maanantai 19. huhtikuuta 2010

Vanhan sadun uudet vaatteet


Punahilkka. Kuvitus Ingrid Vang Nyman. Suomentanut Pirkko Biström. 16 sivua. WSOY 2010.

Tässä taas ruotsalaista raikasta laatua lastenkamarien pienimmille:

Pienten lasten kuvakirja Punahilkka on ilmestynyt alunperin vuonna 2005 Sagoskatten-nimisessä kuvakirjasarjassa, ja Rouva Huun ounailun mukaan sitä ennen jo jossakin ruotsalaisessa lastenkirja-antologiassa.

Syntyjään tanskalainen Ingrid Vang Nyman (1916–1959) tunnetaan ennen muuta Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossun hovikuvittajana. Hänen naiivin värikylläinen kuvitustyylinsä on ollut ilmestymisaikanaan varsin radikaalia, ja sopi senkin vuoksi mainiosti Astrid Lindgrenin lastenkirjojen maailmaan. Vang Nymanin 1940–50-luvun kuvitukset näyttävät 2000-luvun vinkkelistä raikkaan retrohenkisiltä. Hän elävöitti kuviaan mieluusti hauskoilla kangaskuvioilla ja reippailla vastavärikontrasteilla.

Grimmin veljesten ja Charles Perrault´n muokkaama kansansatu Punahilkasta kuuluu klassikkosatujen aateliin... ja myös siihen vähemmän traumatisoivien satujen kastiin.

Sadun pelottavuutta liennyttää runsas vuoropuhelu ja väri-iloa hehkuvat Vang Nymanin kuvitukset.

Punahilkka on konstailematon varoitustarina siitä, kuinka vanhempien neuvot ovat kultaakin kalliimpia. Punahilkka tosin oppii tämän vasta ikävien vastoinkäymisten jälkeen, mutta onneksi vierailu suden vatsassa ei juurikaan näyt vahingoittaneen:Tällaisia pieteetillä toimitettuja sekä lukijakunnan tarpeet huomioivia lasten klassikoita pitäisi julkaista paljon nykyistä enemmän.

Ei kommentteja: