torstai 31. maaliskuuta 2011

Shaun Tan sai Alma-palkinnon


Rahalliselta arvoltaan maailman suurimman lastenkirjapalkinnon ( 558 000 euroa) sai eilen australialainen kuvittaja ja kirjailija Shaun Tan (s. 1974).

Rouva Huu on kuullut Tanista muutamia ihailevia lausuntoja, erityisesti ikärajattomasta The Arrival -kuvakirjasta. Rankat aiheet kuvakirjoissa -tutkimuksessa mainitaan myös Tanin angstinen kuvakirja The Red Tree esimerkkinä lapsen depressiota käsittelevästä kuvakirjasta.

Shaun Tanin kuvamaailmaan ja ajatuksiin voi tutustua hänen kotisivujensa kautta.
Palkinto tuli nimenomaan Tanin rohkeudesta kuvakirjallisuuden uudistajana: hän on luonut visuaalisesti loisteliaita kertomuksia, joissa ihminen on keskiössä.

Jury perusteli valintaansa seuraavasti:


Shaun Tan is a masterly visual storyteller, pointing the way ahead to new possibilities for picture books. His pictorial worlds constitute a separate universe where nothing is self-evident and anything is possible. Memories of childhood and adolescence are fixed reference points, but the pictorial narrative is universal and touches everyone, regardless of age.


Monet saattavat muistaa Shaun Tanin nimen äskettäin jaettujen Oscar-palkintojenkin tiimoilta. Tan palkittiin parhaasta animoidusta lyhytelokuvasta The Lost Thing. Tan on naimisissa graafisen suunnittelijan ja korusepän Inari Kiurun kanssa.

Shaun Tanin kirjoja on käännetty noin kymmenelle kielelle – ja toivottavasti mitä pikimmiten myös suomeksi!

Astrid Lindgrenin muistopalkinto perustettiin vuonna 2002 rakastetun ruotsalaisen kirjailijan kunniaksi. Se myönnettiin nyt yhdeksännen kerran.

12-henkinen raati pyytää ehdotuksia kansainvälisiltä toimijoilta ja järjestöiltä ja ottaa nämä varteen lopullista päätöstä tehdessään. Palkintoraatiin kuuluu myös turkulainen lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija Maria Lassén-Seger.

Suomesta ehdokkaiksi nousivat tänä vuonna Christina Andersson, Linda Bondestam, Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Sinikka ja Tiina Nopola, Mauri Kunnas ja Tove Appelgren.

Eilen julkistettiin Bolognan kansainvälisillä kirjamessuilla myös kansainvälisen H. C. Andersen mitalin suomalaiset ehdokkaat vuodelle 2012: kirjailijat Sinikka ja Tiina Nopola ja kuvittaja Virpi Talvitie. Talvitie on ehdolla palkinnolle jo kolmatta kertaa: edellisen kerran hän oli ehdolla vuosina 2006 ja 2008.

9 kommenttia:

kirsti k kirjoitti...

"Suomen omat ehdokkaat olivat tänä vuonna Hannu Mäkelä ja brittiläinen nuortenkirjailija Jacqueline Wilson."

Taidan olla taas ihan pihalla.
Keitä sitten olivat mm. Mauri Kunnas, Nopolat ja Tuula Kallioniemi, jotka YLE:n uutisoinnin (lokakuu 2010) mukaan olivat Suomen Alma-ehdokkaita?

Raili Mikkanen kirjoitti...

Tarkistin ehdokkaamme vuodelle 2011 palkinnon omilta sivuilta, sillä tiesin mm. Tuula Kallioniemen olleen ehdolla. Sain seuraavan listan, mitä ei ole tainnut oikeassa muodossaan näkyä missään.

Suomen edustajat olivat: Christina Andersson, Linda Bondestam, Tuula Kallioniemi, Kirsi Kunnas, Mauri Kunnas, Sinikka Nopola, Tiina Nopola ja Alexander Reichstein.

Ja tähän fanfaarit. Jo ehdokkuus on niin hieno asia, että siitä pitäisi lyödä rumpua huomattavasti enemmän. Nyt tietoa ei tainnut olla missään.

Raili Mikkanen kirjoitti...

Tarkistin Alma-palkinnon saajat vuodelle 2011 palkinnon omilta sivuilta, sillä tiesin mm. Tuula Kallioniemen olleen ehdokkaana, vaikka en ole nähnyt tietoa missään julkisessa sanassa.

Ehdokkaamme olivat seuraavat:
Christina Andersson, Linda Bondestam, Kirsi Kunnas, Mauri Kunnas, Sinikka Nopola, Tiina Nopola ja Alexander Reichstein.

Ja tähän kuuluvat fanfaarit, sillä jo ehdokkuus on niin hieno juttu, että se olisi pitänyt näkyä näyttävästi ja laveasti rummunpäristysten kera. Jopa kustantajat ovat jättäneet tiedottamatta asiasta omien kirjailijoittensa osalta. Olen aika tyrmistynyt!

Rouva Huu kirjoitti...

Rouva Huu paikkailee myös omia väittämiään. Aika kimuranttia on tämä ehdokkaiden asettelu, sitä ei voi kiistää.

Alma-palkinnon omilla sivuilla
http://www.alma.se/sv/Nominering/Kandidater/2011/

mainitaan suomalaisina vuoden 2011 palkinnon ehdokkaina Christina Andersson, Linda Bondestam, Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Sinikka ja Tiina Nopola, Mauri Kunnas ja Tove Appelgren.

