torstai 30. lokakuuta 2014

Brune hurmasi loppuun asti




















Eilisessä Nordiska rådetin eli Pohjoismaisen neuvoston palkintogaalassa myönnettiin vuoden 2014 pohjoismainen lasten- ja nuortenkirjapalkinto, suuruudeltaan 47 000 euroa,  norjalaiselle tekijäkaksikolle, Håkon Øvreasille ja Øyvind Torseterille,  lastenromaanista Brune, joka on arvioitu lokakuussa myös Lastenkirjahyllyssä.


Palkintogaalan juontanut Mark Levengood, Seita Vuorela ja Jani Ikonen
kuuntelevat Håkon Øvreasin palkintopuhetta, vierellä kuuntelemassa Brunen
kuvittanut Øyvind Torseter. Kuvan copyright: Magnus Froderberg/ norden.org.



Palkinnon julkisti palkintogaalassa kirjailija Seita Vuorela, joka sai yhdessä kuvittaja Jani Ikosen kanssa viime vuonna jaetun ensimmäisen pohjoismaisen lasten- ja nuortenkirjapalkinnon romaanista Karikko (WSOY 2012). 

Palkintoperusteluissa sanottiin seuraavaa:


Brune on ystävyydestä ja rohkeudesta kertova vahva ja lämminhenkinen tarina, joka on täynnä luovuutta ja arjen taikaa. Brune on myös hauska tarina siitä, millaista on olla kekseliäs pikkupoika, jota kiusanhenget eivät jätä rauhaan. Samalla kirja kertoo ikävästä ja kuoleman kohtaamisesta kauniisti ja tunteilematta. 
Dialogi on uskottavaa ja hauskaa, ja lyhyet virkkeet ilmaisevat usein enemmän kuin miltä äkkiseltään näyttää. Mielikuvitukselliset elementit on punottu tarinaan varmaotteisesti ja luontevasti. 
Tekstin tunnelmaa ja sukkeluuksia korostaa kirjan kuvitus, joka on yksityiskohtaista ja värinkäytöltään säästeliästä mutta toimivaa.Lastenkirjana Brune täyttää kaikkein pienimmille suunnattujen teosten ja nuortenkirjojen välisen tyhjiön. Tarinassa on klassisia aineksia, mutta samalla se uudistaa norjalaista ja pohjoismaista lasten kertomakirjallisuutta. 

Kirjailijan haastatteluvideo löytyy Nordiska rådetin teosta esitteleviltä sivuilta ja haastattelusta paljastuu, että tekeillä on vielä kaksi kirjaa Rune-pojan ystävistä Åsesta ja Atlesta. 

Toisaalla Øvreås on kertonut, että hän rakasti lapsena nimenomaan sitä, että  äiti luki hänelle ääneen useiden vuosien ajan vielä senkin jälkeen kun hän oli itse oppinut lukemaan. Äiti avasi hänelle maailman lastenkirjojen maailmaanl lukemalla mm. norjalaisia lastenkirjailijoita Torbjörn Egneriä ja Arild Nyquistia sekä Astrid Lindgreniä.  

Helppolukuisen lastenromaanin kriteerit täyttävä Brune on tyyliltään ja ilmaisultaan sovinnaisempi kuin Norjan toinen ehdolle asettama Gro Dahlen & Kaia Dahle Nyhusin kuvakirja Kriget, jonka kuvitus kaikessa rujoudessaan toistaa hienosti lapsen ahdistuksen ja hädän vanhempien avioeron keskellä.

Brune on erinomainen esimerkki siitä, kuinka runsas ja vivahteikas kuvitus palvelee aloittelevaa lukijaa. Suomessa helppolukuista tarjontaa lukutaidon alkuun on roimalla kädellä viime aikoina vähennetty ja samassa yhteydessä myös jäljellä olevien kotimaisten helppolukuisten kuvitusta on todennäköisesti myös kustannussyistä niukennettu.

Nyt ollaan jännän äärellä: tarttuuko joku suomalainen kustantaja tähän herkkupalaan? Lapsikuvaus on pohjoismaista ja siten myös suomalaiselle lapselle hyvin samastumiskelpoista. Aiemman Lastenkirjahyllyn Brunen arvion yhteydessä Elina K. kommentoi ja ehdotti suomennokselle jo pätevää nimeä eli Ruskoa!

Tampereelta palkittu kirja löytyy Lastenkirjainstituutin kokoelmista. Instituutin aulaan on koottu näyttely kaikista ehdokaskirjoista. 

Suomesta ehdolla olivat Aino ja Ville Tietäväisen Vain pahaa unta (WSOY 2013) sekä Annika Sandelinin ja Karoliina Pertamon Råttan Bettan och masken Baudelaire. Babypoesin och vilda ramsor  (Schildts & Söderströms 2013). 

Ei kommentteja: