keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Palkintosadetta ja ehdokkuuksia riittää myös keväälle


Tähän viikkoon on jälleen osunut epätavallisen paljon lasten- ja nuortenkirjallisuuden palkintoihin ja ehdolle asettamisiin liittyviä uutisointeja.
Kaarinan kirjaston varsinaissuomalaisille lasten- ja nuortenkirjailijoille kohdennetun Kirjava kettu -palkinnon saaja on julkistettu. Maanantaina 12. toukokuuta palkinto luovutetaan kirjailijapseudonyymi Magdalena Haille lasten- ja varhaisnuortenromaanista Kerjäläisprinsessa (Karisto 2012).
Palkinnon saaja valittiin lasten ja nuorten äänestyksen kautta ja painoarvoaa annettiin myös Piispanlähteen koulun lukuraatilaisille.  

Kirjava Kettu -palkinnon ehdokkaina oli kuusi Kaarinan kirjaston henkilökunnan esiraadin esiin nostamaa ehdokasta. Ehdolla olivat myös  Hannu Hirvosen Virtahepojen laulujuhlat (Tammi 2013), Markku Karpion Mun isäni on avaruusmies (Tammi 2012), Roope Lipastin Vilhelmiina ja vanha röyhyttelijä (WSOY 2012), Marita Katariinan  Sammalkummulla juhlitaan (Ilon Purje 2012) ja Reetta Niemelän & Salla Savolaisen  Tikkumäen koirat (Otava 2013).

Otavan kustantamo vuosittain jakaman 15 000 euron suuruisen Kaarina Helakisa -palkinnon sai puolestaan kahdella Puluboi-kirjallaan tutuksi tullut Veera Salmi (s. 1976).  

Vuonna 1999 perustetulla Kaarina Helakisan muistoksi perustetulla palkinnolla Otavan Kirjasäätiö haluaa tukea ja edistää laadukkaan kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asemaa. Palkinto myönnetään tunnustuksena merkittävästä kirjallisesta saavutuksesta lasten- ja nuortenkirjallisuuden alueella.  

Perusteluissa sanottiin mm. seuraavaa: 
Anarkistisuus ja ennakkoluulottomuus läpäisee Veera Salmen kirjoissa kaiken. Se on henkilöissä, se on kielessä, huumorissa ja rakenteessa. – – Myös Puluboin ja Ponin kirjojen rakenne on uudenlainen alakouluikäisten kirjallisuudessa. Kirjoissa on monia eri näkökulmia ja tyylejä. – – 
Kielen kokeilevuus ja kielellä leikittely on ilmeisimmillään Puluboin puheessa. – – Salmi tekee lukijan tietoiseksi kielestä ja sen mahdollisuuksista monin muinkin tavoin: hän tyylittelee, oivaltaa, yllättää, yhdistelee, tekee näkyväksi. Usein kieli myös kuljettaa ajatusta, johtaa omiin omituisiin suuntiinsa. 
Huumori on olennainen osa Veera Salmen lastenkirjoja. Salmen huumori on kielellistä iloittelua, kakkahuumoria, parodiaa. Siinä on paljon hurlumheitä, mutta myös runsaasti lämpöä ja inhimillisyyttä. Eikä huumori tuntuisi niin hulvattomalta, ellei sen vastakohtana olisi vakava. Sillä Veera Salmen tekstistä välittyy syvä ymmärrys lasten elämäntilanteita kohtaan. Aikuisen silmissä kuva on joskus karu: yksinäinen tyttö, vanhemmat aika lailla hukassa, perheen ristiriidat, turvaverkkojen aukot. Mutta Salmi ei tuputa: asiat kolahtavat niihin, jotka ne tunnistavat. Main elämä on monen lapsen arkea, ja vielä useampi jakaa saman kokemuksen, miltä tuntuu olla lapsi aikuisten maailmassa. Salmi ei idealisoi, mutta ei myöskään mässäile ongelmilla, vain toteaa ne. 
Lapsuus ja lapsena oleminen on Veera Salmelle arvo sinänsä. Kaikessa näkyy syvä ymmärrys lapsuutta ja lasten maailmaa kohtaan. Sitä maailmaa, jossa korkea ja matala, huumori ja vakava ovat yhtä tärkeitä ja ovat olemassa yhtä aikaa.

Tänään on julkistettu myös Laivakello-palkinnon ehdokkaat. Laivakello-palkinto (alk. 1996 Pertsa ja Kilu -palkinto) myönnetään tunnustuksena nuortenkirjailijalle joko ansiokkaasta urasta tai yksittäisestä teoksesta. Palkintona on Väinö Riikkilän merihenkisten Pertsa ja Kilu -poikakirjojen henkeä kunnioittaen messinkinen laivakello.

Jakajana ovat vuorovuosin Pekkas-Akatemia, Väinö Riikkilä -seura tai Pertsa ja Kilu -päivien järjestäjän valitsema toimikunta.  
Ehdokkaina vuoden 2014 Laivakello-palkinnolle ovat Reeta Aarnio, 
Hannu Hirvonen, 
Jukka-Pekka Palviainen, 
Sari Peltoniemi, 
Salla Simukka 
ja Kalle Veirto.
Esiraadissa työskentelivät kotkalaiset kulttuuritoimijat kirjavinkkari Markku Kestin johdolla sekä Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Maria Ihonen.
Minulla on ilo ja kunnia valita lopullinen voittaja kuudesta tasavahvasta ja suomalaisen nuortenkirjallisuuden lippua ansiokkaasti kantavalle ehdokkaalle. Laivakello-palkinnon saaja julkistetaan Pertsa ja Kilu -päivien avajaisten yhteydessä keskiviikkona 14. toukokuuta.

Lämpimät onnittelut Magdalena Haille, Veera Salmelle ja kaikille hyville ehdokkaille myös Lastenkirjahyllystä.  


Ei kommentteja: