tiistai 24. kesäkuuta 2014

Tarkkaavaisuus vaatii hiljentymistä


Sita Jucker & Kurt Baumann: Kuisku. Piilottelukirja. Suomentanut Anna-Maija Raittila. 28 sivua, Lasten Keskus 1984.

Kesällä ollaan aistit herkkinä; kuulostellaan, makustellaan ja välillä nähdään herkästi myös kokonaan piilossa olevia asioita.

Sita Juckerin ja Kurt Baumannin Kuisku on alaotsikkonsa mukaan piilottelukirja.

Vanhoissa aikakauslehdissä ja aikuisten hupilehdissä oli ennen vanhaan piilokuvia: kuvaa tarkasti katsomalla kuvan merkityssisältö muuttui toiseksi. Sittemmin näitä piilokuvia on julkaistu myös lastenlehdissä. 


Kuva-aukeamia yhdistää Kuisku-lintu, joka auttaa lasta sanallisilla ohjeilla löytämään kadonneen asian tai esineen. Tällä aukeamalla piilottelee pieni tyttö alhaalla aukeaman keskikohdassa. Sita Juckerin kuvitusta Kurt Baumannin tekstiin kuvakirjassa Kuisku, Lasten Keskus 1984. 


Kuisku on hyvä esimerkki hiljaisuuden lastenkirjasta: sen aukeamilla ollaan kaikessa rauhassa, katsotaan levittäytyviä  maisemia ja tapahtumantäyteisiä sivuja. Jokaiselle sivulle on kätketty lapsen löydettäväksi piilossa oleva asia, hahmo tai esine.Poikaa naurattaa: isoäidin kadonneet silmälasit ovat nimittäin tämän otsalla! 
Sita Juckerin kuvitusta Kurt Baumannin tekstiin kuvakirjassa Kuisku, Lasten Keskus 1984. 


Sita Juckerin herkät akvarellikuvat kätkevät uumeniinsa esimerkiksi pienen kukkia poimivan tytön, sirkusmaneesille eksyneen kyyhkysen, puutarhaan unohtuneen nallen ja järven pohjaan pudonneen piipun. 

Kurt Baumannin lyhyt riimitetty teksti ohjeistaa lasta hukassa olevan asian äärelle.


Sita Juckerin uimarantanäkymä saa hehkuvissa väreissään kaipaamaan kunnon uimakelejä. J
uckerin kuvitusta Kurt Baumannin tekstiin kuvakirjassa Kuisku, Lasten Keskus 1984. 

2 kommenttia:

Pepita Ruutu kirjoitti...

Tällaisia kauniisti toteutettuja piilokuvakirjoja tarvitaan nykyäänkin! Sellaista kiireetöntä pysähtymistä kirjan kuvien äärelle.

Rouva Huu kirjoitti...


Usein tuntuu, että tekstiä on kuvakirjoissa aivan liikaa. Ei aina luoteta kuvan ilmaisuvoimaan. Ja näissä vähän tekstiä ja paljon toimintaa sisältävissä kirjoissa on vielä sekin bonus, että lapsi voi itse sepittää tarinaa mieleisekseen!