perjantai 4. lokakuuta 2013

Pienellä nallella on iso sydän – ja paljon kavereita !
Turun kirjamessuilla on hetki sitten julkistettu Suomen Kirjakauppasäätiön vuosittain jakaman Lastenkirjapöllö-palkinnon saajat. 

Toimittaja Pasi Heikura, Alivaltiosihteerinäkin tunnettu monitoimija,  on jakanut palkinnon Tuula Kallioniemen kirjoittamalle ja Christel Rönnsin kuvittamalle saturomaanille Kaveria ei jätetä, pikku nalle (Otava 2005).

Pasi Heikura valitsi voittajan esiraadin asettamista ehdokkaista.

Heikura suhtautui tehtäväänsä hyvin vastuullisesti ja eläytyi rooliinsa sadun henkeen. Hän luonnehti hyvänä haltijana olemista rankaksi: kolmesta ainutlaatuisesta ja lajissaan täydellisestä kirjasta piti nostaa esille vain yksi, kun olisi tehnyt mieli nostaa esille ne kaikki. Lopullisen valinnan tekeminen saikin Heikuran tutemaan itsensä hyvän haltijan sijasta ilkeäksi äitipuoleksi!

Heikura linjasi valintaansa mm. seuraavasti:

Kallioniemi kuvaa Roope-pojan pärekorillisen kokoisen nalle-kokoelman pehmolelujen luonteet hienovaraisen tarkasti. Nallejoukko muodostaa kirjan mittaan yhteisön, jonka ryhmädynamiikan kehittymistä Kallioniemi seuraa tarkkanäköisesti ja oivaltavasti.  
Ja mikä tärkeintä: vaikka kirjassa kuvataan vakaviakin aiheita, kuten nallesieppauksia, se ei ole missään vaiheessa pelottava. Ja mikä vielä tärkeämpää: vaikka kirja ei ole pelottava, jokainen luku päättyy jännittävään tilanteeseen, jossa lukemista on lähes mahdoton lopettaa kesken. 
Christel Rönnsin kuvitus antaa Kallioniemen tekstille herkän ja kolmiulotteisen hahmon. Koska kirjan vaiheista suuri osa tapahtuu Roopen mielikuvituksessa, Rönns antaa tilaa myös lukijan mielikuvitukselle eikä sorru liikaan alleviivaukseen.

Kirjakauppasäätiö ja Kirjavälitys palkitsevat Kirjapöllöllä vähintään viisi vuotta sitten ilmestyneen ja erityisen kiehtovan lastenkirjan. Palkintoon kuuluu Kirjapöllö-patsas sekä 1 500 euron stipendi. Palkinnon tunnuslause on Hyvä kirja elää!

Palkinnosta mittelivät loppumetreillä myös Hannele Huovin ja Kristiina Louhen Maailman paras napa. Satuja sinusta (Tammi 2005) ja Jukka Itkosen ja Christel Rönnsin Sorsa norsun räätälinä (Otava, 2008).  

Pidemmälle, jatkuvajuoniselle saturomaanille kaivataan lisää tekijöitä. Lastenkamareissa, päiväkodeissa ja kouluissa on tahkottu jo vuosikymmeniä Astrid Lindgrenin sinänsä riittoisia ja laadukkaita saturomaaneita, ja niiden rinnalle olisi hienoa saada  myös entistä enemmän uusia, kotimaisia haastajia. 

Sujuva kerronta, lasta kiinnostavat sankarit ja eläytyvä kuvitus siivittävät koko perheen yhteistä lukuharrastusta. 

Kaveria ei jätetä, pikku nalle on ilmestynyt uusintapainoksena. Se on itsenäinen jatko-osa kirjalle Tule takaisin, pikku nalle (Otava, 2003).

Lastenkirjahylly onnittelee lämpimästi sympaattisen nalletarinan luojia, Tuula Kallioniemeä ja Christel Rönnsiä !1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Tuula Kallioniemi kiittää rouva Huuta.
Ja lähettää lämpimät terveiset Maailman parhaalle navalle ja Sorsalle norsun räätälinä. Kuin myös kaikille lukuisille ja lukemattomille, jo kauan eläneille tai vasta elinkaartaan aloitteleville kirjoille.
Näissä skaboissa toivoisi, ettei puhuttaisi voittajasta, vaan fokus olisi tunnustuksessa. Ei ole mitattavissa, mikä kirja on ensimmäisenä maalissa tai hyppää korkeimmalta. Kriteerit eivät ole ikinä yhteneväiset.
Parasta on se, että nykyisinä hektisinä aikoina muistutetaan tällaisella tunnustuksella siitä, että viisi, kymmenen tai sata vuotta sitten ilmestynyt kirja ei silti ole kuollut.

T von L