Ehdokkaitahan ovat Suomestakin saaneet ehdottaa monet eri tahot, näistä ehdotuksista todennäköisesti kaikki eivät ole kuitenkaan yltäneet lopulliseen kisaan.

Raili Mikkanen kirjoitti...

Jännää. Minä löysin noilta sivuilta ja vuodelta 2011 mainitsemani nimet. Ovatko siis minun luettelemani olleet asetettuja ehdokkaita ja sinun mainitsemasi lopullisia? Vai miten ihmeessä nämä nyt menevät? Eipä ihme, jos on ollut toimittajillakin sormi suussa.

Raili Mikkanen kirjoitti...

Tässä vielä sieltä suoraan PDF-listasta kopioituina.
Finland
Andersson, Christina Author
Bondestam, Linda Illustrator
Kallioniemi, Tuula Author
Kunnas, Kirsi Author
Kunnas, Mauri Illustrator
Nopola, Sinikka Author (with Nopola, Tiina)
Nopola, Tiina Author (with Nopola, Sinikka)
Reichstein, Alexander Illustrator

Taidan olla lopullisesti sekaisin, mutta mistä kohdasta sinä löysit nuo omasi? En nyt yritä tässä muuta kuin selvittää itselleni ja hekä muillekin, miten ensi vuoden ehdokkaat saisi paremmin esille.

Anonyymi kirjoitti...

No jo on outoa.
Kyllä minä sain ihan viralliselta taholta Ruotsista tosi paksun nipun paperia, joissa annettiin ohjeita mahdollisen voiton suhteen ja ilmoitettiin virallisesti minun olevan ehdolla yhtenä muiden kymmenien joukossa. Niin, että ilmeisesti olin ehdokas.

Ehdokkaaksi asettaneita tahoja ei taidettu mainita. Tosi on, että eri tahot saavat nimetä omat ehdokkaansa, ja taisivat tänä vuonna myös kaikki eri tahojen ehdokkaat olla mukana. Minut asetti ehdokkaasti SNI.

Tämä nyt vain vahvistaa entisestään käsitystäni muutamistakin arvostukseen liittyvistyä asioista. Kun en ole tottunut nostamaan "kissanhäntää", en sitä nytkään nostanut, vaikka vähän ihmettelinkin muutamia tiedottamiseen liittyneitä (tai pikemminkin liittymättä jääneitä) seikkoja. Eilen taisivat tv-uutisissa vilahtaa meikäläiset nimetkin sentään, kun voittaja julkistettiin. Ennakkoon ei hiiskaistu kotoisissa välineissä halaistua sanaa.
Miten minä olen muistavinani , että tuo lista Toivoset, Nopolat jne. oli viime vuoden lista. Ja tämän vuoden listalla olin nähnyt vaihtelevasti oman nimeni lisäksi välillä Mauri Kunnaksen, välillä Mauri ja Kirsi Kunnaksen... Olisi kiintoisaa tietää, mistä moinen sekalaisuus johtuu.
Kaiken kaikkiaan ei liene erityisen merkittävää päästä tällaiselle kansainväliselle listalle, kun jokainen kuitenkin tietää, ettei maailman suurin lastenkirjapalkinto sentään Suomeen voi tulla,joten mitäpä siitä rumpua lyömään.

Kun en nyt ole kotona, en voi tarkistaa niistä Ruotsista lähetetyistä virallisista "onnitteluista" sitä, ketkä lopulta ehdokkaina olivat.

Niin tai näin, paljon melua tyhjästä.

Tuula Lorukujalta

Raili Mikkanen kirjoitti...

Ahaa. Ehdokkaat asetetaan niin, että tuo minun listani on se, joista nyt palkittiin Shaun Tan, sinun on edellisen vuoden. Sinikka ja Tiina ovat molemmissa. Sivuilla kerrotaan, että nyt asetetaan vuoden 2012 ehdokkaita.

Rouva Huu kirjoitti...

Tällaiset kansainväliset monivaiheiset kirjallisuuspalkinnot taitavat olla ihan oma palkintoinstituution lajinsa. ALMA prisetin sivuilla sanotaan raadin työskentelystä mm. seuraavaa:

Varje år går juryn igenom de hundratals förslag som kommer in från nominatorerna.

Eli jury käy läpi tosiaan SATOJA eri maista saapuneita ehdokkaita, joista sitten muodostaa käsitykseni mukaan tuon ehdokaslistan, joka on siis vuoden 2011 kandidaattien osalta luettavissa osoitteesta http://www.alma.se/sv/Nominering/Kandidater/2011/.

Vuoden 2010 ehdokaslistalla oli monia myös tänä vuonna listalla olleita kirjailijoita: Tove Appelgren, Havukainen & Toivonen, Mauri Kunnas, Hannu Mäkelä ja Sinikka & Tiina Nopola.

Voisi tosiaan olla hyvä idea, että esim. Suomalaisen kirjallisuuden edistämiskeskus FILI laatisi vastaisuudessa viralliset uutiset näistä ehdokasasettelun eri vaiheista. Tällaiset kansainväliset lastenkirjapalkinnothan ovat merkittävä osa suomalaista kirjalllisuusvientiä ja lastenkirjallisuuden tunnetuksi tekemistä ylisummaan.