keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Tehdään lukemisesta houkutteleva brändi, kaikki yhdessä!


Suuri Lukuseikkailu -logo: Mirkka Hautamäki 
















Rouva Huu on aivan täpinöissään. 

Tuntuu siltä,  että koto-Suomen kirjallisella kentällä on nyt myönteinen puhuri liittyen kaikkiin lasten- ja nuortenkirjallisuuteen ja -kulttuuriin liittyviin hankkeisiin.

Eilen Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa kokoontui Suuri lukuseikkailu -hankkeen suunnittelukokous, johon kutsuttiin laajasti eri alojen toimijatahoja. Laajasta kiinnostuksesta kertoi se, että kirjaston kolmannen kerroksen sali oli viimeisintäkin istumasijaa myöten täynnä!

Hankkeen pääkoordinaattoreina toimivat Lukukeskus ja Lastenkirjainstituutti.   

Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Paula Halkola ja Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís muodostavat hankkeen tehotiimin, ja eilen oli helppo vakuuttua siitä, että lasten ja lukuharrastuksesta voi oikeasti sukeutua parin tulevan vuoden aikana houkutteleva brändi.  

Suuri Lukuseikkailu on hyväksytty Suomi100- itsenäisyyden juhlavuoden viralliseen ohjelmaan, mikä tarkoittaa käytännön tasolla myös rahoitusta ainakin hankkeen koordinaatioon ja viestintään.

Juhlavuoden aikana järjestetään valtakunnallinen tapahtumakiertue, erilaisia tempauksia ja yhteistyöverkostolle tarjotaan toimintamalleja, joiden avulla osallistuminen on helppoa. 

Koko juhlavuoden ajan nostetaan esiin yhteistyöryhmän toimijoita ja tapahtumakokonaisuuksia. Lisäksi on tarkoitus kehittää ja nostaa esiin alan asiantuntijatoimintaa ja tutkimustuloksia.  

Suuren Lukuseikkailun tavoitteena on luoda valtakunnallinen ja vaikutuksiltaan pitkäjänteinen hanke, joka tarttuu ajankohtaiseen kysymykseen lukutaidon ja lastenkirjallisuuden tulevaisuudesta sekä merkityksestä tämän päivän Suomessa. 

Hanke nostaa nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja lukemisen iloa koko Suomen satavuotisjuhlavuoden ajan. Suuren Lukuseikkailun avainsanana on lukemaan innostaminen.  

Kohderyhmänä ovat 0–16 -vuotiaat lapset ja nuoret perheineen sekä heidän parissaan työskentelevät aikuiset ja lasten vanhemmat.

Tavoitteena on tehdä lasten- ja nuortenkirjallisuuden eri lajeista näkyviä ja houkuttelevia.

Vaikka hanke on eittämättä saanut sytykkeensä siitä, että me aikuiset olemme huolissamme lasten ja nuorten oletetusta vähentyneestä lukuharrastuksesta, niin fokus halutaan kohdistaa nimenomaan lasten ja nuorten ehdoilla toteutettavaan kampanjointiin.  

Kaikkien Suomessa asuvien lasten ja nuorten oma ääni halutaan saada kuuluviin.

Yhteistyöhankkeen myötä luodaan uusia avauksia lukemisen edistämiseksi ja rakennetaan kirja-alan yhteistyöverkostoa sekä yhteisiä toimintamalleja lukemisen edistämiseksi kulttuuri-, kieli- ja sosioekonomisesta taustasta riippumatta. Hankkeen ydinteemoja ovat saavutettavuus, vuorovaikutus ja kulttuurienvälisyys.


SUURI LUKUSEIKKAILU –hankkeen verkkosivut aukeavat kevään 2016 aikana. Alkuvaiheessa tietoa löytyy kootusti Lukukeskuksen sivujen  kautta.

Kaikki hankkeesta kiinnostuneet voivat ilmoittautua mukaan lähettämällä sähköpostiviestin asiakaspalvelu@lukukeskus.fi. 

Toimintaan halutaan kattavasti kirjastot, varhaiskasvatus, koulut, harrastussektori, kirjakaupat, kustantamot kautta Suomen maan.  

Aiempi laaja eri toimijatahojen suurponnistus oli Kirjaseikkailu-teemavuosi 2001. 

Koulujen ja kirjastojen yhteistyötä vankensi viime vuonna päättynyt Opetushallituksen kolmivuotinen Lukuinto-hanke.

Rouva Huun korviin on myös kantautunut huhua siitä, että Opetushallitus olisi käynnistämässä myös varhaiskasvatuksen puolella vastaavaa hanketta. Joten pysytään kuulolla siitäkin!





Ja tässä iloisessa flowssa rouva Huu haluaa myös ilmoittaa, että Lastenkirjahyllyn tulevaisuus on taattu puoleksi vuodeksi eteenpäin Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin.

3 kommenttia:

Outi-Maria Takkinen kirjoitti...

Onnea, onnea, onnea Rouva Huu!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan loistava asia tämä Lukuseikkailu ja myös Lastenkirjahyllyn jatkos. Onnea siis!

Kia/ Luetaanko tämä? kirjoitti...

Onnea apurahasta! Mahtavaa, että Lastenkirjahylly päivittyy jatkossakin.