keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Pätevä ja kätevä tietokuvakirja veneilystä


Martti Lintunen & Kirsi Tuura: Merikarhun matkassa. Lasten veneilykirja. 40 sivua. Otava 2010.
Merikarhun matkassa. Lasten veneilykirja kolahti Rouva Huun postilaatikkoon eilen, ja harmaan-ankean alkupäivän nyt iltapäivästä vihdoin kirkastava aurinko houkutti lukemaan sen heti tuoreeltaan. Tämä kirja antaa nimittäin lupauksen pian tulevasta kesästä: sen raikkaasta kuvamaailmasta voi haistaa merilevän, tuntea meriveden pirskahdukset kasvoillaan ja auringon häikäisevän valon silmissään ja lämmön ihollaan.

Merikarhun matkassa on hyvä esimerkki tekstiltään tarkkaan punnitusta ja visuaalisesti viimeisen päälle suunitellusta lasten tietokirjasta. Se ei näännytä lukijaa tai nuorta kuulijaa liian täyteen pakatulla tietomäärällä, vaan tarjoilee sitä sopivan kokoisina haukkapaloina viihdyttävän ja samastumista helpottavan tarinan kautta.

Isoisä – Martti Lintunen itse, näin oletan – luotsaa lapsenlapsiaan, noin kymmenvuotiaita Veraa ja Neppua, veneilyn alkeisiin rauhallisin ja huolehtivin äänenpainoin. Lisäväriä antavat pesunkestävät laivakoirat, Arska ja Rolle.

Paljon tietoa on kätketty myös lasten ja isoisän väliseen vuoropuheluun ja tiivistä tietoa tai hauskoja kuriositeetteja (… kuten vaikkapa eläimellistä veneilysanastoa) löytyy vielä pienemmillä kirjasinfonteilla ladotuista osuuksista. Veneilytiedon lisäksi saadaan yleistietoa vaikkapa jokamiehen oikeuksista.Rouva Huusta on vanhemmiten tullut todellinen maakrapu, vaikka varhaisessa lapsuudessa pääsinkin usein vaarini moottoriveneen kyydissä Paraisten saaristoon pienille venematkoille.

Kirsi Tuuran ja Martti Lintusen valokuvat herättävät minussa outoa, tarkemmin määrittelemätöntä nostalgiaa. Onko kyse 1970-lukulaisesta tavasta tehdä valokuvin kuvitettuja lastenkirjoja, joissa lapset osaavat olla luonnollisesti, ilman turhaa tekotaiteellista pönötystä? Vai syntyykö mielikuva kauniista valosta ja sen leikittelystä veden pinnalla, joka assosioi niihin lapsuuden alati aurinkoisiin kesiin?Valokuvaaja, kirjailija ja toimittaja Martti Lintunen (s. 1945) tunnetaan monista pikkulapsille suunnatuista eläinaiheisista kuvatietokirjoistaan (esim. Pikku kengurun loikka, Otava 1991 ja Pikku poron syntymäpäivä, Otava 2007). Hänet palkittiin vuonna 2008 Suomen tietokirjailijoiden Tietopöllöpalkinnolla ansioistaan nimenomaan lapsille suunnattujen valokuvakirjojen tekijänä.

Ei kommentteja: