nemo 2003.

Eilinen uutisointi Astrid Lindgren –muistopalkinnon saajasta belgialaisesta Kitty Crowtherista ei ensin nostanut antureitani lainkaan valppaustilaan: mutta hitaasti päivitin muistiani. Kitty Crowther on kuvittanut yhden lähivuosien suosikeistani, Nemon kustantaman suomennoksen Toon Tellegenin satukirjasta Oravan syntymäpäivät ja muita eläinten juhlia.

Kitty Crowther on kirjoittanut kaikkiaan noin 35 lastenkirjaa, jotka ovat ilmestyneet Belgiassa tai Ranskassa. Parhaiten hänet tunnetaan omista kuvakirjoistaan, joihin hän laatii sekä tekstin että kuvat, mutta hän on myös kuvittanut muiden kirjailijoiden tekstejä.

Toivottavasti jo piankin saadaan suomeksi myös hänen kuvakirjojaan, joita Astrid Lindgren –palkinnon raati luonnehti kokonaistaideteoksiksi. Crowther on kuvannut intiimillä tavalla perheen sisäisiä ristriiitoja, yksinäisyyttä ja kuolemaa. Hänen kirjojensa kohdalla sanotaan olevan oikeutettua puhua huumorin ja melankolian luontevasta yhdistämisestä.

Astrid Lindgren –muistopalkinnon arvo on – ei vähempää kuin … 515 000 euroa.

oheinen Oravan syntymäpäivät –kirjan arvio on julkaistu alunperin Onnimannissa 1/2004. Kirja on mystisesti hävinnyt kirjahyllystäni, mutta yritän jäljittää sen huomenna Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutin kirjastosta Kirjakori-seminaarin yhteydessä ja laittaa arvion kupeeseen kuvan ainakin kirjan kannesta ja kenties muutaman kuvitusnäytteenkin.
Napakan lyhyitä ja eloisasti kuvitettuja satuja tarvittaisiin rutkasti nykyistä enemmän. Tällaisella satutyypillä on jatkuvasti kysyntää päiväkotien, kirjastojen, koulujen sekä lasten ja vanhempien yhteisissä satutuokioissa. Pienkustantamo Nemo on tehnyt lastenkirjallisuuden valtavirran ulkopuolelta hyvän löydön.

Hollantilaisen lääkäri Toon Tellegenin (s. 1941) hilpeä satukokoelma inhimillisesti käyttäytyvistä ja vaatetetuista eläimistä on kaikessa konstailemattomuudesaan sukua klassiselle eläinsatuperinteelle, mutta siinä on riittävästi huumoria ja vivahteita nykyajankin tarpeisiin.

Tellegenin sadut ovat hyväntuulisen naiiveja tarinoita hullunkuristen eläinten tempauksista. Kokoelman pitkässä nimisadussa perusluonteeltaan erittäin huolestunut orava järjestää metsän eläimille syntymäpäiväkutsut.

Lyhyemmissä saduissa muiden muassa heinäsirkka avaa kaupan, jossa se keksii lahjaideoita syntymäpäiviä varten, orava joutuu tiukan paikan eteen löytäessään metsästä kakun, joka on tarkoitettu vain sille, jonka ei tee mieli kakkua ja valtaisa kaskelotti saa kalalokilta kutsun saapua juhliin ällistyttäen kaikki vieraat tanssitaidoillaan ja orava keksii niin täydellisen naamiaispuvun, että sen pääsy juhliin evätään kerta toisensa jälkeen. Tellegenin saduissa tehdään arjen keskelle komeita juhlia ja nautitaan ystävyydestä.Belgialaisen, juuriltaan äidin puolelta ruotsalaisen Kitty Crowtherin (s. 1970) väriliitukuvitus on tyyliltään vanhahtavaa, mutta sopii juuri siksi niin hyvin näiden ajattomien eläintarinoiden oheen. Crowther on kertonut ihailevansa Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvitusta, ja eittämättä yhtäläisyyksiä löytyykin lähinnä eläinhahmojen persoonallisessa karakterisoinnissa. Erityiskiitoksen ansaitsee kirjan esteettisesti tyylikäs, viimeistelty ulkoasu ja käteen sopiva koko.

Ei kommentteja: