perjantai 4. huhtikuuta 2014

Kasvatetaan toukasta perhonen
Lastenkirjakioski Toukka os. Fleminginkatu 8, Helsinki. Avoinna ke, to ja pe klo 13–17.30 ja lauantaisin  klo 11–16.


Lasten- ja nuortenkirjallisuuden saatavuus on entistä isompi ongelma.

Keskiviikkona kansainvälisen lastenkirjapäivän kunniaksi Helsingin Annantalolla järjestetyssä suomalais-venäläisessä lastenkirjaseminaarissa kääntäjä Anna Sidorova ja kuvakirjailija Zina Surova kiteyttivät ytimekkäästi venäläisen lastenkirjallisuuden perustavaa laatua olevan ongelman:

Venäjällä ei niinkään enää ole ongelmana se, mistä lastenkirjoissa saa puhua, vaan mistä lastenkirjoja ylipäätään voisi ostaa!

Pienten erikoiskustantamoiden vaihtoehtoisen tarjonnan levikki rajoittuu vain suurimpiin kaupunkeihin, Pietariin ja Moskovaan. Kirjastoon hankitut kirjat saadaan usein lainaajien käyttöön jopa parin vuoden viiveellä.

Suomessa perinteinen kirjakauppamyynti on viime vuosina  kapeutunut, kun kirjakauppaketjut karsivat roimasti myyntiin otettavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden valikoimaa.


Eric Carlen nälkäinen toukka toimii  lastenkirjallisuuden ystävien lastenkirjojen ahmimisen symbolina. Eric Carlen kuvitusta klassiseen reikäkuvakirjaan Pikku toukka paksulainen, Tammi, uusin painos 2012.


Aktiiviset naiset, lastenkirjallisuuteen niin tekijöinä, kulttuuriviejinä kuin välittäjäportaastakin tunnetut  Tiina Lehtoranta,  Salla Savolainen, Leena Virtanen ja Ilmi Villacis löivät viisaat päänsä yhteen. 

He tarttuivat tuumasta ripeästi toimeen ja perustivat pari viikkoa sitten uuden pikkuruisen lastenkirjakaupan Fleminginkadulle Helsingin Kallion kaupunginosaanLastenkirjakioskin raikkaan visuaalien yleisilmeen, remontista ja
sisustuksesta alkaen, on suunnitellut kuvittaja Salla Savolainen. Kuva otettu
avajaisten jälkeisenä sunnuntaina. Kuva PHH.


Kauppaa varten on perustettu voittoa tavoittelematon Toukka-yhdistys, jonka mottona on lasten oikeus laatukirjallisuuteen. Toukka testasi toimintaideaansa ensin pop up -myyntinä viime marraskuussa Annantalolla ja joulun alla Kallion Kulmahuoneella. Vastaanotto oli innostunutta ja toiminta päätettiin vakiinnuttaa kivijalkakauppaan.

Idea syntyi tarpeesta pidentää lastenkirjojen elinikää tilanteessa, jossa kirjakauppaketjut pitävät esillä enimmäkseen vain uusinta ja suosituinta lastenkirjallisuutta. Toukka tarjoaa myös varteenotettavan vaihtoehdon kustantamoissa viime vuosina yleistyneelle makuloinnille.

Toukka ry aikoo järjestää tiloissaan myös lastenkirjoihin liittyvää ohjelmaa. Toukka-bussilla aiotaan kiertää myös eri puolilla Suomea festivaaleilla ja kesätapahtumissa.

Toukan kirjavalikoima keskittyy tällä hetkellä nimenomaan kotimaiseen lastenkirjallisuuteen ja etenkin kuvakirjallisuuteen. Vaihtuvissa kuvitusnäyttelyissä voi tutustua kuvitusoriginaaleihin.

Toukka-aktiivien seurannan mukaan antikvariaatit eivät pidä yllä kovinkaan isoa ja monipuolista lastenkirjallisuuden valikoimaa, sillä lastenkirjoja ostetaan yleensä lapsille lahjaksi ja silloin halutaan, että kirja on ehjä ja siisti.  Toukassa myynnissä olevat, muutamankin vuoden takaiset lastenkirjat ovat kaikki ehjiä ja pääosin kokonaan lukemattomia kappaleita.

Toukan lastenkirjakioski on laatuaan kolmas lastenkirjakauppa Suomessa. 

Ensimmäinen ja toimintakonseptiltaan pitkäikäisin oli Helsingin Fredrikinkadulla vuodesta 1977 vuosituhannen vaihteeseen toiminut Lasten kirjakauppa.  Saarni kustannuksen kupeeseen perustettiin syksyllä 2011 Simonkadulla vuoden verran toiminut Lastenkirjakauppa. 

Jospa tämä kolmas Toukka nyt sananlaskun mukaisesti toden sanoo.

Rouva Huu vetoaa kaikkiin lastenkirjallisuuden ystäviin ja haastaa mukaan lastenkirjatalkoisiin: mukavan rouhea ja piskuinen Toukan lastenkirjakauppa puhuu näinä niukkoina aikoina lastenkirjallisuuden puolesta ilman kaupallista tingelis-tangelista.

Kasvakoon siitä ajan myötä Eric Carlen klassisen toukkakuvakirjan mukainen suuri, kaunis perhonen.Lastenkirjallisuuden ja -kulttuurin vaaliminen vaatii nyky-Suomessa entistä enemmän tahtotilaa. Jotta toukka varttuisi uhkeaksi perhoseksi, sen täytyy saada tukea ja huolenpitoa monelta taholta – olipa kyse oikeasta perhosentoukasta tai lastenkirjallisuuteen erikoistuneesta pikkuruisetsa kirjakaupasta. Eric Carlen kuvitusta klassiseen reikäkuvakirjaan Pikku toukka paksulainen
1 kommentti:

Masa kirjoitti...

VOI!
Kun vaimoni Johanna pääsisi penkomaan hyllyjä. Olisi elementissään.
Terv MM