maanantai 12. lokakuuta 2015

Pienellä on enemmän pelivaraa ja reaktionopeutta

Tätä hanketta rouva Huu uskaltaa hehkuttaa jo ennen kuin kirja on ennättänyt edes painokoneisiin. 

Tässä taas mainio todiste siitä, kuinka pienet lastenkulttuurikentän toimijat eivät aikaile tai arkaile tuottaa nopeasti ajankohtaista kirjallisuutta lasten ja aikuisten tarpeisiin.

Mirri Creative  kustantaa nimittäin mesenaatti.me –palvelun joukkorahoituksen avulla joulukuussa kuvakirjan Pelätin ja rastas, joka osuu ja uppoaa tämän syksyn suomalaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kirja on kooltaan pikkuruinen Pienen prinsessasadun ja Pienen prinssisadun tapaan, mutta sisällöltään sitten sitäkin suurempi ja painavampi.

Kirjassa kerrotaan maasta, jossa oli yltäkylläisesti tilaa niin lapsille, mummoille, linnuille kuin lampaillekin. Onni kuitenkin rikkoontuu, kun maahan tulee uusi hallitsija, joka pystyttää pelättimen ajaakseen kaikki vieraat maahan tunkeutujat pois – etenkin kaikki linnut! 

Toisin kuin voisi luulla, kirjahanke alkoi kyteä jo pari vuotta sitten Alessandro Pelliccionin ja Katri Tapolan työpöydillä. Heitä askarrutti, kuinka nykylapsille voi kertoa sodasta. Miten puhua pelosta ja antaa uskoa siihen, että elämä voittaa? Miten huomioida sodan jaloista Suomeen muuttaneet lapset ja heidän vanhempansa yhtä lailla kuin yleisellä tasolla sotaa ja konfliktia pohtivat lapset. Mirri Creative haluaa osallistua keskusteluun oman kirjansa kautta ja olla rakentamassa rauhaa. 

Pelätin ja rastas pohjaa Alessandro Pelliccionin ideaan ja kuvitukseen, jota Katri Tapola on työstänyt tarinaksi. 

Kirjassa käydään läpi itsenäisen ja vapaan ajattelun merkitystä, pelkoa ja sen kahlitsevuutta, erilaisuuden hyväksymistä, rohkeutta, yhteisöllisyyttä ja sisäisen muutoksen mahdollisuutta. Lajityyppinä hyödynnetään satua, koska sadulla on voima käsitellä inhimillisiä, muuttumattomia arvoja ja oman totuuden löytymistä. Sadussa hyvän ja pahan taistelu päättyy aina onnelliseen loppuun.

Katri Tapola on monipuolinen kirjailija, joka on kirjoittanut lapsille, nuorille ja aikuisille. Hän on kiertänyt ahkerasti kouluvierailuilla, ja kohdannut jopa luokkia, joissa on 11:tä eri kieltä äidinkielenään puhuvia lapsia. Tätä kautta hän on havahtunut siihen, että lastenkirjallisuudenkin tulisi puhutella entistä laajempaa joukkoa ja vastata kysymyksiin, jotka askarruttavat yhtälaisesti suomalaisia kuin myös tänne muualta muuttaneita lapsia.  

Italiassa syntynyt, nyttemmin suomalaistunut Alessandro Pelliccioni on koulutukseltaan fyysikko, joka vapaa-ajallaan tekee keramiikkaa, maalaa ja piirtää. Pelliccioni on naimisissa kuvittaja Sanna Pelliccionin kanssa ja heillä on kaksi poikaa.

Kirjan kustantaminen yleiskustantamon kautta on raskasliikkeisen, ison koneiston takia verrattain jähmeää. Siksi ajankohtainen kirja haluttiin saattaa lukijoille mahdollisimman nopeasti ja päädyttiin julkaisemaan se joukkorahoituspalvelu  Mesenaatti.me:n kautta. 

Rouva Huu on jo ilmoittautunut mesenoimaan kirjahanketta. Mesenaatteja on tätä kirjoitettaessa 29 ja koossa on nyt 660 euroa, ja minimitavoite on 1000 euroa. Aikaa on vielä kuukauden verran.

Mirri Creativen sivuille on tarkoitus koota myös kirjaan liittyviä tehtäviä, joita voi hyödyntää päiväkodeissa, kouluissa ja vaikkapa sanataidekouluissa ja muissa harrastuksissa sekä tietysti kotona.
Katri Tapola ja Mirri Creativen toimitusjohtaja-tuottaja Laura Rautkallio-Salminen ovat 27.10. Helsingin Designmuseon Designillassa, jonka teemana on ”Suomi sanoo tervetuloa” puhumassa Pelätin ja rastas –kirjasta ja hankkeesta.  


Ei kommentteja: