maanantai 26. huhtikuuta 2010

Maailman parhaat lasten- ja nuortenkirjat?


Ed. Julia Eccleshare: 1001 children´s books you must read before you grow up. Universe 2009. 960 s.











Kirjavinkkariyhdistyksen pirkanmaalaiset aktiivijäsenet ovat käynnistäneet Kirjavinkkariblogissa
kaikille avoimen äänestyksen sellaisista lasten- ja nuortenkirjoista, jotka itse kunkin pitäisi ehdottomasti lukea.

Äänestää voi myös Naamakirjan linkkien kautta.

Äänestyksen järjestämistä on saattanut siivittää myös viime vuonna ilmestynyt Julia Ecclesharen toimittama teos 1001 children´s books you must read before you grow up, jonka arvio julkaistiin Helsingin Sanomissa pääsiäisen jälkeen.

Ecclesharen toimittama teos on monen kompromissin, avoimen tai vähemmän avoimen lobbaamisen ja henkilökohtaistenkin pitämysten sekoitus, jonka valinnoilla ei keskenään välttämättä ole mitään logiikkaa.

Suomalaisten on yhtä kaikki syytä olla tyytyväisiä siitä, että meidän pienen kielialueemme kirjat ja kirjailijat ovat ylimalkaan päässseet opukseen mukaan!

Kirjavinkkariblogin äänestykseen saa osallistua kuka tahansa ja tulosten arvioinnin kannalta on tietysti kiinnostavaa, että jokainen paljastaa toimijataustansa, mistä käsin oman luettelonsa on tehnyt. Tavoitteena on kerätä yhteensä 500 lasten- ja nuortenkirjan kärkilista.

Säännöt ovat seuraavanalaiset:

1. Nimeä viisi lasten- tai nuortenkirjaa, jotka sinun mielestäsi "jokaisen" pitäisi lukea. Kyseessä pitää olla kaunokirjallinen teos eli mukaan kelpaavat romaanien lisäksi vaikkapa kuvakirjat, sarjakuvat ja lyriikka.

2. Valintaperusteena voi käyttää omaa makua, kirjan historiallista, kulttuurillista tai yleissivistävää merkitystä, ihan mitä tahansa. Perustelut ovat kivoja (mutta eivät pakollisia) ja toisten vastauksia saa luonnollisesti kommentoida jos mieli tekee.

3. Teoksen ei ole pakko olla suomennettu, vaan muullakin kielellä kirjoitetut teokset lasketaan mukaan.

4. Levittäkää halutessanne sanaa myös työkavereillenne tai muuten vaan aiheesta kiinnostuneille ja toimittakaa sitten vastauksia eteenpäin!

5. Lopuksi kootaan yhteenveto Kirjavinkkariblogiin tai saatetaan tulokset muulla tavalla kaiken kansan tietoisuuteen.

6. Pääasia, että kirja, jota ehdotat on lasten- tai nuortenkirja. Sillä ei ole väliä pitäisikö se lukea jo lapsena vai onko se sellainen, että kaikkien aikuisten pitäisi ko. kirja lukea.

7. Aikaa äänestykselle on 25. kesäkuuta 2010 asti.

Rouva Huun lista voisi näyttää esimerkiksi tällaiselta. Perusteluina vaikuttavuus minuun eri-ikäisenä lukijana sekä kirjailijan halu luoda jotain uutta ja erilaista. Myös eri-ikäisiä lukijoita olen pyrkinyt pitämään listan laadinnassa mielessä.


Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
Michael Ende: Tarina vailla loppua
Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase

Häräntappoasettahan ei alunperin julkaistu nuortenromaanina, mutta se lunasti hyvin nopeasti nuorten lukijoiden jakamattoman hyväksynnän. Ja voidaan myös ajatella, että Härkösen romaani on näyttänyt mallia modernin nuortenromaanin myöhemmälle kehitykselle 1990-luvulla.

1 kommentti:

Kotkan kirjastonhoitaja kirjoitti...

En nyt tiedä kuinka pirkanmaalainen meidän aktiiviosastomme on, mutta se pitää ehdottomasti paikkaansa, että Julia Ecclesharen kirjalla on vaikutusta tämän kirjalistan keräilyyn. Asiasta oli puhetta jo viime keväänä kun keräiltiin Timesin innoittamana sataa kuolematonta maailmankirjallisuuden klassikkoa. Silloin asia unohtui, mutta luin Lontoon lomalla vuodenvaihteessa kirjakaupassa(!) Ecclesharen kirjan ja kun Karjalaisen Matti laittoi asiaa alulle Facebookissa, niin tottakai juttua piti laajentaa.

Nyt meillä on jo koossa varmaan ylikin sen alkuperäisen tavoitteen eli viidensadan kirjan ja ilahduttavan innokkaasti ovat ennen kaikkea ne kaikki tavikset kertoneet meille omia suosikkejaan. On todella kiva nähdä, että listamme ei jäänyt ammattilaisten ylhäältäpäin kootuksi auktoriteettilistaukseksi. Sellaisellekin on tietysti tilausta, mutta meidän ideamme on ollut kaiken aikaa koota listaa lukijoilta lukijoille.

Mainitsitkin Ecclesharen teoksen olevan "monen kompromissin, avoimen tai vähemmän avoimen lobbaamisen ja henkilökohtaistenkin pitämysten sekoitus". Ei Kirjavinkkariyhdistyksen parhaiden kirjojen lista erityisen looginen ole, mutta meillä ainoa konpromissi on ollut, että jokainen lukija on saanut ilmoittaa vain viisi kirjaa (ja tästäkin on jo lipsuttu ;D). Mitään ei ole lobattu ja lopullisesta lista ei myöskään mitään karsita, joten sen nimi on sitten X kirjaa, jotka sinun tulisi lukea ennen kuin kasvat isoksi, jossa X on meille ilmoitettujen kirjojen lukumäärä.

Kirjavinkkariyhdistys kiittää kaikkia oman panoksensa keräykseen antaneille ja erityiskiitoksen kaikille sanaa tästä levittäneille, joten tälle blogille tupla tuplakiitos :)

vinkkariyhdistyksen ja kirjojen ystävien puolesta, markku-setä