perjantai 30. huhtikuuta 2010

Vinskiä naurattaa!

Lasten Kirjallisuuslehti Vinski 2/2010. Päätoimittaja Tittamari Marttinen ja vastaava toimitussihteeri Pertti Terho. 24 sivua. Julkaisija Lukukeskus. Kustantaja Stellatum. Kansikuva: Jii Roikonen.

Juuri parahiksi vapuksi kopsahti eilen postilaatikkoon lasten kirjallisuuslehti Vinskin huumoripainotteinen kakkosnumero.

Jii Roikosen vappua ja lasten rakastamaa pieruhuumoria yhdistävä kansikuva johdattaa hyvin lehden teemaan.

Konalan ala-asteen 6 A -luokan oppilaat ovat kirjoittaneet jämäkän pääkirjoituksen huumorin merkityksestä:

Luokkamme mielestä hyvän kirjan resepti on yksinkertainen: hyvä juoni ja paljon huumoria. Kun kirja ei ole tylsä, tekee mieli lukea se uudestaan, uudestaan ja uudestaan. Useakaan lukukerta ei laimenna hyvästä kirjasta saatavaa naurua.


Vantaan sanataidekoululaiset ovat olleet tapaamassa kirjailija Eppu Nuotiota, joka antaa syvähaastattelussa kirjoitusharrastusta harkitsevalle hyvän kirjoitusvinkin: "Jos kirjoitat joka päivä yhden lauseen, on sinulla vuoden päästä koossa jo 365 lausetta!"

Suurin osa Vinskin kirja-arvioista on lasten itse laatimia. Heidän tarkkanäköisyyttään, rehellisyyttään ja suvereenia ilmaisuaan ei voi kuin ihailla. Esimerkiksi 10-vuotias Rilla Saukkonen Oulusta arvioi Jaakko Heinimäen ja Christel Rönssin Suomen lasten Raamatun (Otava 2009). Rilla arvostaa Rönnsin humoristista kuvitusta ja tekee muun muassa hienon havainnon Elämän puun toistumisesta vielä kirjan viimeisessä kuvassa, jossa tyttö keinuu!

Suomalaisen lasten vitsikirjallisuuden äiti, Pirkko-Liisa Perttula, esittelee uuden Kummitusperhe Kammoset -sarjansa ja kertoo sen syntyhistoriasta.

Markku Karpion uusi, aiemmin julkaisematon tarina Kapteeni Koukun käsi on riemastuttava, mutta myös kantaa ottava muistelu sotasankareiden saunareissusta yhden lapsenlapsen näkökulmasta kerrottuna.

Tampereen Karosen koulun lukudiplomia esitellään Pertti Terhon jutussa Karosen koulu haastaa etsimään lukukokemuksia. Jyväskylän sanataidekoululaiset ovat myös käyneet katsomassa uuden Liisa ihmemaassa -elokuvan 3D-versiona.

Ja sokerina... tai kikkareena... lehden lopussa on vielä katsaus saatavilla olevaan lasten pieru- ja kakkahuumorin kyllästämään tieto- ja kuvakirjallisuuteen. Esittelyä ei suositella heikkohermoisille tai -vatsaisille!

Vinski on tiettävästi koko Euroopankin mittakaavassa ainutlaatuinen alakouluikäisille suunnattu kirjallisuuslehti. Se on ilmestynyt vuodesta 2003 lähtien. Rouva Huulla on ollut ilo kuulua lehden toimituskuntaan alusta lähtien.

Lehden nimi tulee tietysti Aapelin eli Simo Puupposen rakastetuista Vinski-kirjoista, joissa kerrotaan Hömpstadin pikkukaupungista pisamanaamaisen Vinski-pojan ja puhuvan harakan näkökulmasta.

Ei kommentteja: