lauantai 24. huhtikuuta 2010

Ajaton ja valloittava Matti ja krokotiili


Hannu Taina: Matti ja krokotiili. 3. painos Otava 2010.

Taidegraafikko, akateemikko Outi Heiskanen on tänään Lapsimessuilla julkistanut vuoden 2010 Lastenkirjapöllö-palkinnon saajaksi Hannu Tainan kuvakirjan Matti ja krokotiili (Otava 1992).


Heiskanen perusteli valintaansa mm. tähän tapaan:

Matti ja krokotiili on hauska sekoitus Tainan omia lapsuuden muistoja ja nykylapsen arkea. Kaupungin hälyn ja kiireen keskellä kuvakirja kannustaa lasta tarkkailemaan lähiympäristöään kaikki aistit avoinna.


Matin ja krokotiilin ystävyydestä kertova kirja on Hannu Tainan ensimmäinen oma kuvakirja, johon hän teki myös tekstin itse. Kuvakirja on asetelmiltaan klassinen tarina lapsen ja mielikuvituseläimen ystävyydestä. Tainan taidokas, värien, valon ja varjojen kontrasteja silmiähivelevästi toistava kuvitus on mestarin työtä.Kuvakirja on kunnianosoitus Helsingin vanhoille jugendkerrostaloille. Todennäköisesti helsinkiläiset tunnistavat kuvista aitoja katunäkymiä.

Matin koti on miellyttävän boheemi: hänen vanhempansa kunnioittavat selvästi kalustevalinnoillaan ja koko elämäntavallaan kaikkea ajan patinoimaa. Matin isän kerrotaan myös rakentavan kotitalon kellarissa barokkikaappia, josta tulee "Kodin Ylpeys".Matin pikkuvanhassa olemuksessa on jotain hyvin herkkää ja hetkeen virittynyttä. Matti on selvästi itsekseen viihtyvä tutkijaluonne, joka on siirtymässä uuteen ja jännittävään elämänvaiheeseen. Viimeisellä aukeamalla kerrotaan isän ja Matin yhdessä ostamasta tarharepusta.

Kirjakauppasäätiö jakaa vuorovuosin Lasten- tai Nuortenkirjapöllö-palkinnon tunnustuksena yli kymmenen vuotta sitten julkaistusta, mutta edelleenkin merkittävänä pidettävästä lasten- tai nuortenkirjasta.

Palkinnolla kirjakauppa-ala haluaa kiittää vaikuttavia muistoja luoneita kirjailijoita ja kuvittajia ja tuoda heidät sekä heidän teoksensa myös uusien lukijapolvien ulottuville. Palkintoon kuuluu 1500 euron rahapalkinto sekä pronssinen kirjapöllöpatsas.

Muut Lastenkirjapöllöehdokkaat olivat Samuli ja Annukka Aikion ja Mika Launiksen Tyttö joka muuttui kultaiseksi koskeloksi, Pirkko-Liisa Surojeginin Metsähiiren tanssi sekä Katriina Viljamaa-Rissasen Jere löytää häntänsä. Viimeksimainittua lukuunottamatta muista ehdokaskirjoista on otettu uusintapainokset.

Ei kommentteja: