keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Koti paras paikka on


Jukka Lemmetty: Alpo löytää kotiin. 32 sivua. Tammi 2010. Kannen suunnittelu Leevi Lemmetty.

Suuressa osassa lastenkirjallisuutta lapsi- tai eläinsankari lähtee matkalle - ja nimenomaan matkalle pois kotoa, isoon, avaraan, kiehtovaan ja usein myös pelottavaan maailmaan. Turvallisen kotopiirin ulkopuolella opitaan tärkeitä perustaitoja, kuten itsenäisyyttä, rohkeutta ja itsetuntemusta.

Tämän perusidean ympärille rakentaa uuden 2–5-vuotiaille katselukirjaikäisille lapsille suunnatun kuvakirjasarjansa avausteoksen myös Jukka Lemmetty.

Alpo on utelias koiranpentu, joka joutuu eksyksiin emostaan. Onneksi Alpo tapaa roskakuski Jalmarin, joka lupaa auttaa pentua emon etsimisessä ja kehottaa tarkkailemaan roska-auton ajoreitin hajujälkiä: "Haukahda, kun haistat tutun hajun!" ohjeistaa Jalmari pentua.

Jukka Lemmetyn rouhea kuvitustyyli on tuttua monista helppolukuisista kirjoista, mutta unohtaa ei sovi hänen aiempia omia Leo Z-kuvakirjojaankaan (Tammi 1996–1998), joissa Alpo-kuvakirjan tapaan on vahva poikamainen kujemieli väkevästi läsnä.Koko aukemalle levitetyissä panomaamakuvissa todentuu hyvin matkantekemisen teema kiemuraisine ja polveilevine teineen ja mäennyppylöineen. Aivan pienimpien lasten havaintokyvylle Lemmetyn kuvitukset ovat hiukan liian söheröisiä. Mutta turhia konstailematon teksti kulkee ja sitä on juuri parahultaisen sopivasti, eli riittävän vähän, otollisinta kohderyhmää ajatellen.

Hauskaa, että Eric Hillin Puppe-koira on saanut kotimaisen haastajan!

Samasta aiheesta on ilmestynyt vast ikään toinenkin kuvakirja, Petra Heikkilän Pikku Nunuun löytöretki (Lasten Keskus), jonka miljöönä on afrikkalainen kylä.

Ei kommentteja: