lauantai 12. huhtikuuta 2014

Osaatkos lukea Lastenkirjahyllyä?





Lukuviikon kunniaksi rouva Huu opastaa nyt kuinka Lastenkirjahyllystä saa enemmän iloa ja hyötyä.

Lastenkirjahyllylle on kertynyt yli neljän vuoden aikana vakiintunut lukijakunta, joka koostuu ymmärrykseni mukaan monista alan toimijoista: kirjastonhoitajista, kirjavinkkareista, opettajista, kasvattajista, lasten vanhemmista, kuvittajista, kirjailijoista ja kustannustoimittajista.


Rouva Huun iloksi lukijoita todella piisaa. Kirjallisuusblogeja seuraavan tilaston mukaan  Lastenkirjahylly on eniten luetuimpien kirjallisuusblogien listalla aivan kärjen tuntumassa!


Lastenkirjahyllyyn eksytään joskus vahingossa: siitä kertovat käyttäjätilastoista löytyvät toinen toistaan absurdimmat hakusanat: 

Käyttääkö prinsessat sukkahousuja? 
Lapsi kaataa kirjahyllyn 
Alastomat lapset
Kuka on kirjoittanut kirjan pieni majakirja?
Hammaskeiju runo
Anssi Paukku
Raatokukka
Koristekiemurat tekstissä
Mikä yhdistää Sakari Topeliusta ja ABBA-yhtyettä? 


Lastenkirjahyllyllä on myös toistuvista käynneistä päätellen uskollisia lukijoita ulkomailla – kenties he ovat suomalaisen kirjallisuuden kääntäjiä tai ulkomailla työkomennuksen tai muun syyn takia (esim. Virossa, Ruotsissa, Saksassa, Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa) asuvia lapsiperheitä? 

Kevättalven mittaan Lastenkirjahyllyä on luettu kotomaan lisäksi jopa Venäjällä, Rio de Janeirossa Brasiliassa, Las Palmasissa Espanjassa ja Venetsiassa Italiassa. Ja taannoin Tel Avivissa Israelissa oli päädytty Lastenkirjahyllyyn googlettamalla  Maija Karman teosten hintaa! 

Olen pyrkinyt luomaan Lastenkirjahyllystä monipuolisen runsaudensarven, josta olisi tekstipäivitysten lisäksi muutakin iloa.

Vasemmassa ylälaidassa olevaan hakukenttään voi kirjoittaa teoksen, kirjailijan, kuvittajan tai aihepiirin nimen, josta haluaa etsiä tietoa.

Kirjoittamalla hakukenttään vaikkapa Kristiina Louhi, saa luettavakseen Lastenkirjahyllyssä ilmestyneet Louhen kuvittamien/ ja tai kirjoittamien lastenkirjojen arviot.

Blogiarkistoa ees-taas selaamalla pääsee käsiksi myös vanhoihin teksteihin.

Oikeanpuoleisesta pitkänhuiskeasta palkista voi klikata eri aihepiirejä, ja saada näin luettavakseen tiettyä teemaa Lastenkirjahyllyssä käsittelevät arviot, vaikkapa perhesuhteista, rankoista aiheista tai historiallisista nuortenromaaneista.

Monipolvisen linkkilistan kautta pääsee klikkaamalla järjestön/ toimijatahon, kirjailijan/ kuvittajan kotisivulle tai blogiin. Otan kernaasti vastaan myös vinkkejä uusista hyvistä toimijoista! (Ja heti kun kevään työkiireet helpottavat, päivitän myös lastenkirjallisuudesta säännöllisesti kirjoittavien blogien listaa ajantasaiseksi.)

Varsinaisiin blogiteksteihin laitan aina sopivan tilaisuuden tullen myös suoria linkkejä, joista saa lisätietoa esiteltävästä teoksesta tai sen tekijöistä. Linkki ilmaantuu tekstiin punaisella värillä, ja sitä klikkaamalla pääsee suoraan kohteeseensa: esimerkiksi tästä klikkaamalla pääsee suoraan Lastenkirjainstituutin sivuille.  Laitan usein myös linkin Lastenkirjahyllyssä aiemmin julkaistuihin teksteihin. Esimerkiksi tästä pääsee lukemaan Lastenkirjahyllyn perustamiseen liittyviä ajatuksiani yli neljän vuoden takaa.

Tänään vietetään valtakunnallista kritiikin päivää. 

Rouva Huu juhlistaa päivää Helsingissä Tieteiden talolla. Suomen Arvostelijain liitto ry järjestää Kritiikki verkossa -tilaisuuden, jossa pureudutaan sosiaaliseen mediaan ja blogikirjoittamiseen. 

3 kommenttia:

Pepita Ruutu kirjoitti...

Wau! Onneksi olkoon! Katosin tuota lukutilastoa ja Lastenkirjahylly komeili kakkosena. Hopea ei ole häpeä!

Anonyymi kirjoitti...

Oi, tämä oli minulle tärkeä postaus. Olen blogillisesti sen verran noobi, että olen vielä kaikin tavoin hieman pihalla kuvioista. Jopa tuo aihealue-lista oli minulle uusi aluevaltaus... :)

Jälkikasvu auttaa muuten kaikessa tietokoneisiin liittyvissä asioissa, mutta blogimaailma ja yllättäen myös facebook saa jokaisen kaikkoamaan läheltäni. Huokaus. -.-

Vielä kun jostakin löytäisin jonkinlaisen blogietiketin (kirjallisten blogien etiketin), niin jopa riehaantuisin. :)

Mukavaa viikonloppua ja jaksamista kevääseen!

T. Johanna

Anonyymi kirjoitti...

Komea sijoitus listalla, mutta eipä ansiotta!
Taru