torstai 17. lokakuuta 2013

Onnimanni-palkinto haravoi ansiokkaasti koko lastenkirjakenttää

Kotkassa on hetki sitten jaettu Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinto oululaisen Valveen sanataidekoulun Saareen-näyttelylle.

Näyttelyn pohjana ovat 32 kotimaisen kirjailijan teokset ja se tarjoaa elämyksellisen matkan saareen ja veden tarinoihin. Näyttely oheistoimintoineen on taidokkaasti rakennettu monipuolinen kokonaisuus, joka tukee kirjallisuuteen tutustumista ja sanataidekasvatusta innovatiivisella tavalla.

Palkintoperusteluissa sanotaan mm. seuraavaa:

Lukutaidon rapautumisesta ja lukumotivaation heikkenemisestä on oltu viime aikoina huolestuneita. Saareen-näyttely innostaa lukemiseen houkuttelemalla tarinat kirjojen kansista ulos ja rakentamalla niistä konkreettisen, mielikuvitusta ruokkivan seikkailun. Monipuolinen näyttely tarjoaa mahdollisuuksia myös rauhoittumiseen, tarinoiden ja näyttelyn tilojen tutkailemiseen ja sitä kautta uusiin oivalluksiin tekstien parissa.

Näyttely kokonaisuutena toimii suurena kirjavinkkinä, joka saa etsimään näyttelyssä oleville tarinoille jatkoa mukana olevista teoksista. Vuodesta 2010 eri paikkakunnilla kiertänyt näyttely on saanut jo yli 50 000 kävijää. Se on siten onnistunut tavoittamaan monet suomalaiset ja viemään tällä tavoin kirjallisuuden asiaa eteenpäin.

Palkintolautakunta haluaa kiinnittää huomiota myös siihen näkymättömään työhön, jota jokainen näyttely syntyäkseen vaatii. Laajaan kirjalliseen aineistoon perustuvan näyttelyn työstäminen ja teosten valinta on edellyttänyt näyttelyn suunnittelijoilta asiantuntemusta, huolellista taustatyötä, luovuutta ja ennen kaikkea näyttelystäkin välittyvää intohimoista suhtautumista asiaan.Saareen-näyttelyn taiteelliseen ydintyöryhmään ovat kuuluneet Valveen sanataidekoulun vastaavat sanataideopettajat Anna Anttonen, Kati Inkala, näyttelysuunnittelija ja kuraattori Antti Tenetz, lavastaja Petri Haapakoski sekä tuottaja Satu Alajoki.


Palkintolautakuntaan kuuluivat lastenkirjastonhoitaja Irmeli Holstein puheenjohtajana sekä tutkija Seija Haapakoski, tietopalvelusihteeri Matti Karjalainen, kustantaja Leena Reiman ja muusikko Hannu Sepponen.

Onnimanni-palkinto jaettiin jo 20:ttä kertaa. Sen jakaminen ajoittuu yleensä Sadun päivään 18.10 tai sen tuntumaan. Palkinto jaetaan vuosittain tai vähintään joka kolmas vuosi yksilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa. Palkintoon kuuluu Marjatta Kurenniemen  lastenromaani Oli ennen Onnimanni sekä kolme raha-arpaa.

Onnimanni-palkinto puoltaa paikkaansa senkin vuoksi, että sitä ei jaeta  yksittäisen  kirjailijan, kuvittajan tai kääntäjän työstä, sillä näille toimijoille on jo kosolti muita palkintoja. Työryhmien, yhteisöjen, järjestöjen ja muiden lastenkulttuurin ja –kirjallisuuden kentällä yleisten toimijoiden työ tulee palkinnon kautta nähdyksi ja tunnustetuksi.   

Valveen sanataidekoulun Saareen-näyttely on avoinna Kotkassa Merikeskus Vellamossa 8.12.2013 asti.

Lämpimät onnittelut Onnimanni-palkinnosta Valveen sanataidekoululle! 

  

2 kommenttia:

KirsikkaM kirjoitti...

Saareen -näyttely oli keväällä pitkään myös Annantalossa Helsingissä, jossa sen kokivat ja näkivät monet tarhalaiset ja koululaiset. Mukavaa, että näyttelyn työryhmä on palkittu.Onhan siis on kyse nimenomaan samasta näyttelystä?

Rouva Huu kirjoitti...Kyllä vaan, samasta näyttelystä on kyse. Tiettävästi Saareen-näyttelyn kiertue päättyy Kotkaan, mutta kenties Onnimani-palkinnon nosteessa näyttely saa vielä jollain paikkakunnalla jatkoaikaa?